Jiezno gimnazijos pradinukai pynė pynimėlį

Tauta gyvuoja tol, kol gyva kalba, prisimenamos jos tradicijos ir papročiai.

Lapkričio 21 dieną Jiezno gimnazijoje vyko tradicinė 3 – 4 klasių etnografinė popietė ,,Supyniau pynimėlį“. Kiekviena klasė paruošė programėles ir pristatė senuosius darbus. Antrokai priminė  bitininkavimo tradicijas ir papročius. 3 a klasės mokiniai plėšė plunksnas. 3 b dirbo šienapjūtės darbus. Ketvirtokai buvo kalviais, o 4 b vaikučiai plonai audė drobeles.

Po visų darbų prailgintos grupės pedagogė Rasa Mikalauskienė pristatė knygą ,,Renku – seku pasaką“. Mintis surinkti šią knygą gimė iniciatyvinei jaunimo grupei iš Pal. J. Matulaičio socialinio fondo. Pagrindinis tikslas supažindinti ir prisidėti prie Lietuvos žodinio paveldo išsaugojimo bei atskleisti jo grožį vaikans, jaunimui ir vyresnio amžiaus žmonėms. Jaunimo iniciatyvinė grupė važinėjo dviračiais po Lietuvą, susitiko su pasakoriais, rinko ir užrašė jų pasakas. Ši knyga mums labai brangi, nes joje yra pasakų, kurias sekė Prienų krašto bei Jiezno apylinkių žmonės. Tai Ona Kazlauskienė iš Vilūnėlių kaimo, Jiezno seniūnas Algis Bartusevičius, Ona Jakubauskienė ir Liciškėnų ir Bronė Urlikienė.

Į šią šventę atvyko Jiezno krašto tautodailininkė, audėja, Prienų krašto ir Respublikinių parodų dalyvė Bronė Urlikienė. Mūsų audėjėlė darbai įtraukti į UNESCO Pasaulio paveldo sarašą.  Ji ne tik audžia savo mėgstamus tautinius kostiumus,juostas, lovatieses, bet ir seka pasakas. O vaikams papasakojo dar jokioje knygoje neužrašytas pasakas. Renginio dalyviai žavėjosi mūsų audėjėlės darbų paroda.

Popietėje dalyvavo Jiezno miestelio bibliotekininkė Vilma Trabuševskienė. Ji vaikams perskaitė staklišėkietės Vidos Beliukevičienės pasaką ,,Lakštingala“ iš knygos ,,Renku –  seku pasaką“. Bibliotekininkė šią knygą padovanojo ir mokyklos bibliotekai. Tikimės, kad vaikai perskaityts ne tik Prienų krašto, bet ir visos Lietuvos pasakas, esančias šioje rinktinėje.

Etnografinės popietės metu Jiezno gimnazijos pradinukai jau buvo skaitę jiezniečių pasektas pasakas, todėl užduotis iš knygos ,,Renku – seku pasaką“ atliko labai greitai. Toliau vaikai dainavo, žaidė žaidimus, šoko, apžiūrinėjo senovinius darbo įrankius. Aiškino ir patys rodė, kaip senoliai praeityje žlugtą skalbė, lygino drabužius, darbavosi su liže, sijojo grūdus ir t.t…

Visos popietės metu džiugino Jiezno kultūros ir laisvalaikio centro etnografinis ansamblis ,,Jieznelė“. Jie dainavo mūsų krašto dainas, grojo smagius šokius.

Šventėje aktyviai dalyvavo ir mokinių tėveliai, kurių dėka ant stalų puikavosi šviežiai suspausti sūriai, iškoptas medus, pačių iškepti pyragai, šviežiai rūkyti lašinukai.

Renginio pabaigoje Jiezno gimnazijos direktorius Povilas Veteris už glaudų bendradarbiavimą ir dalyvavimą etnografinėje popietėje visiems dalyviams: mokiniams, tėveliams, mokytojams ir svečiams. Kartu pakvietė dažniau lankytis mūsų mokykloje.

Norime padėkoti popietės rėmėjams ūkininkams Aušrei ir Algiui Garnevičiams, UAB ,,Nemuno prekyba“, individualiai Rūtos Paltanavičienės įmonei.

Šiemet pynimėlį supynėme iš senovinių darbų, pasakų, dainų ir šokių, ateityje irgi žadame tęsti šią tradiciją.

Pradinių klasių mokytoja Roma Kandrotienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close