Miškuose būkime budrūs ir atsakingi

Užsitęsus karštiems ir be lietaus orams, daugelyje šalies miškų vyrauja 3–4 klasės gaisringumas. Miškuose sausa, samanos ir paklotė išdžiūvusi, todėl kilti gaisrui užtenka tik mažos ugnies kibirkštėlės.

 

Nors rugpjūtis dar neįpusėjo, tačiau miškuose jau užregistruoti 27 miškų gaisrai, kurie apėmė 23 ha plotą.

Dėl sausros grybai mūsų miškuose nedygsta, tačiau uogautojai dar turi ką veikti – renka vėlyvesnes avietes, mėlynes ir jau prasidedančias bruknes.

Kaip tik dėl miško lankytojų kaltės daugiausia ir kyla gaisrai: neatsargiai numestas degtukas ar nuorūka, ne vietoje sukurtas laužas gali būti didelio gaisro priežastis.

VĮ Prienų miškų urėdijos vyr. miškininkas Tadas Zubavičius pažymėjo, kad šiuo metu miškuose reikia būti labai budriems ir atsakingiems. Visuose urėdijos miškuose yra iškabintos lentelės ir skelbimai dėl elgesio miške, vykdomas sustiprintas budėjimas, reidai ir patruliavimas. Prie stebėjimo kamerų urėdijoje nuo 8 val. ryto iki sutemų budi atsakingi darbuotojai, veikia kelios mobiliosios stebėjimo kameros. Urėdija turi ir priešgaisrinį automobilį, kuris visada pasirengęs vykti į nelaimės vietą. Pasak vyr. miškininko, dar nei Birštono, nei Prienų savivaldybės neparašė sprendimų dėl lankymosi ribojimo miškuose. Tačiau kai apie tokį nurodymą gyventojai ir miško lankytojai informuojami, už jo nesilaikymą gresia baudos, o gaisro sukėlimo atveju – baudos išauga šimteriopai. Nepaisantiems reikalavimų gali būti skirta 57 eurų bauda, o gaisro atveju – dar ir turės būti atlyginta gamtai padaryta žala, kuri jau bus skaičiuojama tūkstančiais eurų.

Dar numatomi karšti ir sausi orai, todėl visi privalome laikytis tam tikrų taisyklių, nesudaryti pavojaus sau ir miško gyventojų gyvybei, išsaugoti mūsų gražius ir žalius miškus.

Apie galimą gaisrų pavojų gyventojus informuoja ir Generalinė urėdija prie Aplinkos ministerijos bei girininkijų specialistai.

VĮ Prienų miškų urėdija prašo gyventojus šiuo metu miške elgtis atsakingai, o pastebėjus gaisrą skambinti bendrosios pagalbos tel. 112.

 

Parengta pagal Generalinės miškų urėdijos ir VĮ Prienų miškų urėdijos informaciją

Nuotrauka-0008

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close