Atšvęsti rudens darbų pabaigą ir pagerbti konkurso „Metų ūkis“ nugalėtojus ir prizininkus į kultūros ir laisvalaikio centrą penktadienį susirinko ūkininkų atstovai. Kultūros centro fojė buvo galima pasigrožėti seniūnijų parengtomis ekspozicijomis, pasižiūrėti, kuo turtingi to krašto žmonės, kuo jie gali pasidžiaugti ir pasididžiuoti.

Pasveikinti žemdirbių su jų tradicine švente atvyko Prienų rajono savivaldybės meras Vytas Bujanauskas, mero pavaduotoja Loreta Jakinevičienė, LR žemės ūkio ministro patarėja Vilma Kasperavičienė, Seimo nariai Andrius Palionis ir Vytautas Kamblevičius, Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Kvalifikacijos kėlimo skyriaus vedėja Asta Šakickienė, Nacionalinės mokėjimo agentūros Kauno skyriaus vadovė Laima Smolskienė ir kitų su ūkininkais bendradarbiaujančių įmonių bei organizacijų atstovai.

Smagiomis melodijomis susirinkusius žemdirbius pasveikino Balbieriškio ansamblis „Tamela“.

Pirmasis sveikinimo žodį tarė savivaldybės meras Vytas Bujanauskas.

– Smagu, kad susirinkote kartu švęsti, kad derlius jau aruoduose ir padėti pamatai kitiems metams. Visi ūkininkai ir žemdirbiai nusipelnė pagarbos, visi gražiai tvarkosi, kaimas jaunėja ir gražėja, – sakė savivaldybės vadovas, dėkodamas ir seniūnijoms už išauginto derliaus parodą.

Meras įteikė padėkas už pažangų ūkininkavimą Mindaugui Jeloveckui ir Sigitui Šiupšinskui.

Prienų ūkininkų sąjungos pirmininkas M. Butkevičius, pristatydamas konkurso „Metų ūkis“ nugalėtojus, sakė, kad stengėsi visus ūkininkus pastebėti ir įvertinti. Pasak jo, šie metai buvo derlingi, ypač palankūs grūdų augintojams. Tačiau žemdirbius liūdina prasta padėtis pieno sektoriuje. Jeigu taip tęsis ir toliau, iš Lietuvos laukų išnyks ir paskutinės karvutės, ir smulkūs bei vidutiniai pieno gamintojų ūkiai. Iš tikrųjų, reikia nuspręsti, ko mes siekiame: turėti stambius karvių kompleksus ir koncentruoti pieno gamybą ar turėti gražią Lietuvą.

Konkurso „Metų ūkis“ nugalėtoju tapo Linos ir Jurgio Pažėrų pieno ūkis, kuriame vyksta pieno gamyba ir perdirbimas. Antrąją vietą laimėjo tėvų ekologinį ūkį perėmę Lina ir Vidas Charašauskai. Trečioji vieta buvo paskirta augalininkyste užsiimančiam Edvinui Gustaičiui. Padėkas už dalyvavimą konkurse gavo Balbieriškio seniūnijos ūkininkai Lina ir Rimantas Trakymai bei išlaužiškiai Liuda ir Jonas Šalčiai. Nugalėtojams ir prizininkams apdovanojimus įteikė meras V. Bujanauskas, mero pavaduotoja L. Jakinevičienė, LŪS Prienų skyriaus pirmininkas M. Butkevičius ir savivaldybės žemės ūkio skyriaus vedėjas Donatas Šimukonis.

Po nuotaikingų sveikinimų, nesmagiai nuskambėjo Lietuvos pieno asociacijos pirmininko Jono Vilionio kalba apie sunkią pieno gamintojų būklę, mažėjantį jų skaičių bei mažas supirkimo kainas. Baigdamas pasisakymą, J. Vilionis pakvietė ūkininkus būti vieningus ir palinkėjo „Sėkmės darbe ir laimės varge“.

Seimo narys Andrius Palionis, pasveikinęs žemdirbius su derliaus nuėmimo pabaigtuvėmis ir gražia švente, pasakojo apie Lietuvos Respublikos  Prezidentės Dalios Grybauskaitės Briuselyje vedamas derybas dėl galimybės padidinti tiesiogines žemės ūkio išmokas ir lėšas Ignalinos AE uždarymui.    

– Mūsų šalies pagrindinė veikla yra žemės ūkis, valdžia tai žino ir supranta, todėl šiai sričiai bus skiriamas optimalus dėmesys, – sakė Seimo narys patikindamas, kad Lietuva pasieks ekonominę naudą ir sukurs pridėtinę vertę.  

A. Palionis pasveikino konkurso „Metų ūkis“ nugalėtojus, o savo atsivežtus prizus įteikė jaunam ūkininkui Vitalijui Miklušiui, perėmusiam tėvų ūkį, ir M. Butkevičiui bei J. Vilioniui už jų darbą, organizuojant ir telkiant ūkininkus.

Pasveikinęs žemdirbius ir padėkojęs už palaikymą per rinkimus į Seimą, kalbą pasakė parlamentaras Vytautas Kamblevičius, šiuo metu dirbantis Seimo Kaimo reikalų komitete. Anot jo, kaip galima ramiai gyventi, kai įsivežame pieną ir mėsą iš Lenkijos? Juk pas mus gyvena darbštūs žmonės, negi mes nesugebame patys visko pasigaminti? Turi keistis žmonių mąstymas, susitvarkyti pieno sektoriaus reikalai, nes augalininkystė viso žemės ūkio neišgelbės.

LR žemės ūkio ministro patarėja V. Kasperavičienė padėkas įteikė Ašmintos seniūnijos ūkininkui Algiui Andriukevičiui – už ekologinio ūkio plėtojimą, UAB „Gyvulių produktyvumo kontrolė“ Prienų skyriaus vadovei Linai Kriukelienei – už veislininkystės plėtrą, Išlaužo seniūnijos ūkininkei Kristinai Žukauskienei – už šeimos pieno ūkio plėtojimą.

Su švente visus žemdirbius pasveikino, o vardinę piniginę jų vadovui M. Butkevičiui įteikė „Swedbank“ Prienų skyriaus vadovas Gintautas Bartulis.

Susirinkusiems į šventę žemdirbiams dainų puokštę padovanojo ansamblis iš Veiverių „Cukraus pudra“.

Su dovanomis ir padėkos raštais į sceną kilo pasveikinti atvykę UAB „Rokiškio sūriai“, UAB „Pieno žvaigždės“, NMA atstovai ir kiti verslo partneriai bei svečiai, dėkodami už bendradarbiavimą ir linkėdami gerų ateinančių metų.

Po ilgos kalbų ir apdovanojimų programos atėjo smagiausia dalis – neformalus bendravimas ir seniūnijų paruoštų ekspozicijų vertinimas bei degustavimas.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close