Tarybos posėdyje. Vardan bendro tikslo – visi „už“!

Liepos 30-ąją vykusiame Prienų rajono savivaldybės tarybos posėdyje buvo svarstomas vienas iš pačių aktualiausių rajono žmonėms klausimų – sutarties su UAB „Prienų energija“ nutraukimas pirma laiko. Keturiolika metų keikę valdžią ir tuos, kurie „pardavė“ šilumos ūkį monopolininkams, daugiabučių gyventojai seniai laukė ryžtingo politikų sprendimo, o dabar, įtampai (duok Dieve, – ne laikinai) atlėgus, su didele viltimi laukia artėjančio šildymo sezono, kuris, kaip žadama, atpigins šilumą 16–20 procentų.

Tarybos posėdyje dalyvavo 23 Tarybos nariai. Dėl kelių klausimų svarbos į posėdį susirinko net ir atostogaujantys politikai. Darbotvarkėje buvo pateikta 13 sprendimų projektų, dar tris papildomus parengė opozicija, tačiau du iš jų į darbotvarkę nebuvo įtraukti, nes balsuojant už jų įtraukimą pritrūko balsų.

 

Valdantieji nutarė nekeisti anksčiau priimtų sprendimų – palikti valstybinį žemės sklypą Balbieriškyje visuomenės poreikiams…

Vieną iš papildomų sprendimo projektų parengęs opozicijos atstovas Arūnas Vaidogas siūlė atšaukti Prienų rajono savivaldybės tarybos 2015 m. balandžio 30 d. sprendimą „Dėl laisvos valstybinės žemės sklypo Nešeikių k., Balbieriškio sen., Prienų r. sav., pripažinimo būtinu visuomenės poreikiams ir jo įtraukimo į neprivatizuotinų sklypų sąrašą“, nes priimdami tokį sprendimą, pabrėžė jis, Savivaldybės tarybos nariai nebuvo informuoti apie tai, kad balandžio 15 d. buvo pasirašyta ilgalaikės nuomos (25 m.) sutartis su žemės nuomotoju Rimantu Žvirbliu ir Nacionaline žemės tarnyba, taip pat nebuvo suteikta informacija, kokiai veiklai vykdyti bus naudojamas visuomenės poreikiams paliktas žemės sklypas. Kilusiame ginče dėl sklypo Tarybos narys įžvelgė galimus Balbieriškio bendruomenės pirmininko interesus, nors pateikti argumentai tebuvo pamąstymų ir prielaidų lygmens.

Geriau paaiškinti sklypo „dalybų“ peripetijas galėjo buvęs Balbieriškio seniūnas, dabartinis vicemeras Algis Marcinkevičius, kuris priminė, jog dar 2007 m., būdamas seniūnu, kreipėsi į Savivaldybės administraciją, kurios direktoriumi dirbo A. Vaidogas, ir bendruomenės prašymu prašė įtraukti sklypą į neprivatizuojamų objektų sąrašą, tačiau nežino priežasčių, kodėl nebuvo atsižvelgta į žmonių norą. Vicemeras siūlė Tarybos nariui pabendrauti su bendruomene, žmonėmis, kurie visus trejus metus, per kuriuos esą nesimatė jokios pretendento į ilgalaikę žemės sklypo nuomą veiklos, maudėsi ir maudosi sklype esančiame vandens telkinyje.

Kilus diskusijai Taryboje, apsikeista įvairiomis nuomonėmis, kurias išsakė Balbieriškio miestelio aktualijas geriausiai žinantys politikai arba palaikantys opozicijos atstovą A. Vaidogą. Cezaras Pacevičius siūlė įtraukti klausimą į darbotvarkę, nes prasidėjęs teisminis ginčas esą gali būti pralaimėtas.

Socialdemokratui Henrikui Radvilavičiui, tuo metu dirbusiam Prienų kelių tarnybos viršininku, teko tiesiogiai prisidėti prie tokio „brangaus“, kaip pats sakė, sklypo tvenkinio iškasimo rekultivuojamoje žemėje, tačiau netekę su jokiais žemės savininkais susidurti. Visam procesui, anot jo, tuomet vadovavo tuometinis Balbieriškio seniūnas A. Giraitis, kuris atstovavo visuomenės interesams.

