„Kuprinių svėrimo akcijos 2012“ rezultatai

Remiantis Pasaulio Sveikatos Organizacijos (PSO) rekomendacijomis, optimalus pilnos kuprinės svoris turėtų sudaryti ne daugiau kaip 10 – 15 proc. mokinio kūno masės. O geriausia, kad sudarytų iki 10 proc. kūno svorio. Neretai pasitaiko, kad mokinių kuprinių svoris viršija rekomenduojamąją normą.

Mokyklinė kuprinė – viena iš daugybės mokyklinių prekių, tačiau turinti didelę tiesioginę įtaką vaiko sveikatai. Pasak medikų, netinkamai parinkta kuprinė mokyklinukui gali sukelti laikysenos pakitimų. Dažniausiai netaisyklinga laikysena atsiranda vaikams nuo 8-10 metų, kai stuburas dar tik formuojasi. Parinkta netinkama kuprinė gali tapti netaisyklingos laikysenos, pažeisto stuburo, apsunkintos vidaus organų veiklos priežastimi.

Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, rugsėjo – spalio mėnesiais Prienų rajono mokyklose vykdė „Kuprinių svėrimo akciją 2012“, kurios metu buvo sveriamos 1 – 4 klasių mokinių kuprinės.

Akcijos tikslas – nustatyti ar mokinių kuprinės neviršija rekomenduojamojo svorio.

Kuprinių svėrimo akcijoje dalyvavo 896 mokiniai.

Išanalizavus gautus duomenis, nustatyta, kad 67 proc. mokinių mokyklinės kuprinės svėrė iki 10 proc. mokinio svorio. 27,9 proc. mokinių kuprinės svėrė nuo 10 iki 15 proc. jų svorio ir tik 5,1 proc. mokinių kuprinė svėrė daugiau kaip 15 proc. jų svorio. Akcijos rezultatai rodo, kad dauguma mokinių nešioja tinkamo svorio kuprines.

Vykdant šią akciją, visuomenės sveikatos priežiūros specialistai ne tik svėrė mokinius bei jų kuprines, bet ir įvertino kuprinės tipą – kuprinė su vienu diržu, su dviem diržais ar tik su rankena. Įvertinus 1 – 4 klasių akcijoje dalyvavusių mokinių kuprines nustatyta, kad 98,7 proc. kuprinių buvo su dviem diržais, 0,9 proc. – kuprinės su vienu diržu ir tik 0,4 proc. – kuprinės su rankena. Gauti rezultatai rodo, kad dauguma mokinių nešioja tinkamas kuprines. Taip pat mokiniai buvo apklausti , ar kuprinė jiems ne per sunki: 91,2 proc. atsakė, kad kuprinė jiems nesunki ir tik 8,8 proc. teigė, kad jų kuprinė yra per sunki.

Reikalavimai mokyklinėms kuprinėms:

  • Mokyklinės kuprinės turi būti gaminamos su diržais ir rankenėle.
  • Kuprinė turi būti su minkšta ,,pagalvėle“ ties stuburu.
  • Turi būti prigludusi prie vaiko nugaros.
  • Diržai platūs (ne siauresni nei 3,5 cm), kad vaiko pečius atloštų atgal.
  • Diržai turi būti ne trumpesni kaip70 cmir jų ilgis reguliuojamas. Diržų ilgis turi reguliuotis pagal dėvimą drabužį.
  • Kuprinė neturi būti platesnė už vaiko pečius.
  • Nešamos kuprinės apačia turi būti ne žemiau vaiko juosmens.
  • Turi būti ryškios spalvos bei pagaminta iš šviesą atspindinčios medžiagos. Arba prie jos turi būti pritvirtinti atšvaitai. Sunkiausius daiktus reikia dėti į tą kuprinės dalį, kuri yra arčiausiai nugaros.
  • Tuščia 7 – 8 metų pradinuko kuprinė turi sverti ne daugiau kaip 700 g, vyresnių – 1000 g. Kartu su knygomis ir kitais daiktais kuprinės svoris neturi viršyti 10 proc. vaiko kūno masės.
  • Mokyklinių kuprinių išorinėje pusėje turi būti pritvirtinti atšvaitai.

Mokinių tėveliai privalėtų kasdien patikrinti savo atžalos kuprinės turinį. Vaikai dažnai mėgsta į jas susikrauti ne tik tai, kas būtina, bet ir mėgstamus žaislus, žaidimus ir pan. Ne tik pirmaklasių, bet ir vyresnių moksleivių tėveliai turėtų nuolat pasiteirauti savo atžalų, ar jiems neskauda nugaros, šono, pečių, ar kuprinė jiems patogi, nėra per sunki. Tinkamai parinkta kuprinė padeda vystytis taisyklingai kūno laikysenai.

 

Informaciją parengė:

Prienų rajono savivaldybės

visuomenės sveikatos biuras

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close