Įvažiavimą į Prienus pretenduoja papuošti grakštus sklandytuvas

Prieš mėnesį paskelbti žiedinės sankryžos, esančios prie degalinės „Lukoil“ kelyje Kaunas–Prienai–Alytus, akcento idėjų rinkimai baigiasi, o jų preliminarūs rezultatai jau sufleruoja ir idėją nugalėtoją.

 

Birželio pradžioje Prienų rajono savivaldybė pakvietė gyventojus teikti prie degalinės „Lukoil“ kelyje Kaunas–Prienai–Alytus esančios žiedinės sankryžos (vidinės salelės) akcento idėjas bei pasiūlymus. Visą mėnesį gyventojai galėjo siūlyti, kaip ši vieta – pagrindinis įvažiavimas į Prienus nuo Kauno pusės galėtų garsinti ir pristatyti Prienų kraštą. Deja, rinkimai, kurių metu vienas asmuo iš 30 tūkstančių rajono gyventojų galėjo tapti unikalaus visą kraštą atspindinčio simbolio idėjos autoriumi, didelio populiarumo nesulaukė.

 

Pasibaigus idėjų siūlymo laikui, Prienų rajono savivaldybėje buvo sudaryta Įvaizdžio grupė, kuriai pavesta nelengva užduotis – iš unikalių idėjų atrinkti geriausiai reprezentuojančias rajoną ir jas atiduoti rajono gyventojų teismui.

 

Komisiją sudarė visuomeniniai Savivaldybės administracijos specialistai: mero patarėja Jūratė Zailskienė (komisijos pirmininkė), Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Dalia Joneliūnienė, Kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vedėjas Rimantas Šiugždinis, Investicijų skyriaus vedėjas Vytautas Griauslys, Švietimo skyriaus vyr. specialistė Renata Pavlavičienė. Specialistai apsvarstė gyventojų pasiūlytas automobilių žiedinės sankryžos, esančios prie degalinės „Lukoil“ kelyje Kaunas–Prienai–Alytus, akcento idėjas ir, atsižvelgdami į tai, kad akcentas turi atspindėti Prienų kraštą, turi būti matomas iš visų pusių bei visais metų laikais, visuomenei pasiūlė balsuoti už labiausiai patikusį variantą.

 

Daugiausiai komisijos simpatijų sulaukė dvi idėjos – rajono centro pavadinimo užrašas PRIENAI bei tarp sklandytojų ir oreivių visame pasaulyje gerai žinomų tarptautiniais sklandymo čempionatais garsėjančio Pociūnų aerodromo bei čia pat esančios plačiai pasaulyje žinomos sklandytuvų gamyklos simbolis – pačio sklandytuvo modelis. Trečioji idėja – tai abiejų idėjų junginys.

 

Už visas tris idėjas iki liepos 20 d. galima balsuoti elektroninėje erdvėje – Prienų rajono laikraščių ir kitose socialinio tinklalapio „Facebook“ paskyrose. Neturintys galimybių balsuoti kompiuteriu laukiami Prienų rajono savivaldybės fojė. O norintys balsuoti neišeidami iš namų tai gali padaryti telefonais: 8 (319) 61102, 8 (319) 61110, 8 (616) 46722. Jūsų balsas lems, ką prie įvažiavimo į Prienus matys pravažiuojantys rajono svečiai arba grįždami namo Jūs patys!

 

Pasak J. Zailskienės, akcento rinkimai tapo nemažu iššūkiu ir komisijai, ir gyventojams. Keletui idėjų nebuvo lemta net patekti į svarstymą. Įvaizdžio grupės komisijos pirmininkė sutiko apie tai papasakoti plačiau.

 

Kodėl kilo mintis žiede prie Nuotakų kalno įrengti Prienų kraštą atspindinčią simboliką?

 

Europos kaimų, miestelių ir miestų bendruomenės jau seniai kelių žiedus puošia tą regioną atspindinčiomis skulptūromis, mažosios architektūros statiniais, dekoracijomis. Tai ir inkarai, ir vežimai, ir krepšiai su daržovėmis, ir vyno statinės – priklausomai nuo regiono specifikos.

Mes pagalvojome, o kodėl ir Prienai negali to padaryti? VĮ „Kauno regiono keliai“ atstovai tikrai neprieštaravo mūsų norui papuošti žiedinę sankryžą.

 

Ar yra savivaldybių, kurios savo kraštą pristato žiedinėse sankryžose, ar Prienai bus pirmieji?

 

Tikrai žinome, kad Jonava, Trakai yra pasipuošę žiedines sankryžas. Tad būsime ne pirmieji, bet, manau, vieni iš pirmųjų.

 

Ar daug sulaukėte idėjų dėl tiksliausiai mūsų kraštą atspindinčios simbolikos? Kokios jos buvo?