Meras Alvydas Vaicekauskas siūlė užbaigti diskusiją ir atsižvelgti į bendruomenės prašymą palikti sklypą visuomenės poreikiams, paaiškindamas, jog Tarybos dokumentu patvirtinus šį apsisprendimą, teisinių neaiškumų neturėtų likti. Septynių balsų neužteko (13-kai balsavus prieš), kad sprendimo projektas būtų įtrauktas į darbotvarkę.

 

…ir uždaryti Klebiškio pradinio ugdymo skyrių

Nepateko į darbotvarkę ir trečiasis papildomas klausimas, kurį parengė opozicijos atstovai Loreta Jakinevičienė ir A. Vaidogas. Jie siūlė atšaukti Prienų rajono savivaldybės tarybos gegužės 28 d. sprendimą uždaryti Šilavoto pagrindinės mokyklos Klebiškio pradinio ugdymo skyrių.

Sprendimo projektą pristačiusi Tarybos sekretorė Agnė Dargužienė aiškino, kad nei administracijos Švietimo skyrius, nei Teisės ir personalo skyrius, nei Finansų skyrius taip parengtam sprendimo projektui nepritarė, nes jis parengtas su tam tikrais trūkumais (juos išaiškino Tarybos nariams – Aut. past.), kurie vėliau gali būti teisiniu pagrindu tokį sprendimą naikinti.

Opozicijos lyderė L. Jakinevičienė papriekaištavo administracijos specialistams, teisininkams, kurie turėjo ir turėtų paaiškinti Tarybos nariams kylančius neaiškumus, rengiant sprendimų projektus, ir suteikti profesionalią pagalbą. Tokia pagalba, anot jos, A. Vaidogui, kuris dvi dienas vaikščiojo po administracijos kabinetus, nebuvo suteikta. Tarybos narė klausė valdančiųjų, kodėl jie neinicijavo sprendimo projekto nenaikinti Klebiškio pradinio ugdymo skyriaus ir neatsižvelgė į Klebiškio kaimo gyventojų prašymą bei Švietimo ir mokslo ministerijos, į kurią buvo kreiptasi pagalbos, rekomendacijas atšaukti paskiausią Tarybos sprendimą ir Klebiškio pradinio ugdymo skyrių pertvarkyti į pradinio ugdymo skyrių-daugiafunkcį centrą.

Į Prienų rajono savivaldybės tarybos posėdį atvykusi Švietimo ir mokslo ministerijos Mokyklų veiklos skyriaus vedėja Regina Klepačienė paaiškino, kodėl ministerija siūlė atšaukti gegužės 28 d. Prienų rajono savivaldybės tarybos sprendimą. Specialistė pabrėžė, kad keičiant bendrąjį planą, pagal Vyriausybės patvirtintas programas ir taisykles, bendrojo plano pakeitimai turi būti viešai svarstomi, kaip ir tvirtinant bendrąjį planą. R. Klepačienės nuomone, sprendimas uždaryti pradinio ugdymo skyrių buvo parengtas skubotai, o tai, kad ministeriją pasiekė apie 100 parašų, rodo, jog nebuvo sutarta šiuo klausimu. „19 vaikų, kurie ketina mokytis šiame skyriuje, – tai dvi jungtinės klasės be vieno vaiko. O vyriausybės nutarimas rodo, kad jeigu trūksta vieno vaiko, Taryba gali nuspręsti tokį komplektą patvirtinti. Ruošiantis pereiti prie priešmokyklinio privalomo ugdymo, kuris šiais metais nebuvo patvirtintas, bet kitais metais tikrai bus, reikės, kad mokykla būtų mažiems vaikams arčiau namų. Vyriausybės nutarimas sako, kad mokyklos kuo arčiau namų reikia mažiems vaikams, o didesni gali pavažiuoti toliau. Finansavimas – vienintelis argumentas, dėl kurio galima svarstyti, ar tas finansavimas peržengė protingumo ribas, ar dar ne. Kyla klausimas: kodėl Šilavoto pagrindinės mokyklos Klebiškio pradinio ugdymo skyriuje nustatomi atskiri etatai. Tai – viena mokykla, vyksta tik vidaus struktūros pertvarkymas, todėl tie patys logopedai, spec. pedagogai gali dirbti ir Klebiškyje. Reikėtų peržiūrėti, kur etatai išpūsti ir kaip galima juos sureguliuoti. Dabar yra sunku, bet po metų kitų Savivaldybė gailėsis padariusi tokį sprendimą“, – kalbėjo ministerijos atstovė R. Klepačienė.

