Irmantas Adamonis: veiklos yra daug ir įvairios

Birštonietis Irmantas Adamonis beveik penkerius metus dirbo savivaldybės gydytoju, pavadavo išėjusią motinystės atostogų kolegę. Grįžus jai iš atostogų, Irmantas šių metų kovo mėnesį įsidarbino Kauno visuomenės sveikatos biure. Tačiau Irmantas dalyvavo Birštono savivaldybės paskelbtame konkurse Bendrojo skyriaus viešosios tvarkos specialisto pareigoms užimti ir jį laimėjo. Taigi, nuo birželio vidurio vėl pradėjo dirbti Birštono savivaldybėje, tik jau eina naujas pareigas.

 

Darbo pradžia – nuo balto lapo

Reikia paminėti, kad iki šiol Birštono savivaldybės administracijos specialistų sąraše tokios pareigybės dar nebuvo.

„Pradedu darbą nuo balto, švaraus lapo. Žinoma, daug administracinės teisės aktų ir kitokių dokumentų man yra žinomi, tačiau vis tiek darbo pobūdis yra šiek tiek kitoks. Man, kaip viešosios tvarkos specialistui, tenka rūpintis savivaldybės viešųjų vietų švara ir tvarka, elgesiu viešose vietose, taip pat stebėti, kaip laikomasi saugumo taisyklių prie vandens telkinių, palaikyti ryšius ir bendradarbiauti su policijos pareigūnais, miesto tvarkymo tarnyba, seniūnija. Veiklos bus daug ir įvairios“, – sako Irmantas.

Iš tiesų, apžvelgus visą darbo barą, kuriame Irmantui teks dirbti, matosi, kad jis yra labai platus ir daug apimantis.

Į mūsų kurortą atvykę svečiai dažniausiai mato tik tai, kas gražu, kas verčia aikčioti ir pavydėti tokio rojaus kampelio. Tačiau patys gyventojai mato kur kas daugiau. O Irmantas, kaip tikras birštonietis, mylintis savo gimtą miestą, mato ir pažįsta visus kurorto kampelius, žvelgia į juos kitomis akimis. Anot Irmanto, tiesiog nesmagu, kai pamatai Pušyno gatvėje, Vytauto gatvėje prie darželio ar Vilniaus gatvėje prie stovinčių konteinerių prikrautų įvairiausių baldų, kriauklių, klozetų ir padangų. Juk visai netoli, tik užvažiavus ant kalno, Birštono vienkiemyje yra stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelė, į kurią galima nuvežti nereikalingus baldus, buitinę techniką ar statybines atliekas. Už nedidelį mokestį tai gali padaryti ir miesto tvarkymo tarnyba. Tačiau nueinama lengviausiu keliu – išmetama, ir jūs žinokitės.

„Šitą problemą bandysim spręsti. Bus įrengta daugiau stebėjimo kamerų, kurios užfiksuos miestą teršiančius asmenis. Be to, aš pats dažniau pasivaikščiosiu problemiškose vietose, stebės ir policijos patruliai. Yra galimybė ir nufotografuoti, ir nufilmuoti. Žinoma, tada jau teks rašyti administracinės teisės pažeidimo protokolą ir bausti“, – sakė Irmantas.

 

Bus baudžiami ir rūkoriai

Birštono miestas pagrįstai vadinamas sveikatos miestu, o kurorto šventės metu net buvo pavadintas sveikatos sostine. Po atviru dangumi atsirado Kneipo terapijos parkas, centrinio parko kampe, prie „Eglės“ sanatorijos – mineralinio vandens garinimo įrenginys. Visa tai skirta žmonėms, kad čia atėję galėtų pakvėpuoti tyru, mineralų prisodrintu oru. Matome ir nelabai gerų dalykų – gal svečiai, o gal ir patys birštoniečiai šiose vietose rūko, o paskui mėto nuorūkas. Birštono savivaldybės taryboje buvo keliamas klausimas dėl nerūkymo tose viešose vietose, o vėliau priimtas ir sprendimas. Rūkyti bus draudžiama Centriniame parke, prie mineralinio vandens garinimo bokšto, Kneipo terapijos parke, prie mokyklos, vaikų darželio ir kt. Kitą mėnesį jau bus pastatyti atitinkami informaciniai ženklai.

„Dar viena problema – rūkantys mokiniai. Vietiniai gyventojai skundžiasi, kad rūkoma netoli gimnazijos esančių namų laiptinėse, po balkonais ir kt. Su policijos pagalba tikimės pasiekti norimų rezultatų, dėl tų pačių mokinių sveikatos. Mokiniai negali cigarečių nei pirkti, nei turėti su savimi. Už tai bus baudžiama. Žinoma, prie kiekvieno policininko nepastatysi, bet patys Birštono gyventojai turi suprasti, kad tai jų miestas ir niekam nevalia jo teršti“, – kalbėjo Irmantas.