 

Gyventojai galėjo daugiau nei mėnesį siūlyti idėjas – skelbėme apie tai ir spaudoje, ir internete. Iš viso gavome 10 idėjų. Tai ir vėtrungė, ir medinis mūsų herbo variantas (Šv. Jurgis smeigiantis drakoną), eglutė su žaisliukais, abstrakcija iš metalo laužo. Buvo ne vienas pasiūlymas, kad reikėtų tik apželdinti žiedinę sankryžą. Taip pat buvo pasiūlytas ir sklandytuvas – beje, jį pasiūlė net trys gyventojai. Idėjos su užrašu PRIENAI esmė ta, kad užrašas bus keturiose pusėse ir bus matomas privažiuojantiems sankryžą iš bet kurios pusės.

 

Kas ir kokiu pagrindu išrinko tris paskutines idėjas?

 

Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas dar anksčiau potvarkiu sudarė Įvaizdžio grupę. Ji ir apsvarstė gyventojų pasiūlytas automobilių žiedinės sankryžos, esančios prie degalinės „Lukoil“ kelyje Kaunas–Prienai–Alytus, akcento idėjas. Iš karto atmetėme tik apželdinimą, nes žiemą jau nebelieka jokio akcento ir pati idėja praranda prasmę. Juolab kad vasarą ir taip planuojama puošti žiedinę sankryžą gėlėmis.

Daug diskutavome apie Prienų herbo motyvus sankryžoje, bet atmetėme šį variantą, nes sunku įsivaizduoti, į kurią pusę reikėtų pasukti žirgo uodegą ir šv. Jurgio nugarą – herbas puikiai tinka ant sienos, bet sankryžos erdvei – ne itin.

Atsižvelgdami į tai, kad akcentas turi atspindėti Prienų kraštą ir būti matomas iš visų pusių bei visais metų laikais, atrinkome dvi idėjos – sklandytuvą ir užrašą PRIENAI, bet komisija sugalvojo trečią variantą – sujungė šias dvi idėjas į vieną. Taip ir atsirado trys idėjos, kurias pateikėme visuomenės balsavimui. Beje, net neabejoju, kad jei laimės sklandytuvas, jis tikrai kils aukštyn, kaip ir mūsų Prienų garsiajame ekslibrise, o ne leisis žemyn.

Tiesa, komisijos posėdyje dalyvavo ir VĮ „Kauno regiono keliai“ Prienų kelių tarnybos viršininkas Darius Šliumeras, kuris davė profesionalių patarimų svarstant idėjas. Atrinktosios idėjos tikrai netrukdys nei eismo saugumui, nei stambiagabaričio transporto judėjimui.

 

Vienai iš idėjų pelnius daugiausiai kraštiečių palaikymo, kada būtų galima tikėtis simbolikos įrengimo žiede?

 

Dabar kraštiečiams pateiktos tik idėjų vizualizacijos. Kai baigsis balsavimo laikas, skelbsime konkursą dėl simbolikos įrengimo – lauksime rimtų architektų, menininkų pasiūlymų. Tada ir paaiškės galutinis vaizdas, kaina ir įrengimo laikas.

 

Ko gero, tai būtų pirmoji simbolika, Prienų rajone pastatyta po itin ilgo laiko tarpo ir pasitinkanti rajono svečius. Ar yra planuojama kurioje nors krašto vietoje įrengti dar mūsų rajoną pristatančios simbolikos?

 

Mūsų svajonė – ant visų įvažiavimų į Prienus įrengti mūsų kraštą pristatančią simboliką. Tai ir nuo Alytaus–Marijampolės, ir nuo Vilniaus–Birštono pusės. Tai nebus taip greitai, kaip galbūt norėtųsi, bet, kaip sako, žingsnis po žingsnio judėsime ta linkme pirmyn. Turime kuo džiaugtis ir kuo didžiuotis – tad kodėl to neparodyti visiems?

 

Daug kam užkliuvo įvažiavimo į Prienus nuo Birštono pusės ilgus metus stovėjęs betoninis riboženklis. Jo dabar nėra. Jis galėtų geriau supažindinti Birštono svečius su šalia egzistuojančiu ne mažiau garsią istoriją saugančiu miestu – Prienais. Ar jo vietoje taip pat galėtų atsirasti krašto simbolika?

 

Manau, kad tai būtina. Kaip tik tą kelio atkarpą planuojama rekonstruoti. Pasibaigus rekonstrukcijai ir bus sprendžiamas tas klausimas.

Labai noriu padėkoti visiems, kurie siūlė idėjas, kurie už jas balsavo, komentavo, vertino – smagu, kad esame neabejingi savo gimtajam kraštui. Tikiuosi, kad galutinis rezultatas bus geras ir keliantis teigiamas emocijas ne tik Prienų krašto žmonėms, bet ir visiems, važiuojantiems pro mūsų miestą.

sankryza 06

PRIENAI EXLIBRIS - JPEG

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close