Naminis aliejus – ir maistas, ir vaistas

Manoma, kad naminis šalto spaudimo sėmenų aliejus Lietuvoje buvo pradėtas gaminti XIX a. viduryje. Iš kur atkeliavo šis produktas ir jo gamybos būdas, sunku pasakyti, bet šiuo metu jis yra laikomas lietuvių tautinio paveldo produktu.

Galima sakyti, kad šis tradicinis lietuvių maisto produktas šaltą žiemą padėdavo sušilti, o taip pat suteikdavo jėgų ir energijos Advento bei Gavėnios metu. Aliejaus žmonės pildavo į košes, norėdami jas paskaninti, į raugintų kopūstų, sūdytų grybų, virtų bulvių, pupelių ir žirnių, morkų ir burokėlių salotas, o taip pat ant silkių. Pasninko metu kai kurie mėgsta užsipilti aliejaus ant supjaustytų svogūnų ir valgyti su bulvėmis..

Birštono savivaldybėje aliejaus gamybos verslu užsiima Babronių ir Būdų kaimų gyventojai. Jie ne tik spaudžia aliejų, bet ir gamina vadinamą „kalocių“, kuris mėgstamas naminių gyvulių ir paukščių.

Kaip buvo pradėtas spausti linų sėmenų aliejus Būdų kaime, sutiko papasakoti šio kaimo gyventoja Rita Baranauskienė.

– Į šį kaimą prieš daugelį metų atsikėlė gyventi toks Urlikas nuo Kybartų. Jis pirmas  ir pradėjo spausti aliejų, o netrukus to verslo pramoko ir netoliese gyvenantys kaimynai. Gaminti naminį aliejų pradėjo ir Baranauskai, kurie jau daug merų tęsia šias tradicijas, perimdami jas iš kartos į kartą. Štai ir mes savo ūkį ir verslą – spausti aliejų bei juo prekiauti – perdavėme sūnui Sauliui, – pasakoja R. Baranauskienė.

Aliejų iš linų sėmenų spaudė ir Ginkų šeima iš Būdų, Mockevičiai iš Babronių.

Pasak pašnekovės, tarybiniais laikais gaminti aliejų buvo draudžiama, bet žmonės vis tiek nesiliovė jo spausti, slapstėsi, dangstėsi langus ir nuo valdžios, ir nuo piktų kaimo žmonių.

 

Vos ne panacėja

Šalto spaudimo sėmenų aliejus buvo vertinamas visais laikais. Apie naminio aliejaus  maistines ir gydomąsias savybes buvo žinoma dar XII a. Ne vienas džiaugėsi juo išsigydęs skrandžio opą, pagerinęs virškinamojo trakto veiklą. Mokslininkų ištyrinėta ir nustatyta, kad šalto spaudimo sėmenų aliejus padeda gydant onkologinius susirgimus, abiejų tipų cukraligę bei nervų sistemos sutrikimus. Japonijoje atliktų eksperimentų duomenys parodė, kad omega–3 polinesočiosios riebalų rūgštys, kurių yra sėmenų aliejuje, pasižymi specifiniu poveikiu slopinant vėžinių ląstelių vešėjimą, slopina ir metastazių susidarymą.

Šalto spaudimo sėmenų aliejus gydo moterų susirgimus, nes juose esantys augalinės kilmės hormonai teigiamai veikia hormonų pusiausvyrą, padeda sureguliuoti menstruacijų ciklą ir mažina vėžinių susirgimų riziką.

Reikia pasakyti, kad šalto spaudimo sėmenų aliejus gydo ir vyrų susirgimus.
Linų sėmenų aliejuje esančios omega–3 polinesočiosios rūgštys mažina prostatos padidėjimo ir uždegimo tikimybę, padeda įveikti tokį padidėjusios prostatos simptomą, kaip dažnas ir skausmingas šlapinimasis. Reikia pastebėti, kad šis vertingas namų gamybos aliejus gydo plaukų, odos, nagų susirgimus, o jame  esančios omega–3 rūgštys skatina plaukų augimą. Jei šių rūgščių trūksta, plaukai tampa sausi ir ima lūžinėti.

Liaudies medicinoje linų sėmenys dažniausiai vartoti kaip vidurių laisvinamieji, mūsų seneliai iš jų ruošdavo įvairius pavilgus nuo spuogų ir pūlinių.

