Į gyvenimą palydėta 91-oji „Žiburio“ gimnazijos abiturientų laida (GALERIJA)

Prienų „Žiburio“ gimnazija šiais metais išleido 91-ąją abiturientų laidą. Brandos egzaminus laikė 126 abiturientai, o didžioji dauguma jų liepos 17 d. atvyko į brandos atestatų teikimo šventę, kuri vyko Prienų kultūros ir laisvalaikio centre. Čia susirinko keliskart daugiau norinčiųjų pasveikinti abiturientus ir pasigrožėti jaunatviško džiugesio ir entuziazmo kupina švente, todėl centro salė tapo per ankšta.

Iškilmingą 91-osios laidos abiturientų atestatų įteikimo ceremonija prasidėjo Lietuvos himnu. Abiturientus pirmoji pasveikino „Žiburio“ gimnazijos direktorė Irma Šneiderienė. Pasidžiaugusi puikiais brandos egzaminų rezultatais ir padėkojusi už juos patiems abiturientams ir šalia jų buvusiems, lydėjusiems mokytojams ir tėveliams, gimnazijos vadovė palinkėjo abiturientams sėkmės ir išminties įgyvendinant svajones, drąsiai priimti gyvenimo iššūkius, tačiau nepamiršti savo pradžios ir šaknų, savo krašto, kuriame visad lauks artimi ir mylimi žmonės. Direktorė linkėjo visuomet išlikti draugiškais, kūrybingais, tobulėti siekiančiais ir Lietuvos ateitį kuriančiais žmonėmis.

Abiturientus sveikino, lengvo skrydžio bei sėkmės tolimesniame gyvenime linkėjo ir didelį šventinį tortą įteikė Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas ir administracijos direktorius Egidijus Visockas.

Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjas Rimvydas Zailskas pabrėžė, kad, įveikę 12 metų gyvenimo etapą ir gavę brandos atestatus, gavo ir universalų raktelį, atrakinantį bet kurias gyvenimo duris, ir linkėjo teisingai pasirinkti – nesvarbu, ar durys vestų į darbo rinką, ar į kolegiją, universitetą Lietuvoje ar kitoje šalyje. Svarbu – kad tos gyvenimo durys būtų pasirinktos teisingai, pagal polinkius, pomėgius ir galimybes, kad sektųsi žengiant tuo pasirinktu keliu… Ir nepamiršti, kad ta žemė, kuri išaugino, yra Lietuva, ir Lietuvai reikės jų žinių, darbo ir įgūdžių. Ir, žinoma, nepamiršti ir Prienų bei pagal galimybę atiduoti grąžą savo kraštui.

Garbingai įnešę į sceną brandos atestatus, į savo auklėtinius paskutinį kartą kreipėsi auklėtojos Živilė Jurkšienė, Danutė Padvelskienė, Zina Dobilienė, Virginija Šiugždinienė, Aldona Ūsienė. Auklėtojos džiaugėsi, kad jų globoti, puoselėti ir mylimi auklėtiniai yra sveiki ir gražūs, veržlūs, kultūringi. Jos visada buvo šalia – net kai ir vaikai to nematydavo ir nejausdavo, sekė pirmuosius žingsnius gimnazijoje, išgyveno sėkmes ir nesėkmes su kitais mokytojais, tėveliais ir artimaisiais, ragino daug mokytis, tobulėti, puoselėti savo gebėjimus, didžiavosi kuriančiais, rašančiais, deklamuojančiais, gėrėjosi vaidinančiais, piešiančiais, dainuojančiais, mezgančiais, siuvinėjančiais, žavėjosi sportuojančiais, skaičiuojančiais, organizuojančiais renginius. Todėl išlydėdamos į savarankiško gyvenimo kelią auklėtojos ragino auklėtinius kiekvieną dieną kurti savo ateitį ir nuoširdžiai vylėsi, kad jie bus tie žmonės, kurie darys pasaulį geresnį ir teisingesnį.

 

 

Pirmuosius brandos atestatus su pagyrimu Prienų rajono savivaldybės meras A. Vaicekauskas įteikė Marijui Giraičiui (valstybinių egzaminų rezultatai: lietuvių kalba ir literatūra – 93, anglų kalba – 100, matematika – 86, biologija – 99, chemija – 100) ir Robertai Šalčiūtei (valstybinių egzaminų rezultatai: lietuvių kalba ir literatūra – 95, anglų kalba – 90, biologija – 97, chemija – 88).

