Turnyras Tarptautinei šachmatų dienai paminėti

Pirmadienį, liepos 20 dieną, Birštono sporto centro šachmatų klubo nariai baigė turnyrą, skirtą Tarptautinei šachmatų dienai paminėti.

 

Šiek tiek istorijos

Šachmatai – labai senas žaidimas. Archeologiniai kasinėjimai rodo, kad žaidimui apie 2000 metų. Šachmatai atsirado Indijoje. „Šach-mat“ reiškia „valdovas mirė“.

Pasaulyje šachmatai paplito per paskutiniuosius du šimtmečius. Filidoro laikais (XVIII amžius) šachmatų centru tapo Paryžius ir Londonas. Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos šachmatininkai pradėjo rengti tarpusavyje turnyrus.

XIX a. susiformavo dar keli šachmatų centrai: Vokietijoje, Rusijoje, Austrijoje-Vengrijoje. XIX a. šachmatai išplito po visą Europą. Šiais laikais šachmatais žaidžiama beveik kiekvienoje pasaulio šalyje. Pasaulinė šachmatų federacija (FIDE) įkurta 1924 m.

Lietuvoje šachmatais pradėta žaisti apie XVII a. Tuomet šachmatais žaidė Lietuvos didikai. 1887 m. Vilniuje buvo įkurtas pirmasis šachmatų būrelis (šachmatų susirinkimas, pagal Peterburgo pavyzdį). Šiuo metu Lietuvos šachmatų meistrai gerai žinomi ir lenkia Europos šachmatų žaidėjus. Žymiausi Lietuvos didmeistriai: Eduardas Rozentalis, Viktoras Gavrikovas, Aloyzas Kveinys, Vidmantas Mališauskas, Darius Ruželė, Šarūnas Šulskis, Viktorija Čmilytė, Dagnė Čiukšytė ir kt.

Pasaulinės šachmatų federacijos FIDE sprendimu Tarptautinė šachmatų diena švenčiama nuo 1966 m. liepos 20 d. Tą dieną vyksta įvairūs renginiai: žaidžiami turnyrai, simultanai, rengiami susitikimai su įžymiais šachmatininkais.

 

Kitais metais šachmatų diena bus pažymėta iškilmingiau

Dabar pats vidurvasaris ir daugelis šachmatininkų atostogauja, vaikai išvykę pas senelius į kaimą ar pas artimuosius į užsienį. Tačiau kiti šachmatų klubo nariai aktyviai dalyvavo turnyre, skirtame Tarptautinei šachmatų dienai paminėti.

Birštono sporto centro direktorius Saulius Smailys pastebėjo, kad mūsų šachmatininkai yra aktyvūs ir jau daug pasiekę, todėl reikėtų išeiti į viešesnes erdves. Pasak direktoriaus, Tarptautinę šachmatų dieną reikia paminėti kitose vietose, tokiose kaip J. Basanavičiaus aikštė ar centrinis parkas, skverai ir aikštelės prie sanatorijų, kad būtų jaučiama ir šventinė nuotaika.

„Kitais metais planuosime Tarptautinę šachmatų dieną surengti turnyrą įspūdingesnėje kurorto vietoje ir pasirodyti didesnei publikai. Jau esame pakankamai užaugę ir daug pasiekę, kad būtume matomi“, – sakė S. Smailys.

 

Turnyro nugalėtoju tapo Kazimieras Senavaitis

Šachmatų būrelio treneris Kazys Lukošius pasveikino visus su Tarptautine šachmatų diena ir paminėjo, kad ne visos sporto šakos turi savo dienas. „Matyt, galvočius labiausiai gerbia“, – pajuokavo treneris.

Apžvelgdamas šio turnyro rezultatus, K. Lukošius pasidžiaugė kai kurių žaidėjų pažanga, pagyrė pasiekus geresnių rezultatų. Šį kartą, kaip sakė treneris, buvo daromas eksperimentas ir žaidė visi „vienoj krūvoj“, tik po to buvo suskirstyti pagal vietas į lygas.

Treneris apgailestavo, kad negali su šachmatininkais išvažiuoti pažaisti į kitas vietoves, nes tose vietovėse, su kurių šachmatininkais palaikė ryšius, būreliai jau pakriko. O tarpusavyje žaisti nelabai įdomu, nes po pirmų susitikimų jau būna aišku, kas laimės. Reikia intensyviai ieškoti partnerių, kuriuos būtų galima pasikviesti ar išvykti pas juos su vizitu.

Pirmosios lygos nugalėtoju tapo Kazimieras Senavaitis, antrą vietą užėmė Robertas Travkinas, o trečioji atiteko Danutei Urbanavičiūtei.

Antroje lygoje pirmąją vietą laimėjo Danutės sesė Virginija Černevičienė, antrą – Justas Martusevičius, trečią – Linas Andriekus.

Trečiosios lygos nugalėtoju tapo Raimondas Karvelis, antrą vietą iškovojo Ignas Marčiukaitis, o trečią – Igno mama Ineta Marčiukaitytė, nuo sūnaus atsilikusi tik puse taško.

Ketvirtoje lygoje pirmą vietą užtikrintai laimėjo Gabija Žuvininkaitė, antrą – Tadas Andriekus, trečią – Matas Černevičius.

Šachmatai – intelektualus žaidimas, kurį žaisti gali įvairaus amžiaus ir profesijų žmonės. Tai įrodo, kad šachmatų žaidimas vienija žmones ir yra prieinamas visiems.

Nugalėtojams buvo įteikti medaliai, padėkos raštai ir dovanėlės.

Prizus gavo ir vyriausias turnyro žaidėjas Antanas Tankevičius, kuriam jau 88 metai, o jį įveikti ne kiekvienam pavyksta. Jauniausia turnyro žaidėja buvo pripažinta „nulinukė“ Neda Žuvininkaitė, aktyviausiu – Justas Andriekus ir atkakliausiu – Aurimas Mikulevičius.

Iki rugsėjo 1-osios daugelis vaikų ilsėsis, o jeigu norės pažaisti, trečiadieniais galės ateiti į sporto centrą, kur jų lauks treneris.

DSCF4113

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close