Valdančioji dauguma pasmerkė opozicijos elgesį

Birželio 25 dienos Prienų rajono tarybos posėdis akivaizdžiai parodė, kad nuo pat šios kadencijos pradžios vyksta nesusikalbėjimas tarp politinės daugumos ir opozicijos. Paskutiniame posėdyje opozicija posėdžiavo vos keliolika minučių. Nepatvirtinus sprendimo projekto „Dėl Prienų rajono savivaldybės tarybos komitetų sudėties patvirtinimo“, 9 opozicijos nariai sutartinai atsistojo ir paliko salę. Kadangi kvorumas buvo (salėje liko 13 Tarybos narių), posėdis tęsėsi ir visi 24 darbotvarkės klausimai buvo išnagrinėti gana greitai.

 

Tarybos posėdyje užsiregistravę opozicinių partijų nariai (Arūnas Vaidogas, Liuda Šeškuvienė, Snaiguolė Garmuvienė, Martynas Butkevičius, Kastytis Tarasevičius, Aušra Deltuvienė, Cezaras Pacevičius) ir neutralią poziciją Taryboje pasirinkę Gintautas Bartulis bei Juozas Krikštolaitis posėdžių salę sutartinai paliko po to, kai valdančioji dauguma (13 balsų) nusprendė nepakeisti balandžio 30 d. Tarybos posėdyje patvirtintos Tarybos komitetų sudėties, t. y. neleisti opozicijos atstovams pereiti į kitus komitetus (Tarybos narė L. Jakinevičienė buvo pateikusi prašymą pakeisti rajono savivaldybės Tarybos sprendimą, motyvuodama tuo, kad ji nedalyvaus Bendruomenių ir kaimo reikalų komiteto veikloje, o pageidauja dirbti Kultūros, švietimo, turizmo ir sporto komitete. „Nepriklausomų kandidatų frakcijos“ prašyme buvo nurodyta, jog Savivaldybės tarybos narė Liuda Šeškuvienė nedalyvaus Kultūros, švietimo, turizmo ir sporto komiteto veikloje, nes renkasi dirbti Sveikatos ir socialinių reikalų komitete. Prašyme taip pat nurodyta, kad Savivaldybės tarybos narys Arūnas Vaidogas renkasi dirbti Bendruomenių ir kaimo reikalų komitete).

Tokį protesto būdą Tarybos nariai buvo apsvarstę dar prieš posėdį, matyt, nujausdami, kad sprendimo projektui nebus pritarta. Tačiau po tokio sprendimo liko nesvarstyti klausimai, susiję su Antikorupcijos ir Etikos komisijų suformavimu, kadangi į šių komisijos pirmininkų postus buvo siūlomi opozicijos atstovai, kurie patys posėdyje nedalyvavo. Patvirtinti visus likusius darbotvarkės klausimus diskusijų neprireikė.

Po Tarybos posėdžio Savivaldybės ir administracijos vadovai surengė spaudos konferenciją, kurioje pasmerkė opozicijos elgesį. Meras Alvydas Vaicekauskas paaiškino, kad neplanuota spaudos konferencija buvo inspiruota opozicijos elgesio paskutiniame posėdyje. Tačiau meras apgailestavo, kad nuo pat kadencijos pradžios opozicija elgėsi gana destruktyviai. Pasak jo, jau pirmame posėdyje opozicija , užuot dirbusi sutartinai, neturėdama įstatymo galios, į mero pavaduotojo bei administracijos direktoriaus postą pradėjo siūlyti savo kandidatūras, nors pagal Vietos savivaldos įstatymą tokia teisė priskirta mero kompetencijai. „Kituose posėdžiuose vietoje konstruktyvių siūlymų pakeisti sprendimų projektus pasipylė lavina kritikos. Įprastai opozicija leidžia pozicijai dirbti 100 dienų (yra tokia nerašyta taisyklė), dirbant drauge ir priimant žmonėms palankius sprendimus. To nebuvo nuo pirmųjų posėdžių, nuo spaudos konferencijos, kritikuojančios tiek merą, tiek Tarybą. Tai rodo kai kuriuos opozicijos nusistatymus“, – pabrėžė A. Vaicekauskas.

Merą nustebino ir paskutinis opozicijos narių išėjimas iš posėdžio, nesutikus su sprendimu dėl komitetų formavimo. Jis patikino dar pirmame Tarybos posėdyje kvietęs Tarybos narius užsirašyti į norimus komitetus, pateikti savo frakcijų kandidatūras, tačiau visi esą pradėjo registruotis į komitetus paskutinėmis dienomis ir vos ne visi į vieną –Ekonominės plėtros, finansų ir investicijų – komitetą. „Visi komitetai praktiškai patvirtinti, vienas A. Vaidogas nėra užsirašęs. Tačiau ir jam yra vieta – gali dirbti. Jeigu norima tokių konstruktyvių permainų, reikėtų ne protestuoti, o susitikus su meru pasikalbėti, aptarti. Reikėtų ne konfrontuoti, bet žinoti, jog opozicija neturi balso persvaros ir turėtų nusileisti. Mes taip pat pasiryžę padaryti nuolaidų. Šiame posėdyje buvome nusiteikę patvirtinti jų siūlomą Etikos komisijos pirmininką, jeigu jau opozicija neturi tinkamesnės kandidatūros už L. Jakinevičienės. Buvome pasiruošę tvirtinti ir jų siūlomą Antikorupcinės komisijos pirmininką, deja, šiuos klausimus teko atidėti. Esam pasiruošę ir norime dirbti, priiminėti tuos sprendimus, kurie yra svarbūs žmonėms, o ne rodyti savo jėgą ir galią“, – kalbėjo savivaldybės vadovas.

