Neatlygintinos kraujo donorystės akcijoje susidarė eilė (GALERIJA)

Antradienį Prienuose lankėsi Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Kraujo centro komanda. Organizuotoje akcijoje visi norintys neatlygintinai duoti savo kraujo turėjo laukti netgi keletą valandų.

 

Apie pietus turėjusi prasidėti akcija šiek tiek vėlavo dėl Lietuvą užgriuvusios karščio bangos. Kraujo centro komanda iš planuoto donorų priėmimo Laisvės aikštėje pasiskubino persikelti į vėsesnes Prienų rajono savivaldybės patalpas.

 

Kol jiems pavyko įsikurti, prie durų susidarė įspūdinga prieniečių eilė. Didelę dalį šios eilės sudarė ir Alytaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Prienų rajono policijos komisariato (PK) pareigūnai. Pastarųjų kolegos patruliai, laukdami ilgoje eilėje, kelis kartus spėjo sureaguoti ir į iškvietimus.

 

Tiesa, laukiantieji eilėje itin nenuobodžiavo. Jie galėjo apsilankyti šalia savivaldybės įsikūrusioje Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro sveikatos palapinėje. Saulės atokaitoje įsitaisiusioms merginoms padedant buvo galima sužinoti savo tikslų svorį, kūno masės indeksą, vidinių riebalų lygį, kūno riebalų procentinę dalį bei skeleto raumenų masės procentą. Merginos visiems susidomėjusiems paaiškino ir šių matavimų įtaką sveikatai, patarė, kaip būtų galima pagerinti šiuos rodiklius arba išvengti jų didėjimo. Nemažai kraujo donorų domėjosi ir kitais sveikatinimo patarimais.

 

Pradėjus imti donorų kraują, greitai paaiškėjo, kad savo noru nemokamai duoti kraujo tądien pavyks ne visiems. Kraujo centro komandos medikai ne tik pateikė užpildyti nemažas akcijos dalyvių anketas, tačiau čia pat tyrė ir savanorių kraują, hemoglobino lygį, kraujo spaudimą. Kai kurie norėjusieji neatlygintinai duoti kraujo tą dieną dėl įvairių priežasčių, susijusių su sveikata, negalėjo tapti donorais. Vienas iš pareigūnų, ne itin seniai jau dalyvavęs donorystės akcijoje, taip pat turėjo grįžti į tarnybą nepajutęs adatos dūrio. Duoti kraujo galima tik kas tam tikrą laiko tarpą. Šis laiko tarpas – nuo vieno iki trijų mėnesių. Pareigūnas vėl padėti nepažįstamiesiems galės tik po dviejų savaičių.

 

Donorais negali būti asmenys, kurie serga kraujotakos sistemos ligomis, centrinės nervų sistemos ligomis, turi padidėjusią kraujavimo riziką (koagulopatija, trombocitopatija), patiria kartotinio alpimo atvejų ar juos buvo ištikę traukuliai (išskyrus vaikystėje buvusius traukulių epizodus arba jei praeityje buvę traukuliai, nutraukus prieštraukulinį gydymą, nesikartojo 3 metus). Tapti donoru gali sutrukdyti ir kraujo, imuninės sistemos, kvėpavimo sistemos, lyties ir šlapimo sistemos, medžiagų apykaitos, virškinimo sistemos ligos, diabetas, infekcinės ligos (sifilis, hepatitas B (išskyrus HBsAg ir HBV DNR neigiamus donorus, kuriems yra susiformavęs imunitetas prieš hepatito B virusą), hepatitas C, ŽIV I/II), piktybinės ligos (vėžiniai susirgimai). Donorystės durys užsidaro ir dėl intraveninių narkotikų, intraveninių/intraraumeninių anabolinių steroidų ar hormoninių preparatų vartojimo bei seksualinės elgsenos (asmenys, dėl kurių seksualinės elgsenos kyla didelė rizika užsikrėsti infekcine liga, kuri gali būti perduodama per kraują).

 

Donorais negali tapti tie asmenys, kuriems diagnozuotas žemas hemoglobino kiekis bei žemas kraujo spaudimas. Prieš kiekvieną kraujo donaciją galimų kandidatų į donorus kraujas yra ištiriamas. Tyrimais nustatoma kraujo grupė pagal ABO ir RhD sistemas, atliekami infekcinių ligų tyrimai dėl hepatito B ir C, sifilio ir ŽIV bei daromas NAT (nukleino rūgščių amplifikacijos tyrimas) – pažangiausias tyrimas, kuris padeda indentifikuoti infekcinėmis ligomis apsikrėtusius donorus pačioje ankstyviausioje infekcijos stadijoje. Besiruošiantiems kraujo duoti pirmą kartą papildomai atliekamas imuninių eritrocitų antikūnių tyrimas (atliekama pirmą kartą duodant kraujo ar jo sudėtinių dalių, moterims kartojamas kas 6 mėnesius, tiek vyrams, tiek moterims kartojamas, jeigu po paskutinės donacijos buvo perpiltas kraujas ar jo komponentai).

 

Keletas asmenų pro duris išskubėjo sužinoję, kad šįkart akcija – neatlygintina.

 

Donacijos metu netenkama iki 15% kraujo tūrio. Dauguma žmonių prie šio praradimo prisitaiko labai greitai ir nejaučia jokių šalutinių reiškinių. Bet yra žmonių, kurie prie tokio kraujo tūrio netekimo prisitaiko lėčiau, todėl po donacijos jaučia silpnumą. Tą dieną iš donorystės akcijos išėjusieji pateko dar ir į milžinišką karštį lauke, todėl kai kurie jautėsi šiek tiek silpniau.

 

Akcija atsitiktinai vyko simbolinėje vietoje – Prienų rajono savivaldybės iškilmių salėje, kurioje registruojamos ir Prienų rajone sudaromos santuokos. Prieniečiai savo kraujo gyvybėms gelbėti aukojo salėje, kurioje užsimezga sąjunga, atvedanti į šį pasaulį naują gyvybę.

 

DSC_8107

 

galerija0906

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close