Tarybos narys Algimantas Šidlauskas nusistebėjo ministerijos pozicija, kuri prieš keletą metų gyrė Prienų rajono savivaldybę, kaip vieną iš geriausiai šalyje optimizavusių mokyklų tinklą. Vytas Bujanauskas taip pat stebėjosi, kodėl ministerija atkreipusi dėmesį tik į Klebiškio pradinio ugdymo skyriaus išlikimo klausimą, nors puikiai žinanti, jog naikinami du pradinio ugdymo skyriai. Ministerijos atstovė atsakė, jog pagalbos kreipėsi viena bendruomenė, o Savivaldybė, jos nuomone, yra pakankamai kompetentinga spręsti švietimo klausimus ir pati, nesikišant ministerijai.

Posėdyje dalyvavo ir LR Seimo narys Vytautas Kamblevičius. Jis apgailestavo, kad tokį sprendimą priėmę Tarybos nariai buvo suklaidinti neteisingos informacijos apie mokyklą – netikslių duomenų apie mokinių skaičių, mokyklos išlaikymui bei šildymui skiriamų lėšų sumas. Seimo narys kvietė pripažinti, jog klaida buvo padaryta tada, kai buvo naikinama Klebiškio pagrindinė mokykla. Tuomet valdančiojoje daugumoje buvo ir sprendimui pritarė ir frakcija „Tvarka ir teisingumas“, tačiau V. Kamblevičius bandė paaiškinti, jog koalicijos partneriai buvę suklaidinti, kaip ir daugelis kitų Tarybos narių. Esą jiems buvę paaiškinta, kad Klebiškio pradinio ugdymo skyrius visada išliks. „Tvarkiečiai“ tuomet siūlė ateityje įkurti Klebiškyje daugiafunkcį centrą, kuriame vietos atsirastų ir mokyklėlei.

Mintimis ir veiksmais sugrįžus į kelerių metų praeitį, meras A. Vaicekauskas patikino, kad anuomet, svarstant Klebiškio pagrindinės mokyklos (kai joje buvo dar 100 vaikų) likimą, jis perspėjęs, jog nelikus pagrindinio ugdymo, pradinio ugdymo pakopoje perspektyvos nebus. Pasak mero, Klebiškio mokykla įtampą kelia gerą dešimtmetį, nes ji yra labai arti Prienų ir Šilavoto. Gelbstint šią mokyklą, žūčiai būtų pasmerkta Šilavoto pagrindinė mokykla. Savivaldybės vadovas pasiūlė Seimo nariams, užuot palaikius įtampą, rūpintis lėšomis mokykloms – jų laukia Veiverių darželis, Veiverių T. Žilinsko gimnazija ir visos kitos mokyklos.

Tarybos narys Jonas Vilionis laikėsi tvirtos nuomonės, kad kaimo mokykla turi išlikti, nesuprasdamas, kodėl Prienų mokyklas reikia „maitinti“ kaimo vaikais.

Prieš balsavimą A. Vaidogas dar spėjo paklausti, ar šiais metais kovo 26 d. Tarybos posėdyje patvirtindami mokyklų klasių komplektų skaičių, kuris buvo nustatytas ir Klebiškio pradinio ugdymo skyriui, valdančioji dauguma per du mėnesius persigalvojusi, tačiau atsakymo nesulaukė. Merui pakvietus balsuoti, 13 Tarybos narių balsavus prieš (10 už), sprendimo projektas į darbotvarkę nebuvo įtrauktas.

Už visą darbotvarkę balsavo 20 Tarybos narių, 2 prieš, vienas susilaikė.

 

Jiezno gimnazijai vadovaus Neringa Zujienė

Svarstant patvirtintos darbotvarkės klausimus didesnių diskusijų nekilo. Pirmuoju klausimu buvo pristatyta ir pasveikinta konkursą į Prienų r. Jiezno gimnazijos direktoriaus pareigas laimėjusi Neringa Zujienė, kuri direktorės pareigas pradės eiti nuo rugpjūčio 4 d.

