Diabeto klubo nariai dalyvauja tyrimų programoje

Grupė Prienų-Birštono diabeto klubo „Versmė“ narių nutarė dalyvauti tyrimuose, kurių metu bus nustatoma fizinio aktyvumo, mankštos įtaka cukraus kiekiui kraujyje. Tyrimus atlieka „Eglės“ sanatorijos kineziterapeutė, sveikatos mokslų magistrantė Ieva Mickevičiūtė.

 

Liepos 18 dieną vyko pirmasis užsiėmimas, dalyviams buvo išdalinti tyrimo protokolai ir apklausos lapai, pamatuotas kraujospūdis, pasverti ir užfiksuoti visi kūno parametrai.

Pirmąjį užsiėmimą I. Mickevičiūtė pradėjo paskaita apie cukrinį diabetą, jo paplitimą, fizinio aktyvumo ir mitybos įtaką glikuoto hemoglobino kiekiui kraujyje.

Įtakos cukriniam diabetui atsirasti turi paveldimumas, išplitusi kasos patologija, sutrikusi hormonų pusiausvyra organizme ir dažnai pasitaikantis nutukimas. Nustatyta, kad antsvorio turintys žmonės cukriniu diabetu serga 10 kartų dažniau. Ligai atsirasti įtakos turi per didelis vartojamų angliavandenių, riebalų kiekis ir mažas fizinis aktyvumas.

Nejudrumas neigiamai veikia visą kūną, taip pat skatina depresiją, kurios metu pradedama vengti fizinio aktyvumo. Susiformuoja „užburtas ratas“ – judrumą riboja skausmas, o tai skatina ligos sudėtingumą ir komplikacijas. Fiziniai pratimai skiriami visoms raumenų grupėms lavinti. I. Mickevičiūtė paaiškino, kad atliekant pratimus judesiai turi būti didelės amplitudės, jų tempas gali būti lėtas ir vidutinis. Mažos raumenų grupės lavinamos greitu tempu.

Pamažu, kas pora savaičių bus skiriami sudėtingesni pratimai. Kineziterapeutė rekomendavo pratimus atlikti su įvairiais kamuoliais, lazdomis, svarmenimis, pasinaudojant siena, kėde, kaip ir parodyta dalomojoje medžiagoje.

Po paskaitos visi pabandė atlikti tuos fizinius pratimus, kuriuos reikės daryti dvi savaites, aiškinosi atlikimo techniką. Iš tikrųjų daugeliui jie pasirodė gana nesunkūs.

Mankšta susideda iš 4 dalių: I – apšilimo pratimai, II – tempimo pratimai, III – dinaminiai pratimai įvairioms raumenų grupėms ir IV – atsipalaidavimo pratimai.

Kaip nurodė kineziterapeutė, prieš atliekant pratimus reikės pasimatuoti kraujo spaudimą ir atlikti testą (pamatuoti cukraus kiekį) ir po to.

Duotame klausimyne yra daug klausimų, susijusių su fizine veikla ir aktyvumu, apie savo sveikatos būklę, emocines problemas (jeigu tokių yra).

Tyrimas vyks ir mankštas teks daryti 2 mėnesius, o po to bus daromos išvados, teikiamos rekomendacijos. Tikimasi, kad ir po tų poros mėnesių tyrimų dalyviai mankštą tęs individualiai ir savanoriškai.

DSCF4093

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close