„PR house”: Advokatė E. Davidavičiūtė: „Rūkymas lauko kavinėse turi būti ribojamas“

Verslininkai turi užtikrinti, kad nerūkantieji, kurie lankosi jiems priklausančančių kavinių lauko erdvėse (kavinės lauke), nejaustų diskomforto ir galėtų pasirinkti vienas, kuriose nebūtų priversti kvėpuoti tabako dūmais. Jei tokių sąlygų nesudaryta, nerūkantieji turi teisę prašyti kavinės valdytojų, kad greta jų būtų nerūkoma, ypač tai aktualu šeimoms su mažais vaikais. 

Advokatų kontoros „Davidavičiūtė ir partneriai“ advokatės Evelinos Davidavičiūtės teigimu, tai yra nerūkančiųjų teisė, kurią verslas privalo užtikrinti, kad nerūkantys žmonės nekvėpuotų rūkalais. Tai yra vienas svarbiausių klausimų, vertinant rūkančių ir nerūkančių žmonių teises ir pareigas.

„Lietuvoje rūkyti kavinėse yra draudžiama. Vis dėlto šiuo metu galiojantis Tabako kontrolės įstatymas aiškiai neapibrėžia, kas yra laikoma kavinės patalpomis ir ar draudimas rūkyti kavinėse apima lauko teritoriją. Tad siaurai aiškinant būtų galima daryti prielaidą, jog kavinės lauko teritorija nėra kavinės patalpa ir rūkymas čia turėtų būti leidžiamas“, – teigia E. Davidavičiūtė.

Visgi, anot advokatės, toks aiškinimas būtų klaidingas.

„Pirmiausia todėl, kad minėtas įstatymas neapibrėžia kavinės sąvokos, todėl teigti, jog rūkyti yra draudžiama tik kavinės patalpoje, būtų klaidinga. Antra, Tabako kontrolės įstatymas nustato bendrąją pareigą verslui užtikrinti, kad darbuotojai, aptarnaudami klientus, ir lankytojai nebūtų priversti kvėpuoti tabako dūmų užterštu oru“, – aiškina advokatė.

Svarbu žinoti ir tai, kad matomose vietose turi būti iškabinti įspėjamieji užrašai ar ženklai, nurodantys, jog rūkyti draudžiama, įrengtos specialios vietos rūkymui.

„Taigi, nors rūkymas kavinės lauko teritorijoje tiesiogiai nėra draudžiamas, tačiau kavinių vadovai turi užtikrinti, jog klientai nebūtų priversti kvėpuoti tabako dūmais. Šios pareigos privalu laikytis ne tik patalpose, bet ir visoje jų valdomoje teritorijoje. Verslininkai turėtų būti socialiai atsakingesni ir labiau rūpintis savo klientų gerove, neversti jų patirti nepatogumų, ypač tiems žmonėms, kurie pas juos lankosi tikėdamiesi aukšto lygio aptarnavimo, atsiveda mažus vaikus, patys nerūko“, – teigia E. Davidavičiūtė.

Deja, tik nedidelė dalis verslininkų vykdo šią pareigą. Dauguma jos net nežino arba nesilaiko motyvuodami tuo, kad įstatymas tiesiogiai nedraudžia rūkyti lauko kavinėse. Juolab, kad nenumatyta jokia atsakomybė kavinių vadovams už šios pareigos nevykdymą – nerūkančių klientų vertimą kvėpuoti tabako dūmais.

Tai rodo, kad prieš septynerius metus Lietuvoje uždraudus rūkyti kavinėse palikta teisinė spraga, apibrėžiant kavinės teritoriją ir patalpas lauke.

Nuo 2007 m. rūkyti draudžiama restoranuose, kavinėse, baruose, kitose viešojo maitinimo įstaigose, klubuose, diskotekose, interneto kavinėse, lošimo namuose, automatų ar bingo salonuose, kitose laisvalaikio praleidimo įstaigose, patalpose, kuriose vyksta sporto varžybos ar kiti renginiai, ir kitose žmonėms aptarnauti skirtose patalpose. Draudimas negalioja tik specialiai įrengtiems cigarų ir (ar) pypkių klubams. Be to, kiekviena savivaldybė turi teisę uždrausti rūkyti viešose vietose, pavyzdžiui, parkuose, skveruose.

Apie advokatų kontorą „Davidavičiūtė ir partneriai“: advokatų kontora įsikūrė 2014 m., centriniame biure Vilniuje (Vokiečių g. 20) šiuo metu dirba trys specialistai. Praktikos sritys: darbo teisė, viešųjų pirkimų teisė, sveikatos teisė, reklamos ir konkurencijos, teisminiai ginčai, draudimo, įmonių teisė, komerciniai ginčai, mokesčių teisė.

Evelina Davidaviciute_Davidaviciute ir partneriai_advokate_2015_media_small

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close