Rugsėjo 1-oji – diena be alkoholio

Pasitinkame rugsėjį kaip dar vieno auksinio rudens pradžią. Kaip dar vieną progą paklausti savęs, kas mums yra Rugsėjo 1-oji? Daugeliui mūsų – tai iš artimesnės ar tolimesnės praeities nostalgiškais prisiminimais dvelkianti diena. Išties Rugsėjo pirmoji pirmokėliams – tai šviesi, daug vilčių teikianti, nauja gyvenimo etapo pradžia. Didžiajai daliai moksleivių, mokytojams – tai pradėtų mokslų, darbų, siekių tęsinys. Abiturientams – atsisveikinimo virpuliu nuriedanti paskutinių mokyklinių metų Rugsėjo 1-oji.

Tačiau Rugsėjo 1-oji yra skelbiama ir kaip diena be alkoholio. Kadangi tai mus visus siejanti mūsų ir mūsų vaikų šventė, Prienų r. sav. visuomenės sveikatos biuras visus mažus ir didelius, tėvelius ir vaikučius, visų švietimo įstaigų darbuotojus sveikina su šia gražia auksinio rudens švente ir linki Rugsėjo 1-ąją švęsti be alkoholio, savo šeimoje puoselėti ir diegti aukštas moralines vertybes.

Rugsėjo 1-ąją Prienų r. sav. visuomenės sveikatos biuras, bendradarbiaudamas su Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Prienų rajono  policijos komisariato  pareigūnais, Prienų mieste rengs akciją „Diena be alkoholio“. Rugsėjo 1-osios rytą mieste bei prie rajone esančių mokyklų pėsčiųjų perėjų bus dalinami knygų skirtukai, kurie dar kartą visiems primins, apie alkoholio žalą.

Visuomenėje vyrauja nuostata, kad alkoholio vartojimas – tai natūralus procesas, neatsiejamas nuo šiuolaikinės žmogaus gyvensenos.

Tačiau ar žinojote, kad:

1975 m. Pasaulio Sveikatos Organizacijos 28 sesija pripažino alkoholį narkotiku.

Po 15 metų saikingo gėrimo 6 proc. tampa alkoholikais.

90 proc. baisiausių nusikaltimų padaroma išgėrus alkoholio, apsvaigus nuo narkotikų.

 Sociologai paskaičiavo, kad „būtinų išgerti“ progų per metus yra 40–50.

Vyrai lėtiniu alkoholizmu suserga per 5–7 metus, moterys ir paaugliai – per 2–3 metus.

 Alkoholis organizme išsilaiko ne 2 paras, alkoholinių medžiagų organizme galima rasti 8–20 parų.

 

Faktai apie alkoholio vartojimą

 Pagal alkoholio vartojimą tarp nepilnamečių Lietuva užima 3-ią vietą pasaulyje.

 Nepilnamečių alkoholio suvartojimas per 10 metų išaugo net 7 kartus.

 Lietuvoje alkoholio prieinamumas yra didžiausias iš visų ES šalių.

 15,4 l gryno etilo alkoholio – vidutiniškai tiek per metus

išgeria kiekvienas vyresnis nei 15 m. lietuvis.

 Nors kartą per savaitę alkoholinius gėrimus vartoja

mokyklinio amžiaus vaikai: 12, 9 proc. berniukų, 8,1 proc. mergaičių.

Linkime šią dieną su šeima, draugais praleisti blaiviai ir saugoti bei branginti savo ir kitų sveikatą.

 

Informaciją parengė

Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras

 IZOSOFT'S image Disk 1 September IZ100

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close