Mažoji Lietuvos kultūros sostinė – Birštone

Liepos 22–23 dienomis Birštono gyventojai ir kurorto svečiai turėjo galimybę iš arčiau pažinti išgarsintą Šiaulių rajono Naisių gyvenvietę, žinomą iš serialo „Naisių vasara“, taip pat dėl ten rengiamų festivalių, įvairių muziejų, bibliotekų ir kitos kultūrinės infrastruktūros. Tokių kaimiškų vietovių kaip Naisiai turbūt reikėtų paieškoti. Kaip tik todėl 2015 m. LR kultūros ministerija Naisius paskelbė mažąja Lietuvos kultūros sostine. Gavę šį garbingą titulą, Naisiai pradeda mažųjų kultūros sostinių erą – pradeda lankytis Lietuvos miesteliuose, kaimuose ir supažindinti su savo kultūrine veikla.

 

J. Basanavičiaus aikštėje stovintis didelis autobusas su improvizuota scena sulaukė gana didelio birštoniečių ir kurorto svečių dėmesio. Žmonės, mėgstantys pasėdėti prieš saulutę aikštėje, dabar galėjo pasižiūrėti ekrane videofilmus apie Naisius, juose vykstančius renginius, kuriuose dalyvauja ne tik vietiniai gyventojai, bet atvyksta svečių iš visos Lietuvos. Naisiai šiandien didžiuojasi muziejų ir bibliotekų gausa, kultūriniais renginiais.

Vos tik prisėdus ant suolelio, prie žmonių prieina vaikinas ar merginos, atvykę kaip geros valios ambasadoriai, kaip turizmo centro ant ratų darbuotojai, kurie padovanoja laikraštuką „Naisių žemė“, taip pat diskelius su Andriaus Mamontovo ir Vytauto Kernagio dainomis bei Vytauto V. Landsbergio „Kaip gera, kai man gera“, su dainomis vaikams ir tėveliams.

Naisių atstovai gražiai pasakoja apie jų gyvenimą gražiame kaime, ten esančias įžymybes ir nepamiršta pažymėti, kad ten vyksta festivaliai šeimai „Naisių vasara“, kuriuose niekas nevartoja alkoholio. Beje, sako iš viso Naisiuose ši blogybė baigia išnykti, iš 500 gyventojų vos keturi dar ne visiškai „pasveiko“.

Kaip pasakojo svečiai, garsėja Baltų arena – didžiausias Naisių objektas, supiltas iš žemių. Arenos dydis yra toks kaip Romos Koliziejaus: ilgis – 200 m; plotis – 160 m. Arenoje tilps apie 30 tūkst. lankytojų, vasaros metu čia veiks didžiausia atvira scena, o žiemą bus galima mėgautis žiemos malonumais.

Įrengtas Baltų dievų pažintinis takas tęsiasi per visą Naisių teritoriją, jame pastatytos 53 baltų dievų skulptūros. Jaunieji Naisių ambasadoriai kviečia atvykti į svečius, savo akimis pamatyti Inkilų muziejų, Baltų žolynų ir Šiaulių krašto literatūros muziejus, Alkos kalną, apsilankyti žemaitukų žirgyne. O į svečius pas naisiečius nuvykti labai paprasta, reikia surinkti 49 žmones ir paskambinti nurodytu telefonu – bus atsiųstas autobusas, surengta ekskursija. Ir viskas tik už ačiū…

Nuo kitų metų mažosiomis Lietuvos kultūros sostinėmis galės tapti ir kiti maži miesteliai bei kaimai. Kultūros ministerija iki 2016 metų parengs nuostatus ir taisykles, kaip bus skatinamos ir atrenkamos bendruomenės. Nuo kitų metų Lietuvos kultūros sostinių bus 10, po vieną kiekvienoje apskrityje. Mažųjų kultūros sostinių judėjimas yra kuriamas tam, kad išryškėtų bendruomenės, kurios savo idėjomis, patirtimi galėtų būti pavyzdžiu ir skatinti kitas bendruomenes imtis aktyvesnės veiklos, kurti kokybišką ir gražią gyvenamąją aplinką.

DSCF4138

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close