Edukacinis užsiėmimas „Lėlės – etnografinių regionų atstovės“

Nemuno kilpų regioninio parko direkcija, paminėdama Etnografinių regionų metus, kartu su partneriais organizavo ciklą renginių, skirtų savo krašto tautiniu drabužiu, jo sukūrimo ir keitimosi istorija vaikams ir suaugusiesiems. Birštono ir Prienų savivaldybių gyventojai, besidomintys, buvo kviečiami į parodas, konferencijas ir edukacinius užsiėmimus. Paskutinis šio ciklo renginys buvo skirtas tautinės lėlytės gaminimui.

Užsiėmimą „Lėlės – etnografinių regionų atstovės“ vedė lėlininkė, senosios žaislininkystės puoselėtoja, tradicinių amatų meistrė Aušra Petrauskienė. Žagarėje Aušra yra įkūrusi „Lėlių namus“. Edukacijos pradžioje buvo aptariamos pagrindinės spalvos, būdingos skirtingiems regionams. Vėliau buvo pasakojama apie raštus, siuvinėjimo ir puošimo technikas, medžiagos pasirinkimą, šventinį ir darbinį drabužį, pagrindinius puošybos elementus, juostų pynimą, galvos apdangalus.

Kiekvienas edukacinio užsiėmimo dalyvis turėjo pasirinkti spalvas, medžiagas, iš kurių ir turėjo gaminti lėlytę. Prasidėjus darbui net nepastebėjome, kaip greitai mūsų rankose gimsta grožis. O meistriškai pasakytas Aušros Petrauskienės kiekvienas pamokymas, patarimas įgaudavo rankdarbyje naują pavidalą. Darbas virte virė, net nepastebėjome, kaip tirpte ištirpo pora valandų ir jau kiekviena edukacinės programos dalyvė savo rankose laikė tautiniais drabužiais pasipuošusias lėlytes. Iš pradžių baiminęsi, kad nemokėsime padaryti tokių sudėtingų darbelių, pabaigoje džiaugėmės savo kūriniais. Visos lėlės buvo skirtingos, bet kartu ir gražios, atspindinčios skirtingus regionus, pasipuošę karūnėlėmis ar vainikėliais, apsijuosę tik ką išaustomis juostomis.

Dėkojame Aušrai už patarimus edukacinio užsiėmimo metu, o dalyvėms linkime pasigaminti ir padovanoti dar ne vieną tautinę lėlytę savo draugams ar artimiesiems.

 

NKRP direkcijos vyr. specialistė Ramutė Milušauskienė

leles1

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close