 

Akiratyje – ir girtuokliai, ir šunys

Nepuošia miesto ir vartojantys alkoholinius gėrimus žmonės, kurie „pabaliovoti“ nori viešoje vietoje. Iš miesto centro juos teks išgyvendinti. Pirmiausia – įspėti, o vėliau imtis priemonių padedant policijai.

Pasak viešąją tvarką prižiūrinčio specialisto, dauguma birštoniečių jau žino, kad vedžiojant savo keturkojį augintinį reikia surinkti tai, ką šuniukas padarė. Ir jie tai daro, tačiau dažnai tenka matyti, kaip svečiai, atvykę su šunimis, visai nesivargina susirinkti savo augintinių išmatas. Jeigu mes patys saugom savo miestą, tai reikia ir kad atvykusieji čia pailsėti ar pasigydyti mus gerbtų ir atitinkamai elgtųsi. Ne veltui yra patarlė: „Jauskis kaip namuose, elkis kaip svečiuose“.

Daug dar negerovių yra mūsų gražiajame Birštone. Bet reikia stengtis, kad jų nebūtų. Pokalbio metu Irmantas pamini, kad mūsų jaunimas labai mėgsta sėdėti kieme ar kitoje viešoje vietoje ir …gliaudyti saulėgrąžas, mėtyti lukštus apie save. Smulkmena, tačiau nemaloni.

 

Dviračių takai – važinėti dviračiais

Rūpesčių kelia ir tie vairuotojai, kurie mėgsta važinėti pėsčiųjų ir dviračių takais. Pasak I. Adamonio, ypač tie poilsiautojai, kurie važiuoja prie ežerėlių. Norėdami sutrumpinti kelią ar išvengti spūsčių, jie važiuoja Žvėrinčiaus mišku ir dviračių taku, kad automobilį galėtų pasistatyti kuo arčiau vandens.

Be to, vairuotojai ir mieste, prie daugiabučių, stengiasi privažiuoti kuo arčiau durų, automobiliai statomi ir ant šaligatvio, ir ant žalios vejos.

 

Tvarkytis teks ir kaimo gyventojams

I. Adamonis kalbėjo, kad jo darbo vien tik kurortu neapsiriboja, jis rūpinsis ir geresne padėtimi kaimiškose vietovėse. Savivaldybę pasiekia skundai dėl nesitvarkančių savo kiemuose gyventojų, netvarkingai laikančių trąšas ir kitas nuodingas medžiagas bei žemės ūkio techniką. Nerimą kelia ir piktžolėtos pakelės, kurios teršia aplinkinius laukus. Ūkininkus ir kitus besiverčiančius žemės ūkio veikla teks įspėti, jeigu patys nesupranta, kokią žalą daro artimam kaimynui ir aplinkai. Ypatingas dėmesys bus skiriamas toms vietovėms, kuriose veši Sosnovskio barščiai.

 

Kiti viešosios tvarkos klausimai

Viešosios tvarkos specialistas išduos leidimus fejerverkams (kaip žinoma, mieste leidžiama iki 22 val.), taip pat kitiems Birštono mieste vykstantiems renginiams, rūpinsis teritorijos sutvarkymu po renginių, reklama mieste. Specialistas atkreips dėmesį į apleistus ir netvarkomus namus bei sklypus, ieškos šeimininkų, kad primintų jų pareigą rūpintis savo turtu. Kaip sakė Irmantas, veiklos yra daug ir įvairios. Jis bus matomas gatvėse ne tik darbo metu, bet ir vėlesniu paros metu. Viešosios tvarkos specialistas planuoja dalyvauti policijos reiduose, tikrinti, kas vyksta viešose miesto erdvėse. Teks kai kuriuos gyventojus (ir svečius) ir sudrausminti. Žinant, koks I. Adamonis yra veiklus ir kūrybingas jaunas žmogus, darbo jis tikrai atras, ir dar kitus į tą darbą įtrauks. Naujasis specialistas sako, kad reikia raginti žmones, kad jie būtų budrūs, domėtųsi greta gyvenančiais kaimynais, kai jų nėra namuose, o aplink vaikšto nepažįstami žmonės. Taip turėtų būti skatinami geros kaimynystės santykiai.

Pasak Irmanto, labai nesinori gadinti santykių su žmonėmis, bet reikia, kad jie ir patys susiprastų, kas gerai, o kas jau nelabai gražu. Merė Nijolė Dirginčienė visada akcentuoja, kad mūsų kurortas – gražus, žalias ir švarus miestas, kad čia gyvena darbštūs ir tvarkingi gyventojai. Taigi, reikia pateisinti tokį pasitikėjimą. Ir svarbiausia – pamačius šiukšlę, nesidrovėti ją pakelti, o teršiančius aplinką žmones sudrausminti. Juk čia mūsų namai, ir mums ne tas pats, kaip juose elgiamasi.

DSCF4260

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close