Prisistatydama naujoji direktorė pateikė apie save keletą biografijos faktų, akcentuodama, jog yra pradinių klasių mokytoja metodininkė, įgijusi edukologijos magistro laipsnį ir socialinio pedagogo specializaciją. Mokykloje dirba 14 metų, iš kurių 4 – vadybinio darbo patirties, kai laikinai vadovavo reorganizuotai Kunigiškių pagrindinei mokyklai, kurioje ilgiausiai dirbo ir pedagoginį darbą. Iki konkurso į naująsias pareigas N. Zujienė ėjo Balbieriškio pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotojos pareigas.

Tarybos narė L. Jakinevičienė pasidžiaugė nauja Jiezno gimnazijos direktore ir profesionalia specialiste, vildamasi, kad gimnazijoje galbūt pagaliau įsivyraus taika ir ramybė. Tiesa, naujoji įstaigos vadovė negalėjo atsakyti į Tarybos narės Angelės Bajorienės klausimą ir konkrečiai įvardinti gimnazijos problemų, kurias atėjusi spręstų pirmiausia. Kaip ji sakė, į gimnazijos problemas dar nėra labai įsigilinusi, o pirmoji užduotis atėjus į darbą yra susipažinti su bendruomene, tapti jos nare, girdėti, kalbėti, klausytis ir kartu ieškoti problemų sprendimų.

Tarybos narys A. Vaidogas taip pat pasidžiaugė, kad į probleminę įstaigą ateina žmogus iš šalies ir savo bei kitų Tarybos narių, atstovaujančių Jiezno kraštui, vardu pažadėjo vadovei pagalbą.

Tarybos nariai vienbalsiai pritarė sprendimo projektui. Meras pasveikino N. Zujienę ir palinkėjo sėkmingos veiklos šiame etape.

Pritarta Kauno regiono integruotos teritorijų vystymo programos projektui

Taryba vieningai pritarė Kauno regiono integruotos teritorijų vystymo programos projektui, padėsiančiam sėkmingai pritraukti ES investicijas į tikslines teritorijas, kurias iš miestų, turinčių nuo 6 iki 100 tūkstančių gyventojų, ir mažesnių savivaldybių centrų išskiria Vidaus reikalų ministerija. Kauno regione į šią teritoriją patenka Raseinių, Kėdainių, Kaišiadorių ir Garliavos bei Prienų miestai. Priminsime, kad Prienų miesto tikslinėje teritorijoje 2011–2014 metų laikotarpiu gyventojų skaičius sumažėjo 17,4 proc. (nuo 11 368 iki 9 394).

Ekonominės plėtros, finansų ir investicijų, Bendruomenių ir kaimo reikalų, Sveikatos ir socialinių reikalų komitetuose sprendimo projektui buvo pritarta. Opozicijos vardu kalbėjusi L. Jakinevičienė išsakė pastabą dėl žemo verslumo vystymo bei investicijų įsisavinimo koeficiento regiono bei šalies mastu. C. Pacevičius siūlė, analizuojant investicijų kryptis, nukreipti investicijas ne į numatytą „Revuonos“ viešbučio rekonstrukciją, kur galima būtų ieškoti konkretaus investuotojo, o į kitus svarbius rajono objektus.

Socialdemokratas Vytas Bujanauskas atkirto, kad ateinančios lėšos nukreiptos į tikslines teritorijas, t. y. į objektus Prienų mieste, o ne kitas teritorijas. Papildydamas meras paaiškino, jog prie konkrečių objektų bus prieita vėliau ir pasvarstyta, kur geriausiai lėšas panaudoti.

Klausimą pristatęs Investicijų skyriaus vedėjas Vytautas Griauslys prašė Tarybos narių nepainioti investicijų. „Yra dvi investicijų rūšys: ES struktūriniai fondai ir tiesioginės užsienio investicijos, kurias „atneša“ užsienio kompanijos, privatus verslas. Kadangi mūsų rajone nėra laisvų ekonominių zonų, kuriose gali plėtotis užsienio verslas ir padidinti koeficientą, todėl rodikliai ir yra maži“, – pabrėžė pranešėjas.

 

Sėkmingai išspręstas dešimtmečio klausimas

Pristatytą sprendimo projektą, kuriuo buvo prašoma pritarti Prienų rajono šilumos ūkio nuomos, atnaujinimo ir šilumos tiekimo vartotojams sutarties pasibaigimo, turto nuomos sutarties pasibaigimo ir turto perdavimo sutarčiai, meras A. Vaicekauskas pavadino dešimtmečio klausimu ir kvietė sprendimo projektą palaikyti.

