Karo policija pradėjo tyrimą dėl dingusių jonizuojančio spinduliuotės šaltinių. Dingę apledėjimo matuokliai sveikatai pavojaus nekelia

„Atvejis, kuomet Lietuvos kariuomenėje prarandami jonizuojančios spinduliuotės šaltiniai, yra pirmas. Vertinu jį labai rimtai, todėl reagavome nedelsiant: ėmėmės priemonių, kad Aviacijos bazės teritorija ir patalpos būtų patikrintos siekiant aptikti dingusius apledėjimo matuoklius ir nustatyti jonizuojančios spinduliuotės foną. Deja, iki šiol paieškos nedavė rezultatų. Karo policija vakar pradėjo ikiteisminį įvykio tyrimą. Be to, netrukus bus atlikta neeilinė aviacijos bazės materialinių priemonių inventorizacija. Pirminiu vertinimu, apledėjimo matuokliai bazėje buvo saugomi nesilaikant kai kurių saugumo reikalavimų, kas ir galėjo sudaryti prielaidas jų dingimui“, – situaciją komentavo Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas.
Rugpjūčio 6 d. Radiacinės saugos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos specialistams atlikus periodinį radiacinės saugos reikalavimų patikrinimą Lietuvos Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose nustatyta, kad iš saugojimo vietos yra dingę šeši uždarieji jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniai – orlaivių apledėjimo matuokliai.
Kariuomenės vado nurodymu rugpjūčio 10 d. Karo policija pradėjo įvykio ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto disponavimo branduolinėmis ar radioaktyviosiomis medžiagomis arba kitais jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais. Nuo vakar Aviacijos bazėje atliekamas nuodugnus teritorijos ir patalpų patikrinimas naudojant dozės galios matavimo prietaisus ir metalo ieškiklius. Ieškomi matuokliai iki šiol nerasti.
Apledėjimo matuokliuose esantys jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniai yra priskiriami žemiausiai – penktajai pavojingumo kategorijai. Matuokliai, jei jų korpusai nepažeisti, jokio poveikio žmonių sveikatai neturi, matuoklį pažeidus – medžiagos poveikis turėti minimalų poveikį. Matuokliuose esanti medžiaga (stroncis ir itris) taip pat nėra sprogi.
Dingę matuokliai buvo nurašyti, jie buvo skirti utilizuoti. Kiekvienas iš matuoklių yra keliolikos centimetrų, sveria apie 170 g, yra aliuminio spalvos, pažymėtas specialiuoju jonizuojančiosios spinduliuotės įspėjamuoju ženklu – geltonu trikampiu su spinduliuotės piktograma trikampio viduje.
Radiacinės saugos centro atstovų teigimu, apie dingimą informuotos atitinkamos tarnybos ir metalo laužo įmonių asociacija.
Radus arba pastebėjus panašius į matuoklius daiktus, prašome kreiptis Bendruoju pagalbos telefonu 112 arba Radiacinės saugos centro telefonu Vilniuje (8 5) 236 19 36.
KAM archyvo nuotr.

???????????????????????????????

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close