Pažangiausią abiturientą M. Giraitį pasveikino Paramos ir labdaros fondo „Idėjų vartai“ direktorė Romualda Bartulienė ir fondo steigėjas Gintautas Bartulis. Jau šešti metai gyvuojantis PLF „Idėjų vartai“ piniginiais prizais (dabar – 500 eurų) nominuoja pačius geriausius abiturientus, ir jau net trys nominacijos yra atitekusios „Žiburio“ gimnazijos abiturientams. Šiemet šis prizas atiteko M. Giraičiui. Įteikdama prizą, PLF direktorė prisipažino, jog skaitydama Marijaus motyvacinį laišką, kuriame abiturientas surašė savo svajones, stebėjosi jo visapusiškumu, išskirtiniais gebėjimais, kūrybiškumu. „Tu – ir literatas, ir chemikas, ir biologas, ir matematikas, ir verslininkas, ir dar daugybės idėjų kupinas jaunas žmogus. Fondo premija galbūt net per maža tavo visiems nuopelnams įvertinti, tačiau tegul ji padeda nors kažkiek tavo idėjas įgyvendinti“, – sakė PLF „Idėjų vartai“ direktorė R. Bartulienė, linkėdama Marijui prasmingai įgyvendinti savo svajones.

Geriausias 91-osios laidos abiturientas padėkojo fondo vadovams už premiją, taip pat visiems savo mokytojams, kurie lydėjo visus šiuos12 metų ir padėjo pasiekti brandos atestato.

Mero padėkos įteiktos ir valstybiniame anglų kalbos brandos egzamine šimtukus gavusioms Simonai Bendaravičiūtei ir Silvijai Žemaitytei bei šių abiturientų mokytojoms Irmai Šneiderienei (anglų k.), Vilijai Gustaitytei (anglų k.), Jūratei Grybauskienei (anglų k.), Džiugintai Gaigalienei (chemija).

Vienuolikos 91-osios laidos abiturientų pavardės įrašytos į Gimnazijos garbės knygą. Be Marijaus, Robertos, Silvijos ir Simonos, Garbės knygoje – Kamilės Bandonytės, Lauros Noreikaitės, Lauryno Juravičiaus, Vaivos Niūklytės, Vaidos Marčiulionytės, Edvino Katinausko, Laimos Lukoševičiūtės pavardės.

Abiturientams įteikti sertifikatai, o jų tėveliams – padėkos. Dar keletas tėvelių apdovanoti už aktyvią veiklą gimnazijos bendruomenės veikloje.

Šventės metu didelės sėkmės, reikšmingų pasiekimų gyvenime abiturientams linkėjo LR Seimo nario Andriaus Palionio padėjėja Valė Petkevičienė ir J. Palionio LPF atstovė Edita Palionytė. Fondo atstovė įteikė prizus šešiems abiturientams ir palinkėjo daryti gyvenime tai, kas džiugina, rinktis tą sritį, kurioje jaučiasi stiprūs. LR Seimo nario Vytauto Kamblevičiaus padėjėja Loreta Jakinevičienė Seimo nario padėkomis ir dovanomis apdovanojo abiturientus, dalyvavusius gimnazijos mokinių seimo veikloje.

Rajono savivaldybės tarybos narys Jonas Vilionis piniginį paskatinimą įteikė galbūt būsimam žemės ūkio specialistui, ūkininkų šeimos atžalai Edvinui Katinauskui. Už sporto pasiekimus UAB „Prienų kompiuteriai“ padėka ir dovana įteikta Tomui Pagiriui.

Šventę vainikavo abiturientų tėvelių ir abiturientų padėkos žodžiai gimnazijos mokytojams. Abiturientų vardu už rūpestį ir meilę auklėtojoms, direktorei bei pavaduotojoms padėkojo visų gimnazijos ir miesto kultūrinių renginių puošmena, deklamatorė, dainininkė, buvusi „TV Eterio“ vedėja Rugilė Žurauskaitė.

DSC_6411

 

galerija0906

„Kam studijuoti kitur, jei čia geriau?..“

Po brandos atestatų įteikimo ceremonijos pakalbinau geriausią „Žiburio“ gimnazijos 91-osios laidos abiturientą Marijų Giraitį.

 DSC_6351

Sveikinu, Marijau, su pirmąja asmenine pergale ir pirmaisiais svariais laimėjimais. Ar tikėjaisi tokių egzaminų rezultatų ir dviejų šimtukų? Ar rezultatai atitiko tavo lūkesčius?

Norėjau trijų šimtukų, mažiausiai (juokiasi, – aut. past.), bet visada sulauki siurprizo, kai kažko per daug tikiesi – pritrūko vieno taško iki trečiojo šimtuko iš biologijos valstybinio egzamino. Iš tikrųjų, turėjau tikslą išlaikyti brandos egzaminus kuo geriau, džiaugiuosi, kad tai pavyko. Žinoma, visada galima ir šiek tiek geriau…

Kokios mintys ir jausmai apima pabaigus mokyklą? Kam norėtum padėkoti labiausiai? Gal turi autoritetų, kurių patarimai tau labai padėjo?