Klausimą pristatė ir sutarties sąlygas Tarybos nariams išsamiau paaiškino Statybos ir ekonominės plėtros skyriaus vyr. specialistas Dainius Sodaitis. Posėdyje taip pat dalyvavo UAB „Prienų energija“ direktorius Vaidas Povilėnas, AB „Prienų šilumos tinklai“ direktorė Albina Minciuvienė, ekspertas, vienas iš biokuro katilų pradininkų Lietuvoje, buvęs Alytaus šilumos tinklų vyr. inžinierius Aloyzas Citvaras.

Opozicijos atstovai uždavė tuos pačius klausimus pranešėjui ir į tribūną pakviestam konsultantui A. Citvarui. Patyręs specialistas atsakė į visus klausimus taip išsamiai ir suprantamai, jog neaiškumų neliko nė vienam Tarybos nariui. Balsuojant visi vieningai pasisakė už sutarties nutraukimą.

 

Antikorupcijos ir Etikos komisijų pirmininkų postai atiteko opozicijos siūlytiems atstovams

Praėjusiame Tarybos posėdyje buvo suformuoti Antikorupcijos ir Etikos komitetai, patvirtinti jų pirmininkai, pakeista ir kitų komitetų sudėtis. Valdančioji dauguma pagaliau nusileido ir priėmė opozicijos pasiūlymus bei pageidavimus.

Opozicijos lyderė L. Jakinevičienė tapo Etikos komisijos pirmininke, buvo patenkintas jos prašymas iš Bendruomenių ir kaimo reikalų komiteto pereiti į Kultūros, švietimo, turizmo ir sporto komitetą. Tapusi Etikos komisijos pirmininke, L. Jakinevičienė sulaukė ir pirmųjų komisijai skirtų paklausimų savo adresu bei mero priekaišto dėl kai kurių Tarybos narių „tvarkiečių“, užmiršusių laiku deklaruoti savo pajamas.

Vicemeras A. Marcinkevičius pateikė Etikos komisijai keletą klausimų raštu dėl galimų Tarybos narės L. Jakinevičienės viešųjų ir privačių interesų supainiojimų, rinkimų metu spaudoje paskelbus informaciją apie bendruomenių pirmininkų, dalyvavusių rinkimų komisijų darbe, paramą, ir viename iš Tarybos posėdžių užduodant klausimą dėl lėšų delegavimo lopšeliui-darželiui „Saulutė“, kuriame ji dirba. Politikė pažadėjo atsakyti į komisijai pateiktus klausimus kitame Tarybos posėdyje.

Antikorupcijos komisijos pirmininku paskirtas opozicijos atstovas C. Pacevičius. Tarybos narių sprendimu patenkintas ir „Nepriklausomų kandidatų frakcijos“ prašymas. Atsižvelgiant į jį, Savivaldybės tarybos narė Liuda Šeškuvienė nedalyvaus Kultūros, švietimo, turizmo ir sporto komiteto veikloje, nes pasirinko dirbti Sveikatos ir socialinių reikalų komitete, A. Vaidogas dirbs Bendruomenių ir kaimo reikalų komitete.

Tarybos posėdyje svarstyti ir kiti klausimai: pritarta Prienų šilumos tinklų vadovo ataskaitai, nustatytas Prienų ligoninės lovų skaičius, patvirtinti Kaimo plėtros rėmimo fondo nuostatai ir kt.

Baigiantis Tarybos posėdžiui A. Vaidogas pasiūlė valdančiajai daugumai ir Savivaldybės specialistams parengti gabių abiturientų rėmimo tvarką. Pritardamas meras A. Vaicekauskas paaiškino, kad dalis tokio sprendimo jau yra, nes Savivaldybė finansavo gabius vaikus, kurių šeimos pajamos yra mažos. Vėliau tam nebuvo lėšų, bet artimoje ateityje vėl bus ieškoma galimybių.

Meras palinkėjo visiems Tarybos nariams sėkmingo darbo kartu ir pažymėjo, kad kitas Tarybos posėdis numatomas rugpjūčio 28 d.

 

DSC_6823

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close