Iš Lietuvos išvyko paskutinieji Vokietijos kariai

Liepos 16 d. iš Lietuvos išvyko paskutinieji Vokietijos kariuomenės 292-ojo Jėgerių bataliono kariai. Stiprindami bendras NATO sutartas atgrasymo priemones, daugiau nei 200 Vokietijos karių tris mėnesius dalyvavo bendruose mokymuose ir pratybose su Lietuvos ir kitų NATO sąjungininkų kariais.

Visa logistine karių grįžimo ir technikos išgabenimo operacija iš Lietuvos į nuolatinę dislokacijos vietą Donaueshingene, Vokietijoje, buvo atsakinga Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos padaliniai. Iš viso operacijos metu buvo perdislokuota apie 80 karinės technikos vienetų ir 25 i jūriniai konteineriai su kroviniu. Perdislokavimo iš Lietuvos į Vokietiją tarpiniu punktu buvo pasirinkta Šeštokų geležinkelio stotis.

,,Dėl visų operacijoje dalyvaujančių padalinių ir karių profesionalumo, gero planavimo, ir tai, kad tokios operacijos jau tampa logistų kasdienybe, karių ir jų technikos pergabenimas vyko labai sklandžiai. Žinoma visuomet yra ką patobulinti, tačiau karių patirtis, bendri Lietuvos kariuomenės ir kitų valstybinių institucijų veiksmai ir pastangos padeda pasiekti bendrą tikslą – sėkmingą sąjungininkų perdislokavimą‘‘, – teigė operacijos koordinatorius kapitonas Tomas Matulevičius.

Perdislokavimo operacijoje dalyvavo kariai iš Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos bataliono, Judėjimo kontrolės centro ir Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos. Karinė technika ir krovinys jūriniuose konteineriuose geležinkeliais buvo išgabenti liepos 11-12 dienomis, o dalis Vokietijos karių per Kauno oro uostą išvyko liepos 13 dieną.

Lietuvos kariuomenė glaudžiai bendradarbiauja su kitomis valstybinėmis institucijomis, siekdama užtikrinti operatyvų ir tinkamą NATO sąjungininkų karinių komponentų, skirtų dalyvauti karinio bendradarbiavimo renginiuose, perdislokavimą ir priimančiosios šalies paramos koordinavimą.

Nuo 2014 metų pavasario stiprinant NATO sutartas atgrasymo priemones Baltijos regione Lietuvoje yra dislokuojami rotuojamos JAV sausumo pajėgų kuopos kariai ( šiuo metu Lietuvoje treniruojasi jau šešta jų pamaina), taip pat po kelis mėnesius mūsų šalyje treniravosi Vengrijos ir Danijos karių kuopos.

 

Logistikos valdybos nuotrauka

Isvykimas Sestokai

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close