„Nemuno galiūno“ titulas atiteko Sauliui Brusokui

Jau daug metų, minint Valstybės dieną, Birštone vyksta ir „Lietuvos galiūno“ turnyro trečiasis etapas „Nemuno galiūnas“. Šiemet dėl jo titulo kovojo 11 stipruolių – 10 lietuvių ir vienas svečias iš Ukrainos.

Birštonui šiose varžybose atstovavo du birštoniečiai – daug titulų turintis Lietuvos galiūnų vicečempionas Vidas Blekaitis ir jaunas sportininkas, jo auklėtinis Antanas Žurauskas.

 

Galiūnų jėgų ir ištvermės išbandymui buvo parengtos 7 gana sudėtingos ir sunkios rungtys. Be to, oras iš pradžių tikrai buvo nepalankus – svilino karštis, o po to pradėjo gąsdinti lietus. Tačiau lietus, nors šiek tiek pasunkino rungčių atlikimo sąlygas, bet ir atvėsino galiūnus. Taigi varžybos vyko be trukdžių.

Nesėkmė lydėjo mūsų galiūną V. Blekaitį, kuris keldamas 190 kg rąstą patyrė kojos traumą ir kitose rungtyse jau dalyvavo tik simboliškai. Nepaisant to, Vidas dvejose rungtyse užėmė pirmą vietą. Antrą vietą Vidas laimėjo ir 15 m traukdamas 15 tonų sunkvežimį.

Gražiai ir įspūdingai pasirodė jaunieji galiūnai. Plojimų ir žiūrovų palaikymo sulaukė devyniolikmetis stipruolis iš Ukrainos Aleksejus Novikovas (Aleksej Novikov), kuris yra 2015 metų galiūnų čempionas.

Susirinkusieji plojimais ir šūksniais palaikė birštoniečius, ypač jaunąjį Antaną Žurauską, kuris jau pasiekė gerų rezultatų. Iš pažiūros atletiškas jaunuolis nelabai panašus į galiūną, tačiau jam pakanka jėgos ir ištvermės. Per visas 4 valandas trukusias varžybas iki pat pabaigos nebuvo aiškus lyderis. Pirmavo tai vienas, tai kitas galiūnas, ir nugalėtojo šansų turėjo bent penki stipruoliai.

Sudėtinga ir sunki rungtis buvo rentinio nešimas, kai reikėjo 360 kg svorį nunešti 25 metrus per 75 sekundes. Šioje sudėtingoje rungtyje pirmavo dažnai turnyrinėje lentelėje užimantis trečią vietą patyręs galiūnas iš Marijampolės Saulius Brusokas.

Daug jėgų pareikalavo ir estafetės rungtis. Reikėjo poroms nešti 210 kg svarmenis, o po to dar 2 kartus apversti 380 kg sveriančią padangą. Ne kiekvienam pakluso tokie svoriai. Sėkmingai šią rungtį pabaigė S. Brusokas poroje su A. Novikovu, tik Sauliaus rezultatas buvo geresnis.

Paskutinė rungtis buvo trijų svarmenų, sveriančių 225, 240 ir 270 kg, sukėlimas ant laiptelių. Nė vienam stipruoliui to nepavyko padaryti iki galo. Sauliui gal būtų ir pavykę, nes, užkėlus ant antro laiptelio, sugedo svarmuo. Taigi, matyt, tikrai stiprus buvo S. Brusokas, kad įveikė net svarmenį. Jis tapo ne tik šios rungties, bet ir visų varžybų nugalėtoju.

Džiugu, kad trečią vietą „Nemuno galiūno“ turnyre užėmė birštonietis Antanas Žurauskas. Tad galima tikėtis, kad netrukus jis pasieks ir geresnių rezultatų, o gal net taps čempionu.

Pagal surinktus balus galiūnai užėmė tokias vietas: 1 vieta – Saulius Brusokas (69 balai); 2 vieta – Donaldas Andriulis (55,5 balai); 3 vieta – Antanas Žurauskas (50 balų); 4 vieta – Aleksej Novikov (46 balai); 5 vieta – Dalius Zimnickas (44 balai); 6 vieta – Vidas Blekaitis (40 balų); 7 vieta – Darius Repšys (36,5 balo); 8 vieta – Mindaugas Jaras (34,5 balo); 9 vieta – Darius Janutis (32 balai); 10 vieta – Vitalijus Križanauskas (27,5 balo); 11 vieta – Tadas Gečas (24 balai). Galiūnus sveikino ir įteikė apdovanojimus Birštono savivaldybės mero pavaduotojas Vytas Kederys.

Pertraukėlių tarp rungčių metu vyko ir stipriausių vyrų iš žiūrovų tarpo varžybos. Reikėjo rankoje (vienu metu kairėje, kitu – dešinėje rankoje) kuo ilgiau išlaikyti 6,4 kg sveriantį „Shtil“ benzininį pjūklą. Finale varžėsi trys stipriausi jaunuoliai – Raimundas, Andrius ir Vladas. Nugalėtoju tapo Andrius, išlaikęs svorį 1,49 min. Beje, renginyje dalyvavęs, bet su galiūnais nerungtyniavęs stipriausias planetos žmogus Žydrūnas Savickas šį instrumentą tiek pat laiko išlaikė tik vienu pirštu…

IMG_0395

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close