„Raskilos“ viešnagė Prahoje

Birštono  kultūros centro  folkloro ansamblis „Raskila“, vadovaujamas  Romos Ruočkienės ir Algirdo Seniūno, liepos 23–25 dienomis   dalyvavo  Prahoje vykusiame  didžiausiame  centrinės Europos  fokloro festivalyje „Prahos folkloro dienos 2015“.  Kartu su kitais 72  ansambliais iš  19 šalių  „Raskila“ koncertavo Prahos senamiestyje specialiai festivaliui pastatytose scenose. Daugiausiai  kolektyvų  (18 ) atvyko iš Estijos, po 7 – iš   Šveicarijos, Lenkijos ir Lietuvos. Egzotiškiausiai atrodė Maroko ir Kinijos atstovai.

 

„Išlaisk, tėvuli, pavandravotų,

Savo laimužės paieškotų…”/ iš dainos/

 

Gerai pažįstamas „Raskilos“ kolektyvas  daug koncertuoja, keliauja, tačiau į  šį festivalį vyko pirmą kartą.

.Atvykusius  į Prahą mus pasitiko  puikiai  lietuviškai kalbantis  festivalio atstovas Jindrich. Įsikūrėme puikiame viešbutyje kartu su kitais dalyviais, todėl buvo smagu stebėti  repeticijas bei kartu pašokti.

Penktadienį  kolektyvų vadovai buvo pakviesti  į istorinę Prahos meriją, kur kultūros ir sporto skyriaus vedėjas pasveikino  šventės dalyvius, įteikė festivalio suvenyrus  bei padėkas ir palinkėjo  visiems  sėkmės Prahos scenose. Paskui apžiūrėjome istorinę meriją, galėjome  pamatyti įžymųjį  astronominį laikrodį  ir jo 12 apaštalų iš vidaus. Likome  labai sužavėti…

Penktadienio vakarą „Raskilai“ teko  garbė užbaigti koncertą  scenoje ant Vltavos upės kranto. Koncertas praėjo puikiai, o jo pabaigoje šokėjai nulipo nuo scenos žemyn  ir šokdino žiūrovus iki devinto prakaito. Išties, lietuvių kolektyvai buvo pasiruošę labai atsakingai, smagiai palaikė vieni kitus, kartu dainavo ir suko ratelius, puikiai  atstovavo savo kraštui.

Šeštadienį nuo ryto kolektyvai rinkosi   vienoje gražiausių Europoje Prahos   aikščių, kur prasidėjo  šventės dalyvių eisena  per miestą. Čia pamatėme  visus kolektyvus, fotografavomės į valias, šokome ir,  pasikeitę adresais, keliavome per miestą su dainomis ir muzika. Kokių tik nėra kolektyvų! Tai – žmonės, susibūrę į bendruomenes ir smagiai leidžiantys laiką kartu, nes dabar folkloras gali būti pateikiamas labai įvairiai. Keisčiausia, kad festivalyje nedalyvavo pačių  čekų kolektyvai…Sakė, kad jie visai neseniai buvo surengę didžiulį festivalį.

Vakare – vėl  puikus pasirodymas su šokiais ir dainomis. Imlūs kinai  greit perprato  mūsų šokius, kiti festivalio dalyviai irgi džiaugėsi galėdami kartu pašokti. Kitas festivalis vyks 2016 metų liepos 28–30 d .

Sekmadienį su grupės vadovu  turėjome išskirtinę ekskursiją po Prahą, o po to laukė kelionė namo.

Kaip sakė patys ansambliečiai, visos kelionės  yra smagios, linksmos , turiningos, sutelkiančios kolektyvą, leidžiančios pažinti vienas kitą kitoje aplinkoje.

„Raskilos“ nariai dėkoja Birštono kultūros centrui ir jo direktoriui  Zigmui  Vileikiui už nuolatinį dėmesi  kolektyvui bei  šauniems vairuotojams  Audriui ir Rimvydui  už saugią kelionę.

 

          Nijolė Kvietkauskaitė

2015-07-26 Praha 402

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close