Iš tiesų, pagaliau lengviau atsidūstu suprasdamas, kad įveikiau paskutiniuosius metus, egzaminus, įskaitas, visus kontrolinius darbus ir atsiskaitymus bei šiokį tokį stresą, stiprėjusį sulig senkančiomis dienomis iki egzaminų. Ko gero, mokyklinei nostalgijai dar anksti, tačiau Prienų „Žiburio“ gimnaziją visada atsiminsiu kaip šviečiantį kelrodį, vedusį pirmyn visus ketverius mokslo metus. Labai laukiu studijų metų – naujo ir, tikiuosi, ne mažiau įdomaus etapo. Be abejonės, dėkoju visiems savo mokytojams, kurie drąsino, pagelbėjo, patarė, skatino mokytis, dalyvauti visur, kur tik galiu, nes būtent dėl jų ir išsinešu tokį didelį žinių bei patirties „kraitį“.

Vieni gerai mokosi daug dirbdami, kiti turi gabumų mokslui iš prigimties ir daug pastangų jiems nereikia. Kuriai grupei tu priklausai? O gal abiem?

Pasverti gabumų ir darbo santykį sunku, tačiau žinau, jog gabumai ir liktų tik neišnaudotomis galimybėmis, jei neįdėtum bent šiek tiek pastangų. Rizikuoti ir pasikliauti vien tik gabumais per egzaminus nenorėjau, todėl pastaruosius dvejus metus stengiausi mokytis, rašyti ir skaičiuoti kuo daugiau. Prioritetai aiškūs – geriau viena valanda stropaus mokymosi nei minus vienas taškas iš egzamino įvertinimo. Aišku, mokaisi ne tik egzaminams, bet ir gyvenimui, todėl tai dviguba nauda. Džiaugiuosi, jog pakliuvau tarp šaunių, motyvuotų ir protingų klasės draugų, tikrų chemikų, literatų, biologų. Ko gero, abipusis palaikymas ir skatino mokytis geriau bei siekti daugiau.

Kuo įsimins mokykliniai metai labiausiai?

„Comenius“ projekto kelione į Graikiją, vėliau į Prancūziją. Šiemet – kelionėmis į respublikinį jaunųjų filologų konkursą Kuršėnuose ir respublikinę chemijos olimpiadą – beveik vien kelionėmis (juokiasi), tačiau jų būta išties įsimintinų. Ir, žinoma, pasiruošimu šimtadienio šventei.

Ko labiausiai gaila paliekant mokyklą?

Gaila savos aplinkos, pažįstamų mokytojų veidų, dažniausiai linksmų, nors kartais ir piktų, bet visada nuoširdžių ir tokių tikrų… Aišku, „Marčios“ salotų valgykloje, spintelės viršuje ( „žiburiečiai“ supras) ir dar mokyklinių pirmadienių, kai miegodavau ilgiau nei visi, nes neturėdavau pirmos pamokos (juokiasi). Gaila visų neišnaudotų galimybių, olimpiadų, konkursų, kuriuose nedalyvavau, ir dar visų neperskaitytų knygų, kurioms studijų metais taip trūks laiko.

Kur žadi stoti ir kodėl? Ar ilgai rinkaisi būsimą profesiją ir kokius tikslus esi išsikėlęs? Jeigu lieki studijuoti Lietuvoje, gal gali pasakyti, kas lėmė tavo apsisprendimą?

Noriu (ir tikiuosi, kad pavyks) studijuoti mediciną Vilniaus universitete. Profesiją pasirinkau be didelių abejonių, nes chemija, biologija – vieni pagrindinių dalykų medicinoje – man visada patiko, egzaminų rezultatai patvirtino, kad ir neblogai sekėsi. Ne mažiau svarbi ir galimybė padėti žmonėms, atperkanti net ir didžiausią studijų, darbo triūsą. Studijuoti visada žadėjau Lietuvoje, čia ypač gerai paruošiami būsimi medikai, aukštosios mokyklos – VU ir LSMU – medicinos studijų kokybe garsėja visoje Europoje, gal net ir pasaulyje, todėl kasmet suburia gausybę studentų iš įvairių šalių. Todėl ir klausiu – kam studijuoti kitur, jei čia geriau?…

Ko palinkėtum būsimiems abiturientams ir visiems mokiniams?

Mokytis laiku ir, apskritai, mokytis (juokiasi), kuo įvairesnių dalykų, ypač kalbų, nes tam tikru gyvenimo momentu viskas praverčia.

Ko palinkėtum savo miestui? Kas žino, galbūt kada nors tu sugrįši į jį ir norėsi jame gyventi?

Linkiu daug ir ne mažiau gabių, protingų, talentingų mokinių, tokių kaip 91-oji Prienų „Žiburio“ gimnazijos abiturientų laida, ir dar kuo daugiau naujų idėjų, kultūros, meno, teisingų permainų, kad Prienai atgimtų kaip tikras šviesos skleidėjas, išties traukiantis sugrįžti.

Ačiū. Linkiu sėkmės!

galerija0906

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close