Pagalba šeimoms, patiriančioms socialinę atskirtį

Dienos centrus lankančių šeimų skurdo veiksniai – nedarbas, mažos pajamos, neįgytas išsilavinimas, tinkamos kvalifikacijos stygius, nesugebėjimas suderinti pareigą šeimai ir darbui – dažnai persipina ir sukelia atskirties pojūtį. Remiant šeimas, kurios išgyvena socialinę atskirtį, nes neturi darbo, penkiose šalies savivaldybėse pradedamas vykdyti projektas „Dienos centruose besilankančių šeimų, patiriančių socialinę atskirtį, integracija į darbo rinką“. Projekte numatoma dirbti su dienos centrus lankančių vaikų tėvais, gyvenančiais miesto ir kaimo teritorijose, siekiant kelti jų motyvaciją, lavinti gebėjimą veikti, t. y. lavinti konkrečius įgūdžius, reikalingus tam tikrai veiklai, šiuo atveju – susirasti darbą.

Darbas yra svarbi kiekvieno žmogaus gyvenimo dalis. Ne tik pajamų šaltinis, kuris įtakoja vienokį ar kitokį gyvenimo lygį, suteikia finansinį saugumą ir psichologinį komfortą, bet ir viena iš prasmingų žmogaus savirealizacijos formų.

Su nedarbu Lietuvoje susiduria kiek daugiau nei kas septintas gyventojas, o socialinės rizikos asmenims, kurie turi specialių sunkumų, bedarbystė yra itin aktuali  problema. Visa tai susiję su skurdu bei galimybe patekti į socialinę atskirtį.

Lietuvoje bedarbystės problema šiuo metu ypač aktuali. Vien tik per 2012 metų spalio mėnesį Lietuvos darbo biržos duomenų bazėje iš viso buvo užregistruoti 29 165  bedarbiai, tai sudaro 10 proc. šalies darbingo amžiaus gyventojų. Spalio 31 dieną LDB duomenų bazėje buvo 196 tūkst. 429 bedarbiai.

Kauno teritorinės darbo biržos Prienų skyriaus duomenimis, per spalio mėnesį Prienų darbo biržoje užregistruoti 268 bedarbiai, spalio 31 dieną darbo biržos įskaitoje iš viso buvo 1 712 darbo ieškančių žmonių, gyvenančių Prienų rajono savivaldybėje, iš jų – 832 moterys.

Ypač žema darbine motyvacija pasižymi socialinės rizikos asmenys. Jų sunkumų priežastys yra susijusios su išorinėmis aplinkybėmis, gyvenimo sąlygomis, jų šeimomis. Rizikos grupės asmenys dažniausiai pasižymi žymiomis socialinėmis, elgesio ir psichologinėmis problemomis (pvz., alkoholizmas). Netekę tėvų globos jaunuoliai patiria socialinę atskirtį kaip neturintys jokių artimų žmonių. Ieškant darbo labai didelę reikšmę turi asmeninės savybės, įgūdžių stoka. Šie asmenys dažniausiai turi sunkumų bendraudami, žymių vidinių problemų: nerimo, baimių, nepasitiki savimi.

Prienų rajono savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus duomenimis, savivaldybėje yra užregistruotos 203 socialinės rizikos šeimos, kuriose auga 394 vaikai. Pagal savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus informaciją, šiuo metu socialines pašalpas gauna 5 580 savivaldybės gyventojų arba 1 346 šeimos, išmokas vaikams – 303 daugiavaikės šeimos, auginančios vaikus nuo 2 iki18 m. 

Siekdamas įtraukti dienos centrus lankančių vaikų tėvus į aktyvų socialinį gyvenimą, padėti jiems integruotis į darbo rinką,2012 m. liepos 2 d. Viešosios įstaigos Šv. Antano dienos centras pasirašė projekto sutartį su Europos socialinio fondo agentūra. Kaip partneriai šiame projekte dalyvauja Viekšnių Šv. Jono Krikštytojo parapija (Mažeikių raj.), Ventos Švč. Mergelės Marijos Dangun Ėmimo parapija (Akmenės raj.), Panevėžio Caritas ir asociacija Prienų bendruomenė. Taip pat kviečiamos bendradarbiauti įmonės ir organizacijos iš visų šių miestų bei rajonų.

Projekte dalyvauti gali ilgalaikiai bedarbiai, nedirbantys ne mažiau nei 12 mėn.; motinos (tėvai), vienos(-i) auginančios(-ys) vaikus; socialinės rizikos šeimos; daugiavaikės šeimos; moterys, po ilgesnės pertraukos grįžtančios į darbo rinką (nedarbo trukmė viršija 24 mėn.); socialinių pašalpų gavėjai; asmenys, sergantys priklausomybės nuo alkoholio ligomis. Projekto tikslas – konsultuoti ir padėti žmonėms atstatyti socialinius – profesinius įgūdžius, suteikti galimybę persikvalifikuoti ir dirbti įmonėse, organizacijose, bendruomenėse, o norintiesiems pradėti savo verslą – padėti jį įkurti.

Pasitelkus konsultuojančius supervizorius, kurie apmokys savivaldybių socialinius darbuotojus, klientams bus teikiamos kokybiškos paslaugos. Projekto vykdytojai įgis ne tik žinių, bet ir praktiškai panaudos gerąją patirtį darbe su klientu, padėdami jam integruotis į darbo rinką. Darbdavių vadybiniai apmokymai padės išlaikyti bendradarbiavimo ryšį organizuojant projekto tęstinumą ir integruojant klientus į darbo rinką. Projekto dalyviai gaus nemokamas konsultantų, mokymų, persikvalifikavimo paslaugas.

Projekto paslaugų kursas grupei yra 6 mėnesiai. Per projekto laikotarpį nemokamas paslaugas penkiose savivaldybėse gaus 20 grupių po 10 asmenų arba kiekvienoje iš savivaldybių – 5 grupės po 10 asmenų. Visas projektas truks iki2015 m. birželio mėn. 30 d., jame iš viso visose savivaldybėse dalyvaus 200 asmenų. Jiems bus suteiktos paslaugos Šv. Antano dienos centre Kretingoje, Šv. Jono Krikštytojo parapijoje Viekšniuose (Mažeikių r.), Marijos Dangun Ėmimo parapijoje Ventoje (Akmenės r.), Panevėžio vyskupijos Carite ir Prienų bendruomenės vaikų dienos centre.

Siektini rezultatai yra nemokamai apmokyti ir konsultuoti 200 TG dalyvių, kuriems projekto metu bus suteikta pagalba, surandant darbą, įdomią veiklą ar pradedant verslą. Projekto metu dienos centruose bus įkurta po 5 kompiuterizuotas mokymų vietas. Visi išklausę mokymų kursą dalyviai gaus pažymėjimus.

Pirmosios dalyvių grupės jau sėkmingai surinktos Kretingoje ir Viekšniuose (Mažeikių raj.). Šios grupės pradėjo mokymų kursą nuo 2012 spalio 12 d. Ventos (Akmenės raj.), Panevėžio Carito dienos centrai ir asociacija Prienų bendruomenė projekto veiklą ruošiasi pradėti2013 m. sausio mėn.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close