Į Lietuvos mokinių parlamentą išrinktas Dominykas Baronas

2012 m. lapkričio 16 d. Lietuvoje vyko septintojo Lietuvos mokinių parlamento (LMP) rinkimai. Prienų rajono savivaldybės mokyklose buvo išrinkti rinkikai-kandidatai, kurie antrajame rinkimų etape rinko Lietuvos mokinių parlamento narį, atstovausiantį Prienų rajono mokiniams.

Antrasis rinkimų etapas vyko lapkričio 27 d. Prienų švietimo centre. Jame dalyvavo keturi rinkikai-kandidatai į parlamentą iš Prienų „Žiburio“ gimnazijos, Prienų „Revuonos“ ir Stakliškių vidurinių mokyklų bei Išlaužo pagrindinės mokyklos. Antrąjį rinkimų etapą organizavusi Prienų švietimo centro metodininkė Vaida Lėckienė pasveikino kandidatus ir juos atlydėjusius palaikymo komandų narius su svarbia ir atsakinga misija, linkėdama išsirinkti atstovą, kuris ne tik atstovaus Prienų rajono mokyklų mokiniams, bet ir stengsis įgyvendinti Prienų rajono mokinių lūkesčius.

Rinkikų-kandidatų prisistatymus stebėjo komisija, sudaryta iš mokytojų ir mokinių, kuriems buvo patikėtos garbingiausios pareigos: komisijos pirmininkė – „Žiburio“ gimnazijos mokinė Ieva Aldakauskaitė, pavaduotojas – „Revuonos“ mokinys Gytis Pikčilingis, sekretorė – kadenciją LMP baigusi žiburietė Rūta Tamošiūnaitė. Kandidatų į Mokinių parlamentą iškalbą bei gebėjimus orientuotis tiek šalies politinėje situacijoje, tiek Prienų rajono jaunimo politikoje, jų samprotavimus apie mokinių interesų gynimą Lietuvos mokinių parlamente kryptingos vaikų ir jaunimo politikos formavimą, vertino ir rinkimus stebėję mokyklų atstovai, komisijos nariai. Tiesa, galutinis sprendimas priklausė nuo pačių rinkikų-kandidatų balsavimo rezultatų. Dviejų etapų metu rinkikai-kandidatai slaptai balsavo, turėdami galimybę atiduoti savo balsą už du kandidatus, o vėliau – už vieną iš dviejų finalininkų.

Pirmasis prisistatęs Išlaužo pagrindinės mokyklos atstovas, mokinių tarybos narys ir buvęs kandidatas į mokyklos prezidentus devintokas Audrius Akelaitis teigė, jog patekęs į LMP bandytų spręsti dabar vyraujančias švietimo problemas, pasidalintų įgyta patirtimi su rajono mokyklų mokiniais ir skleistų naujas idėjas.

„Revuonos“ vidurinės mokyklos 10 klasės mokinė Greta Aldakauskaitė kaip svarbiausias spręstinas problemas įvardijo švietimo sistemos optimizavimo rajone plano netobulumą, pozityvaus bendradarbiavimo tarp mokyklų trūkumą. Jos ir daugumos jos bendraamžių manymu, švietimo sistemos optimizavimo planas nepavyko ir sužlugdė daugumos mokinių viltis mokytis jų pamėgtoje mokykloje, kaimo vaikams neliko galimybės mokytis arčiau namų, o mieste – pasirinkimo, kur įgyti vidurinį išsilavinimą. „Juk dabar daug mokinių turi keltis anksti ryte ir važiuoti autobusais į miestus ar miestelius, kad pasiektų mokyklas. Tai labai vargina, atsiranda  laiko stygiaus problema, atima komforto ir saugumo jausmą. Mano nuomone, reikėtų atsižvelgti į tėvelių nuomonę, mokinių nuomonę ir galbūt neleisti švietimo klausimų spręsti politikams, kurie neplanuoja ar tiesiog nemato ateities  jaunimui“, – kalbėjo Greta. Kandidatei atrodė neteisinga, kad rajone veikiančioje jaunimo organizacijoje yra tik vienos mokyklos („Žiburio“ gimnazijos“ – red. past.) mokinių. Būdama parlamento nare ar jaunimo organizacijos vadove Greta stengtųsi šią veiklą plėsti ir pritraukti kuo daugiau jaunimo iš visų rajono mokyklų. Jos manymu, tai dalinai išspręstų rajono mokyklų jaunimo bendravimo ir bendradarbiavimo klausimus.

Rinkimus stebėjusi tik pavasarį susikūrusios asociacijos Prienų jaunimas vadovė Ieva Makštutytė paprieštaravo tokiai nuostatai, teigdama, jog burtis į jaunimo organizaciją gali kiekvienas norintis aktyvus ir idėjų turintis mokinys. Anot jos, tas vienpusiškumas įrodo tai, jog žiburiečiai yra aktyvūs, o kiti per daug pasyvūs ir galbūt nežino apie jauną organizaciją, tačiau jaunimas turėtų pats belstis, rodyti iniciatyvą, nelaukdamas pasiūlymų ir kvietimų.

