Tropinis karštis: kaip apsaugoti odą nuo žalingų veiksnių?

Tropinis karštis – tikras išbandymas veido ir kūno odai. Termometro stulpeliai vis kila aukščiau 30 laipsnių Celcijaus. Karštis, tiesioginiai saulės spinduliai ir sausas oras vasarą yra pagrindiniai sveikos odos priešai. Kaip rūpintis oda tropinio karščio dienomis, pataria „Eurovaistinės“ vaistininkė ir odos priežiūros ekspertė Roberta Janulytė.

Apsaugoti odą nuo žalingų vasaros veiksnių ir padėti išsaugoti sveiką grožį gali penki paprasti žingsniai.

1 žingsnis – kruopščiai valykite odą

Karštis skatina prakaitavimą ir riebalų išsiskyrimą. Tai – idealios sąlygos atsirasti spuogams, aknei ar odos uždegimui. Todėl vasarą itin svarbu pasirūpinti, kad oda būtų švari. Odos priežiūros ekspertė Roberta Janulytė veido valymui pataria vengti priemonių, kurių sudėtyje yra odą sausinančio muilo ir alkoholio.

„Galima rinktis iš daugybės įvairių veido odos prausiklių, valomųjų putų, tonikų. Kiekviena turėtų rinktis priemones, atsižvelgdama į savo odos tipą, jeigu reikia, pasikonsultuoti su specialistu. Taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį į sudėtį, joje neturėtų būti odą sausinančių sudedamųjų dalių, tokių kaip muilas ar alkoholis. Itin karštomis dienomis veidą valyti geriausia švelniu kosmetiniu pieneliu, kuris neerzins ir taip aplinkos veiksnių dirginamos odos, kartu pašalindamas ir nuvalydamas išsiskyrusį riebalų perteklių, nešvarumus, negyvas odos ląsteles“, – pataria „Eurovaistinės“ ekspertė.

Taip pat svarbu prisiminti, kad karštomis dienomis nereikėtų veido prausti šaltu vandeniu. Šaltas vanduo sutraukia kraujagysles ir sutrikdo kraujotaką. Tiek šaltas, tiek karštas vanduo sukelia odai stresą, kurio per karščius jai ir taip pakanka. Mažiausiai dukart per dieną – ryte ir vakare – veidą reikėtų prausti kambario temperatūros vandeniu. O dienos metu išsiskiriantį riebalų perteklių nusausinkite paprastomis popierinėmis ar specialiomis servetėlėmis.

2 žingsnis – drėkinkite odą

Karštas ir sausas oras odą džiovina akimirksniu. Nesuklyskite: jeigu karštą dieną gausiai prakaituojate, tai nereiškia, kad jūsų odai pakanka drėgmės. Priešingai, kuo daugiau prakaituojate ir netenkate skysčių, tuo daugiau odai reikia papildomo drėkinimo. Sausa, nepakankamai drėgmės gaunanti oda greičiau sensta, praranda elastingumą, sveiką išvaizdą.

Odos priežiūros ekspertė rekomenduoja karštomis dienomis nepamiršti naudoti odos drėgmės pusiausvyrą palaikančių priemonių. Intensyvūs saulės spinduliai, sausas oras, vėjas, oro kondicionierius išsausina odą, todėl jai reikalingas nuolatinis drėkinimas.

3 žingsnis – pasirinkite tinkamą apsaugą nuo saulės

Nuo kenksmingų ultravioletinių (UV) spindulių apsaugančios priemonės vasarą yra būtinos. Vasarą norisi greito įdegio, tačiau pamirštama, kad jo kaina gali būti nudegusi, greičiau senstanti, elastingumą praradusi oda, onkologinės odos ligos, gerybiniai odos dariniai. Didžiausios klaidos – tai, jog nenaudojama apsauginių priemonių nuo UV spindulių arba parenkamos netinkamos priemonės.

„Vasarą saulėtomis dienomis pasitepti kūno ir veido odą apsaugine priemone nuo saulės būtina pusvalandį prieš einant į lauką, kad priemonės įsigertų į odą ir užtikrintų efektyviausią apsaugą. Taip pat patariama rinktis priemones, kurių SPF ne mažesnis nei 30“, – primena R. Janulytė.

4 žingsnis – venkite storo makiažo sluoksnio

Kreminės pudros naudojimas karštomis dienomis gali sukelti rimtų odos problemų. Pudra užkemša poras, oda negali kvėpuoti ir pašalinti riebalų pertekliaus, atsiranda spuogų ir prasideda uždegiminiai procesai. Ekspertė pataria vasarą apskritai atsisakyti kreminės pudros ir ją pakeisti lengvesnės tekstūros ir porų neužkemšančia, odos trūkumus maskuojančia mineraline pudra.

„Nepamirškite, kad per karščius išlaikyti gražų makiažą yra sudėtinga. Gali užtekti kelių minučių 30-ies laipsnių karštyje ir makiažas subėgs į raukšleles, išsiteps, nutekės. Todėl vasarą kur kas gražiau ir sveikiau atrodysite daugiau dėmesio skirdamos sveikai odos išvaizdai ir nemaskuodamos jos storu makiažo sluoksniu“, – pataria „Eurovaistinės“ ekspertė.

5 žingsnis – sureguliuokite mitybą

Tropinis karštis džiovina ne tik odą, bet ir visą organizmą, todėl pirmoji taisyklė karštomis dienomis – gerti daug skysčių, ne mažiau kaip 2 litru per parą. Pasak vaistininkės, kuo daugiau išgersime skysčių, tuo lengviau prakaituosime, o prakaitas saugo nuo perkaitimo – vėsina kūną ir palaiko pastovią jo temperatūrą.

Vasarą aprūpinti organizmą vitaminais ir mineralais ne problema, tačiau norint sveikos ir jaunatviškos odos, būtina į valgiaraštį įtraukti daugiau vitaminų C ir E turinčių produktų.

„Vitaminas C kovoja su laisvaisiais radikalais, kurie pažeidžia odą ilgai būnant saulėje. Jis taip pat saugo kolagenines skaidulas, reikalingas elastingai ir stangriai odai. Šio vitamino gausu persikuose, granatuose, avietėse, vyšniose, slyvose, trešnėse. Vitaminas E saugo odą nuo UV spindulių, drėkina ją iš vidaus ir kovoja su raukšlių atsiradimu. Šį vitaminą pasisavinsite iš migdolų, alyvuogių, avokadų, žuvies, sėmenų ir pan.“, – vardija R. Janulytė.

BVRG Burson – Marsteller

DSC_5222

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close