Alytuje išdžiovintas dumblas – tinkama trąša ūkininkų laukams

Alytaus miesto nuotekų valykloje išdžiovintas dumblas gali būti naudojamas kaip trąša žemės ūkyje. Sunkiųjų metalų kiekis jame yra gerokai mažesnis negu leidžiamos normos. Tai konstatuota ištyrus bendrovės „Dzūkijos vandenys“ įrenginiuose apdoroto ir išdžiovinto dumblo mėginius.

„Tokie rezultatai yra gera žinia regiono žemės ūkio bendrovėms ir ūkininkams, kurie minėtą produktą dirvos tręšimui galėtų pasirinkti kaip alternatyvą įvairioms mineralinėms ir organinėms trąšoms. Mes nusiteikę išdžiovintą dumblą jiems ne tik atiduoti, bet ir atlikti reikiamus dirvožemio tyrimus bei parengti tręšimo planus“, – sakė bendrovės „Dzūkijos vandenys“ Ekonomikos ir pardavimų departamento direktorius Tomas Valatka.

Prieš pora metų veikti pradėjusiuose įrenginiuose apdorotas, išdžiovintas ir į granules supresuotas dumblas gali būti ir deginamas, tačiau tam reikia papildomų investicijų į kuro katilus. Tokia galimybė Alytuje svarstoma, bet jos įgyvendinimas gali užtrukti. Ne mažiau perspektyviu dumblo panaudojimo būdu laikomos galimybės jį naudoti kaip trąšą bei pažeistoms teritorijoms: buvusiems karjerams, išeksploatuotiems durpynams, kelių sankasoms rekultivuoti.

Kauno technologijos universiteto mokslininkų atlikti tyrimai rodo, kad Alytuje susidarantis ir įrenginiuose apdorotas dumblas priskirtinas antrai kategorijai. Tai reiškia, kad juo negalima tręšti tų kultūrų, kurios turi tiesioginį sąlytį su dirvožemiu ir yra valgomos žalios. Tačiau dumblas kaip trąša labai gerai tinka energetinėms kultūroms, skirtoms biokuro gamybai, gėlėms, įvairioms kitoms žemės ūkio kultūroms, dirvai, kurioje auginami vaismedžiai, tręšti. Nustatyta, kad tinkamai naudojant dumblą, dirvožemis praturtinamas organinėmis medžiagomis bei azotu.

„Visuomenėje dar gajus stereotipas, kad dumblas yra labai užterštas ir bijomasi jį naudoti, tačiau tokia baimė yra visai nepagrįsta. Lyginant su ankstesniais metais, dabar ir valymo įrenginiai yra kitokie, ir gamybos technologijos kitos, taršos lygis taip pat gerokai mažesnis, nes mieste nebeliko sunkiosios pramonės. Išvalytame ir išdžiovintame dumble didžiausi sunkiųjų metalų kiekiai yra mažiausiai keturis kartus mažesni, negu nustatytos leistinos normos“, – sakė bendrovės „Dzūkijos vandenys“ nuotekų šalinimo ir valymo cecho meistras Vidas Kavaliauskas.

Per parą Alytuje pagaminama apie 2 tonos džiovinto dumblo granulių. Šiuo metu sandėlyje yra sukaupta 1300 tonų išdžiovinto dumblo. Tolesniam naudojimui paruoštos jo granulės pakuojamas į didmaišius po maždaug 800 kilogramų.

0R7K3027

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close