Jei turite opaligę, patariama 1 arbatinį šaukštelį maltų sėmenų užpilti puse stiklinės šilto vandens, gerai išmaišyti ir palikti kelioms minutėms pastovėti. Šią košelę reikia vartoti 2-3 kartus per dieną. Ją galima pagardinti pienu, vaisiais, sultimis, jogurtu, medumi ar žolelėmis.

Turintiems virškinimo trakto problemų, linų sėmenų aliejų patariama vartoti ryte. Jis ramina virškinimo traktą, gerina virškinimą bei laisvina vidurius. Kiti liaudies medicinos žinovai rekomenduoja linų sėmenis užpilti šaltu vandeniu, palikti kelioms valandoms ir paskui valgyti gautą masę.

Linų sėmenų aliejus ir kiti produktai yra pats natūraliausias sveikatos ir grožio šaltinis, kurių savybes žinojo mūsų protėviai ir jais naudojosi, savo patirtį perduodami iš kartos į kartą. Linų sėmenys ir aliejus gali pakeisti daugybę vaistinių preparatų bei kosmetinių priemonių.

Naudoti galima visur

Kaip sakė R. Baranauskienė, ant sėmenų aliejaus nerekomenduojama nieko  kepti, išskyrus bulvinius blynus, kurie būna labai skanūs.

Baranauskai patys vartoja linų sėmenų aliejų, jį mėgsta vaikai ir anūkai. Dažniausiai valgo su raugintais kopūstais, silkėmis.

Anksčiau, kai kaimo žmonės laikė daug gyvulių, labai paklausios buvo išspaustos sėmenys arba iš jų supresuoti „kalociai“. Jais girdydavo mažus veršelius, pildavo į paršelių ėdalą.

Visiems gyvuliukams naudinga. Labai mėgsta avys, kai tik įdedi į lovį, tuoj apspinta ir pasidalija kaip saldainį. Duodame ir viščiukams, kurie taip pat su malonumu lesa, sako R. Baranauskienė.

Kaip pasakojo šeimininkė, jos vyras Albinas, turintis širdies ir kraujagyslių  problemų, iš vakaro susipjausto svogūną ir česnaką, užpila aliejumi, o kitą dieną valgo. Sako, kad jaučiasi gerai.

Susmulkintus linų sėmenis galima sumaišyti su česnakais, krapais, kitomis smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis, įpilti aliejaus ir viską tepti ant šviežios duonos.

Kai kas mėgsta linų sėmenis pakepinti ir užberti ant duonos, apteptos sviestu, arba karštą bulvę, išvirtą su lupena, dažyti į šiek tiek pasūdytą aliejų.

 

Galvoja plėstis ir puoselėti verslą

 Sauliui nuo mažų dienų buvo žinomos sėmenų aliejaus gaminimo paslaptys, nes jis augo kaip ir visi kaimo vaikai padėdamas tėvams prie darbų. Dėl to puikiai žino, kad linų sėmenys, iš kurių bus spaudžiamas aliejus, turi būti tik aukščiausios kokybės. Jos tikrinamos Kauno sėklų inspekcijoje.

Sėmenys iš pradžių trinamos valcais, paskui šiek tiek pašildomos, kad suaktyvintų riebalų išsiskyrimą, ir presu spaudžiamos. Iš centnerio sėmenų gaunama apie 8 litrai aliejaus, pasakoja Saulius.

Dabar, kai perėmė verslą ir ūkį iš tėvų, stengiasi nestovėti vietoje. Reikia plėsti ir naujai įrengti didesnes pagalbines patalpas, persirengimo kambarį, nes gaminant maisto produktus keliami dideli reikalavimai.

Baigęs Marijampolės statybininkų mokyklą, Saulius penketą metų darbavosi Airijoje baldų fabrike, vėliau baigė Alytaus profesinio rengimo centro Balbieriškio filialą, įgydamas teisę ūkininkauti ir perimti tėvų pradėtą verslą puoselėjant tradicinius amatus.

Kol kas prie verslo neprisideda Sauliaus žmona Raminta, kuri augina1,3 m. dukrelę Urtę.

Kiekvieną savaitgalį S. Baranauskas Prienų turguje prekiauja linų sėmenimis, „kalociais“ ir skaniu, šviežiai spaustu aliejumi. Dabar aliejus paklausus, nes visi perka raugintiems kopūstams pagardinti, o atėjus Adventui reikės ir ant silkių užsipilti.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close