Birštono petankės klubo gimtadienio dvejetų turnyras

Birštono petankės klubo įkūrimo penkmetis buvo paminėtas dvejetų turnyru. Petankę pamėgo nemažai birštoniečių, tačiau tik tikri mėgėjai dalyvauja šio kurortinio žaidimo turnyruose ir varžybose Birštone, kitose Lietuvos vietose, o kai kurie ir užsienio šalyse vykstančiuose čempionatuose.

 

Prieš penkerius metus, liepos 18 dieną, Vytauto parke buvo iškilmingai atidarytas tarptautinio lygio petankės aikštynas su 10 aikštelių ir įkurtas Birštono petankės klubas.

Petankės žaidimo Birštone pradininkas – buvęs futbolo teisėjas, buvęs gydytojas, Birštono savivaldybės tarybos narys Aleksandras Gorinas.

Pasak A. Gorino, petankė – tai žaidimas, kuris tinka kurortui, kurį gali žaisti kiekvienas bet kurio amžiaus žmogus. Petankė dėl savo paprastumo yra populiariausias žaidimas, nereikalaujantis fizinio pasiruošimo, specialios sportinės aprangos, prieinamas visoms amžiaus grupėms nuo vaikų iki senjorų, taip pat ir neįgaliesiems.
Petankę galima žaisti ant žolės, smėlio, kietesnio žvyruoto grunto, kieme vienas prieš vieną, poromis arba sudarant komandas iš trijų asmenų.

Petankės pavadinimas kilęs iš prancūzų kalbos „ped tanco“ ir išvertus reikštų „pėdos kartu“. Tai viena iš būtinų žaidimo taisyklių – metant rutulį taikinio link negalima pakelti kojos tol, kol rutulys arba taikinukas nukris ant žemės.
Žaidimo tikslas – numesti rutulį kuo arčiau taikinio. Daugiausia žaidžiama iki 13 taškų. Visi vienos komandos rutuliai, esantys arčiau taikinio nei priešininko artimiausias rutulys, yra įskaitiniai.
Tik žaidžiant ir mėtant rutulius galima išlavinti ranką ir akį, sužinoti įvairius žaidimo niuansus ir galimybes.

Petankės žaidimu labiausiai susidomėjo ir turi nemažai laimėjimų „Šilagėlės“ komandos narys, sveikos gyvensenos klubo prezidentas Vytautas Gedminas. Užsienyje vykusiame čempionate dalyvavo ir Irma Gedminaitė, kuri puikias pergales skina poroje su Pauliumi Bagdanavičiumi. Gerai sekasi ir Vytautui Vaitkevičiui, Kęstučiui Pranculiui bei neseniai pradėjusiam žaisti Robertui Travkinui.

Birštono petankės klubui ir toliau sėkmingai vadovauja jo įkūrėjas Aleksandras Gorinas.

Šeštadienį vykusiame turnyre dalyvavo 8 komandos, dvi – iš Birštono: „Šilagėlė“, kurioje žaidė V. Gedminas ir P. Bagdanavičius, ir „B2“ (K. Pranculis ir R. Travkinas).

Turnyras vyko ratų sistema. Pirmąją vietą laimėjo „A3- Karo“ (Nerijus Kukcinavičius ir Tautvydas Alenskas) iš Kauno, antrąją – taip pat kauniečiai Albertas ir Mindaugas Burneikiai, o trečioji prizinė vieta atiteko birštoniečių dvejetui V. Gedminui ir P. Bagdanavičiui.

DSCF4097

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close