Mero pavaduotojas Algis Marcinkevičius nepateisino nei opozicijos elgesio, nei jų atstovų požiūrio į komitetų bei komisijų darbą. Savo nuomonę administracijos direktorius argumentavo keletu pavyzdžių. Pasak jo, į Kūno kultūros ir sporto populiarinimo, sporto ir jaunimo organizacijų, asociacijų, religinių bendruomenių ir bendrijų rėmimo lėšų skyrimo komisijos (kurioje opozicija aktyviai norėjo dalyvauti ir spaudos konferencijoje teikė, jog galės skaidriai skirstyti lėšas ir aktyviai dalyvauti jos darbe) posėdį, deja, nė vienas jų atstovas neatvyko. Dauguma komisijos narių dalyvavo ir posėdis vyko, tačiau toks elgesys, sakė A. Marcinkevičius, rodo, jog tai yra opozicijos tik poza, o ne noras dirbti. Pasak vicemero, Kultūros, švietimo, turizmo ir sporto komiteto, kuriame opozicija yra dauguma (Krikštolaitis, A. Deltuvienė ir L. Šeškuvienė), posėdis neįvyko dėl opozicijos ignoravimo, nors visi komisijos nariai buvo laiku informuoti ir apie posėdžio darbotvarkę, ir apie posėdį. Kitą opozicijos atstovą, turėjusį dalyvauti Tarybos posėdyje, administracijos vadovas pastebėjo posėdžio metu vaikštinėjantį po Laisvės aikštę. „Susidaro įspūdis, kad opozicija nenori dirbti rajono žmonių labui, bet įvesti destrukciją ir neva parodyti, kad be jų neįmanoma dirbti“, – akcentavo A. Marcinkevičius, pridurdamas, jog tokį elgesį turėtų įvertinti rinkėjai, o jam tęsiantis, ir etikos institucijos. Jo nuomone, save gerbiančios partijos skyriaus pirmininkas tokių Tarybos narių elgesį svarstytų skyriaus susirinkime.

Prisidėdamas prie mero ir vicemero išsakytų pastabų, administracijos direktorius Egidijus Visockas patikino, kad tiek Taryba, tiek administracija parodė, kad gali dirbti nepaisant opozicijos trukdymo darbui, o rinkėjai atliktą darbą įvertins ateityje. Tuo tarpu opozicija, pasak jo, parodė, kad be savo lyderės dirbti negali.

Administracijos direktoriaus pavaduotoją Rimą Zablackienę pastarasis opozicijos poelgis suglumino, nes jis, pasak pavaduotojos, ryškiai prasilenkia su deklaruojamomis, anot opozicijos, vertybėmis ir jos siekiais bei norais. R. Zablackienės įsitikinimu, opozicijos elgesys tebuvo asmeninių ambicijų deklaravimas, nes iš posėdžio pasitraukta ne dėl rajono žmonėms svarbių klausimų svarstymo ir priėmimo. Administracijos direktoriaus pavaduotojai buvo keistas ir opozicijos nesusivokimas, pasak jos, kokiame komitete norima dirbti. „Kai buvo tvirtinama dabartinė komitetų sudėtis, sutiko ir norėjo dirbti, o po mėnesio norai pasikeitė. Tarybos nario mandatas yra daugiau negu asmeninė ambicija ir daugiau negu asmeninė pavardė, todėl tokie žaidimai, tarsi vaikų smėlio dėžėje, nesuprantami. Bet tai turėtų įvertinti rinkėjai“, – pabrėžė administracijos direktoriaus pavaduotoja.

Išsakydama savo nuomonę dėl Etikos komisijos pirmininko tvirtinimo, kuris nusitęsė jau į antrą posėdį, R. Zablackienei buvo keistas opozicijos nesusitarimas dėl tinkamos visai Tarybai kandidatūros vadovauti šiai komisijai. „Jeigu vieną kartą Taryba nepritarė, vadinasi, yra abejonių dėl kandidatūros. Nereikėtų ties tuo „užsiciklinti“ ir kaltinti valdančiąją daugumą ignoruojant kandidatūrą, o pasvarstyti apie kitą kandidatūrą“, – sakė R. Zablackienė.

Spaudos konferencijos organizatoriai apgailestavo, kad opozicija nemoka garbingai pralaimėti (deja, rinkimuose dėl valdžios kažkas laimi, kažkas pralaimi ir turi tam tikrose pozicijose nusileisti žemiau savo asmeninių ambicijų). Kartu jie svarstė, kad galbūt toks Tarybos narių politikavimas yra pasiruošimas artėjantiems Seimo rinkimams ir ateinančiai rinkiminei kampanijai vykdyti. „Dabar ne metas politikuoti. Vietos politikams turi būti svarbu, kas vyksta čia, savivaldybėje. Ir ne tas laikas bei vieta užsiimti Seimo rinkimais ir populizmu“, – kalbėjo savivaldybės vadovai.

Į spaudos atstovų klausimus, kaip savivaldybės vadovai paaiškintų opozicijos priekaištus dėl to, jog opozicijos niekas nekvietė į susitikimus su gyventojais seniūnijose, buvo paaiškinta, kad seniūnijų lankymas buvo organizuotas kaip savivaldybės vadovų susitikimai su vietos gyventojais. Kita vertus, lankymo grafikas buvo paviešintas Savivaldybės tinklalapyje, informacija buvo skelbiama seniūnijose. Kadangi kiekvienas Tarybos narys yra tam tikros seniūnijos gyventojas, turėjo ir teisę dalyvauti susitikimuose.

DSC_5038

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close