Praėjus metams po Justino Marcinkevičiaus mirties, lietuvių literatūros tyrinėtoja, profesorė, habilituota humanitarinių mokslų daktarė Viktorija Daujotytė Vilniaus knygų mugėje pristatė knygą „Justino Marcinkevičiaus žemė“. Antradienį ši knyga buvo pristatyta ir Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje.

Savo pasisakymą Profesorė pradėjo žodžiais: „Jaučiuosi viena iš viešnių, atėjusių čia pabūti“. Pasak jos, tai pats geriausias laikas ir vieta paaiškinti ir mažąjį knygos pavadinimą – „Žmogaus šiapus“: „Žmogaus gyvenimas susaistytas su daug kuo. Nėra nieko, su kuo žmogus nejaustų ryšio. Iš to atsiranda ir anapusinė viltis. Justinas Marcinkevičius – ypatingas žmogus, jam tarsi suteikta dovana ir išėjus BŪTI. Biblioteka, knygos yra savotiška erdvė žmogaus dvasios buvimui kartu su visais.“

Profesorė bando atsakyti į klausimą, kokiu būdu prigimtoji vieta suteikia galių žmogui taip augti, tvirtėti, kad išėjimas atsivertų tarsi grįžimas į naują erdvę – prie savų žmonių, prie savo krašto. Pasak jos, visa poeto kūryba tokiais ratilais išraižyta: aplinka veikia dvasią, ją formuoja, o ta įgauna galios formuoti aplinką. Ta prigimtis ima šviesti kaip kažkas ypatingo. Kas tai yra? V. Daujotytės manymu, tos galimybės tarsi išsiskleidžia pagal tam tikrą programą. Justino Marcinkevičiaus prigimtis išskirtinė. Išskirtinis ir jo kalbėjimas, kuriame atsiskleidžia gyvenimo prasmė ir grožis: gyveni, kad atsimintum tai, ką žinojai. „Pats šviesdamas iš prigimties, Poetas ir žmonių santykius skaidrino ir kėlė į kitą lygmenį. Tauta iškelia žmones, kurie ją pačią kelia. Tauta, Tėvynė, Lietuva, Gamta įeina į savotišką Just. Marcinkevičiaus gynybos lauką“, – kalbėjo profesorė.

Vakarą su Viktorijos Daujotytės knyga „Justino Marcinkevičiaus žemė“ praturtino aktorės Gražinos Urbonaitės išskirtinai įtaigiai skaitomi Poeto kūriniai, violončelininkės Ramutės Kalnėnaitės muzikavimas. Maloniai ir šiltai vakarą vedė bibliotekos direktorė Daiva Čepeliauskienė.

 

Vilija Juodsnukienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close