Globos namai – pilnaverčiam gyvenimui

Šiuo metu Prienų globos namuose gyvena per 200 gyventojų, nemažai laukia eilėje, norėdami čia pakliūti. Šituose namuose gyventi gera: čia galima rasti draugų, sau tinkamą užsiėmimą, žmogus nesijaučia vienas ir vienišas.

Prienų globos namuose apgyvendinami senatvės pensijos amžiaus sulaukę  asmenys, taip pat turintieji didelių specialiųjų poreikių, kuriuos nustato pirminės sveikatos priežiūros centro gydytojų konsultacinė komisija pagal gyvenamąją vietą.

– Esame paklausūs, dirbame ir stengiamės, diegiame įvairias naujoves, kad gyventojai jaustųsi puikiai, būtų lyg viena didelė ir darni šeima, – sako globos namų direktorė Angelė Bajorienė.

Pasak šių gerumo namų vadovės, čia stengiamasi ugdyti žmonių bendruomeniškumą, taupyti darbo sąnaudas. Neseniai direktorė su kolektyvu įgyvendino vieną naujovę – visi aukšto gyventojai, kurie negali nueiti į valgyklą, dabar susėda fojė prie bendro stalo, ant kurio pamerkta puokštelė gėlių, uždegama žvakė. Visiems smagiau. Pasikalba, pabendrauja, pamato vieni kitus. Ypač tai aktualu tiems, kurie sėdi invalido vežimėlyje ir anksčiau valgydavo savo kambaryje.

Kai lankiausi globos namuose, mačiau, kad ta bendrystė, atsisėdimas prie stalo kartu, buvo labai džiugus įvykis. Žmonės džiaugėsi vieni kitais ir dėkojo direktorei už gerą sumanymą.

– Dievas sako: „Ką darai mažutėliams, man darai“. Prienų globos namų  gyventojai, dėl savo negalios negalėję maitintis valgykloje, pietaudavo savo kambariuose. Mus nustebino labai graži mus aptarnaujančio personalo iniciatyva išnaudoti globos namų viešąsias erdves, suteikiant galimybę pakviesti mus pietauti prie bendro stalo. Bendrystė yra viena iš svarbiausių žmogui duotų gyvenimo potyrių. Susėdimas prie bendro stalo – jau šeima. Mes taip ir jaučiamės. Iš visos širdies dėkojame darbuotojams, kad galime pajausti bendravimo malonumą. Gyventojų vardu visam aptarnaujančiam personalui nuoširdus AČIŪ, – globos namų gyventojų vardu sakė neseniai išrinkta globos namų tarybos pirmininkė Violeta Ibianskytė.

 

Nei butų, nei turtų globos namai nepriima

Kartais tenka išgirsti, kad žmogus norėtų apsigyventi globos namuose, bet bijo, kad nepriims, nes jis savo turimus namus ar butą nori užrašyti savo artimiesiems. Kaip žinia, daugelio vaikai ir anūkai gyvena didmiesčiuose arba išvykę dirbti į užsienį, o seneliai vargsta, sergėdami turtą ir prarasdami teisę į kokybiškesnį ir gražesnį gyvenimą.

– Pagal socialinių paslaugų įstatymą, į mūsų globos namus galima patekti dviem būdais: kai čia atvyksta patys būsimi gyventojai ar jiems vietą suranda artimieji, sudarydami tiesioginę sutartį ir mokėdami savo pinigais. Kitas kelias yra per savivaldybės socialinės paramos skyrių. Neslaugomiems gyventojams mėnesio kaina yra 1 860 Lt, o slaugomiems – 2 197 Lt. Tie, kurie moka savo pinigais, moka visą reikiamą sumą. O patekusieji per savivaldybės socialinės paramos skyrių moka 80 proc. savo pajamų (pensija ar kitokios pajamos), pridėdami 1 proc. turimo turto mokesčio, jei savivaldybė pagal teisės aktus nustato, kad jį  reikia mokėti. Senjorams   trūkstamą sumą paprastai skiria savivaldybė, tiems, kurie  turi specialaus poreikio slaugai pažymą (SPS-1), skiriama valstybės dotacija per savivaldybę. Pastaraisiais metais savivaldybėms labai trūksta lėšų, jos dažniausiai siunčia į globos namus  slaugomus asmenis, finansuojamus  valstybės. Todėl mūsų kontingentas labai pasikeitė – išsiplėtė slaugos skyrius. Bet malonu, kad Prienų globos namus renkasi ir  senjorai, gyvenantys už savo lėšas. Esame labai kontrastingi: slauga, aktyvių senjorų grupė, akademikai ir t. t. Tie, kurie nori tęsti visavertį gyvenimą, turi neblogas  sąlygas ir jį tęsia. Tie, kurie turi pinigėlių, gali sau leisti nusipirkti siūlomų įvairių paslaugų: stiprinti sveikatą, kurti sau visavertį gyvenimą esamomis sąlygomis. O mes nei į namus, nei į butus, nei į kitokį nekilnojamąjį turtą nepretenduojame. Buvo ir yra  asmenų, norinčių padovanoti globos namams savo turtą. Niekada per beveik 20 darbo  metų nesutikau su šiomis nuostatomis: juk turtą reikės administruoti, dar papildoma  funkcija globos namams. Kam ji reikalinga? Kai kurie globos namai Lietuvoje pasidavė šiai, atrodo, patraukliai minčiai ir neišlipa iš bėdų. Tegul senjoras ar neįgalusis pats tvarko savo lėšas ir jomis pasigerina likusio gyvenimo kokybę. Tokia mano jau patikrinta ilgametėje praktikoje pozicija, – sakė A. Bajorienė.

 

Turėk noro veiklos bus

Globos namų gyventojams organizuojama labai įvairi veikla pagal jų pomėgius, poreikius, atsižvelgiant į interesus. Visomis kasdienos veiklomis siekiama  stiprinti fizinę ir psichinę sveikatą. Karpymai, lipdymai, piešimai, siūlų vyniojimai, mezgimas, žaliavos darbeliams ruošimas „treniruoja“ pirštus, ugdo estetinį skonį, lavina atmintį. Tiksliniai kineziterapijos pratimai, relaksacijos seansai taip pat atlieka  keletą žmogui naudingų funkcijų.  

 Daugeliu įvairių veiklų siekiama kurti gerąsias emocijas, ugdyti bendruomeniškumą, geranoriškumą, skatinti pagalbą vienas kitam. Tam pasitarnauja asmeninės ir kalendorinės šventės, išvykos, ekskursijos, koncertai, teatrai, susitikimai.

O kur dar vykdomi integraciniai projektai su įvairiomis Lietuvos, užsienio organizacijomis, įvairių būrelių, Trečiojo amžiaus universiteto veikla! Visko neįmanoma išvardinti. Tereikia žmogui norėti pačiam, tada ir gyvenimas bus įdomus, ir gyvenimo ruduo nebus toks žvarbus.

– Tiesiog  kviečiame pamėginti gyventi ir patirti, pajusti, ką galima veikti gražioje senjorystėje, kai esi pozityviai nusiteikęs, aplink ieškai draugų, gėrio ir kuri grožį, – apibendrina direktorė.

Prienų globos namuose vyksta renovacija, keičiasi išorinis vaizdas, keičiasi ir gerėja gyvenimo sąlygos. Jos tiems žmonėms, kurie nori, kad jų gyvenimas ilgiau būtų gražus ir kokybiškas.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close