Pradėjęs mokytis Nemuno pradinėje mokykloje, vėliau mokęsis „Revuonos“ vidurinėje ir nuo šių mokslo metų besimokantis „Žiburio“ gimnazijoje devintokas Dominykas Baronas daugeliui mokinių žinomas kaip ypač veiklus, komunikabilus ir kūrybingas jaunuolis, įvairių kultūrinių ir meninių renginių, konferencijų, diskusijų,  susijusių su jaunimo politika, problemomis ir integruotu mokymusi dalyvis, ne kartą minėtas ir vietinės žiniasklaidos puslapiuose. Kaip jis pats pastebėjo, svarbiausi iš asmeninių bruožų – originalumas ir universalumas. Tai, kad Dominykas yra universalus, įrodo jo veiklų diapazonas. Jis – Prienų jaunimo organizacijos, gimnazijos mokinių Seimo narys, dainuojantis, savanoriaujantis ne tik Prienuose, bet ir už rajono ribų (šiais metais Dominykui teko dirbti vadovu „Kauno Aleksoto Carito“ stovykloje – red. past.). Taip pat yra įkūręs mokinių mokomąją bendrovę „HelloMetal“, kurioje mokiniai gamina kalėdinius žaislus. Patekęs į LMP Dominykas sakė sieksiantis, kad vyresniųjų klasių mokiniams būtų sudarytos sąlygos praktiniam darbui, t. y. 1-2 savaites pagal jų norimą studijuoti specialybę jie galėtų būti tos profesijos specialistų asistentais. Taip pat siūlytų sukurti internetinį puslapį, kuriame mokiniai laisvai siūlytų idėjas, skatinančias jų iniciatyvas, kuriant Lietuvos  mokyklų bendruomenes ir skatintų draugiškus, o ne konkurencingus, kaip yra dabar, mokyklų santykius, organizuotų mainų programas ne tik rajone ar Europoje, o ir tarp šalies mokyklų. „Aš noriu, kad Prienai taptų jaukesne ir mielesne vieta visiems mokiniams ir visiems žmonėms, kad baigę mokyklas nevažiuotų gyventi kitur, o pasiliktų Prienuose ir prisidėtų prie savo krašto gerovės kūrimo. Pirmiausia reikėtų padaryti rajone apklausą, ko trūksta jaunimui, kokiais būdais jį aktyvinti ir skatinti pakeisti savo gyvenimą“, – teigė rinkikas-kandidatas. Pabendravęs su buvusia parlamentare Rūta Tamošiūnaite Dominykas teigė supratęs, jog žmogus, dalyvaudamas LMP darbe, įgyja labai geros patirties, kuria norėtų ir pats dalintis su kitais, keisti įstatymus, kuriems nepritaria jaunimas, bei gerinti mokyklų ateitį.

Stakliškių vidurinės mokyklos dešimtokė Karolina Klimavičiūtė pasirodė taip pat ne iš kelmo spirta kandidatė. Ji – aktyvi savo mokyklos mokinių tarybos narė, žingeidi, kūrybinga (piešia ir rašo dramas), bendraujanti, nebijanti imtis iniciatyvos sprendžiant įvairius klausimus bei problemas, nebijanti pripažinti savo klaidų ir jas taisyti, atvira naujovėms ir įvairiapusiam tobulėjimui asmenybė. Savo agitacinio pasisakymo metu Karolina apgailestavo, kad Stakliškių vidurinėje mokykloje labai trūksta užimtumo, t. y. įvairių būrelių, pripažindama, jog ir patys mokiniai mažai domisi menu, teatru. Jos nuomone, „užkrėsti“ mokinius meile menui galėtų kitų mokyklų patirtis, išvykos į teatrą, meno parodas ar galimybė surengti teatralų pasirodymus jų mokykloje. Kandidatavimas į LMP Karolinai buvo dar vienas savo jėgų išbandymas naujoje veikloje ir pagirtinas troškimas sėkmingai atstovauti rajono ir savo mokyklos mokiniams.

Šiemet rinkikai-kandidatai (gal dėl to, jog dalyvavo tik keturi) pasijuto kaip tikrame mūšio lauke. Kiekviena ištarta frazė, dvejonė, net neišbaigta mintis – „gal būtų geriau…“ , „reikėtų…, „…na, skatinsiu bendradarbiavimą ir panašiai“ – nepraslysdavo pro klausančiųjų ausis, sulaukdavo žaibiškos reakcijos provokuojančiais klausimais, į kuriuos atsakyti reikėjo ne tik greitos orientacijos, žinių, bet ir didelio pasitikėjimo savimi.

Reikia pripažinti, kad šiandienos jaunimas yra drąsus, aktyvus, principingas, pasitikintis savimi ir gebantis apginti bei pagrįsti savo nuomonę. Visų šių savybių turi ir išrinktasis atstovas – „Žiburio“ gimnazijos pirmokas Dominykas Baronas, kuris buvo pripažintas laimėtoju po to, kai, surinkus vienodą balų skaičių su Karolina Klimavičiūte, komisija nusprendė pirmenybę atiduoti jaunesniam kandidatui. 

Sveikindama naująjį LMP narį ir įteikdama jam pereinamąjį prizą buvusi parlamentarė Rūta Tamošiūnaitė palinkėjo visiems vienas kitą gerbti ir mokėti išklausyti, skatinti ne lenktyniavimą tarp mokyklų, o sveiką konkurenciją moksle ir veiklose. Dominykui ji palinkėjo stiprybės, stengtis dėl savęs ir visų mokinių bei įgyvendinti prasmingus sumanymus, kad jaunimui iš tiesų būtų gera gyventi savame krašte.

Gruodžio 14-16 dienomis naujasis Prienų rajono atstovas Lietuvos mokinių parlamente dalyvaus Pilietinių iniciatyvų centro organizuotuose mokymuose naujai išrinktiems nariams. Gruodžio 17-18 dienomis LR Seime Vilniuje vyks pirmoji dviejų dienų LMP rudens sesija.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close