Pasaulinė diabeto diena Prienuose

Lapkričio 14 d. Prienų rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras kartu su Prienų r. ir Birštono diabeto klubu „Versmė“ Pasaulinės diabeto dienos proga vykdė akciją, kurios metu gyventojai galėjo nemokamai pasitikrinti cukraus kiekį kraujyje.

Akcija prasidėjo 12 val. ir truko iki 14 val. Per šias dvi valandas atėjo net 111 norinčiųjų pasitikrinti kraują. Renginio organizatoriai nesitikėjo tokio antplūdžio. Pritrūkus kraujo tyrimui skirtų adatėlių, paskutiniesiems renginio svečiams teko šiek tiek luktelėti. Čia pat visi norintieji galėjo pasimatuoti kraujospūdį bei sužinoti kūno, raumenų, riebalų masę. Visi pageidaujantys buvo konsultuojami ir mitybos bei fizinio aktyvumo klausimais. Diabeto klubo pirmininkė Birutė Bartkevičiūtė ir Visuomenės sveikatos biuro l. e. p. direktorė Jurga Minajevienė ne tik buvo nustebintos tokios renginio dalyvių gausos, bet ir džiaugėsi. Ir klubo narės, ir biuro darbuotojos švytėjo iš džiaugsmo. Akivaizdu, kad žmones renginio reklama pasiekė ir jų požiūris į viešus tyrimus nėra neigiamas.

Cukrinis diabetas – tai liga, kurią sukelia angliavandenių apykaitos sutrikimai, lemiantys gliukozės kiekio kraujyje padidėjimą (hiperglikemija) arba sumažėjimą (hipoglikemija). Jo simptomai pasireiškia priklausomai nuo cukrinio diabeto tipo.  Pirmojo tipo cukrinis diabetas (kai kasa visiškai negamina insulino) yra palyginti ūmus, jam būdingas silpnumas, nuovargis, kūno masės mažėjimas, pagausėjęs šlapinimasis, troškulys, pykinimas, iš burnos sklindantis acetono kvapas. Antrojo tipo cukrinio diabeto pradžia neryški, ilgą laiką nebūna jokių negalavimų, ligos simptomai (troškulys, dažnas šlapinimasis, odos niežulys) pasireiškia vėliau. Gestacinis diabetas – tai pirmą kartą nėštumo metu nustatytas įvairaus laipsnio angliavandenių apykaitos sutrikimas, pasireiškiantis įvairaus laipsnio hiperglikemija.

Pagal medicininius parodymus, sveiko žmogaus cukraus kiekis kraujyje yra 3,3 mmol/l-5.5 mmol/l. Per vykusią akciją atėjusių pasitikrinti žmonių žemiausias cukraus kiekis kraujyje buvo 4,1 mmol/l, aukščiausias – 9,3 mmol/l. Norint nustatyti tikslią diabeto diagnozę, cukraus kiekio kraujyje tyrimą reikia atlikti laboratorijoje. Nors akcijoje atlikti tyrimai nėra visiškai tikslūs, tačiau jais remdamasis žmogus gali nuspręsti, ar jam jau reikia susirūpinti savo sveikata, ar ir toliau sveikatą periodiškai tikrintis tik profilaktiškai. Daugelis yra susidarę klaidingą nuomonę, kad diabetas yra priklausomas nuo maistinio cukraus vartojimo. Deja, tai priklauso nuo mūsų vartojamo maisto, gėrimų ir angliavandenių apykaitos. Ir prieš akciją gliukozės kiekį kraujyje norintys pasitikrinti asmenys turėjo būti nevalgę ne mažiau negu dvi valandas bei nevartoję alkoholinių gėrimų.

Norėdami išvengti cukrinio diabeto galime pasirinkti du pigiausius ir patikimiausius būdus: tinkamą mitybą ir fizinį aktyvumą. Teisingai maitinantis ir aktyviai sportuojant, galima išvengti sunkių cukrinio diabeto pasekmių.

Sergant cukriniu diabetu būtina keisti tam tikrus mitybos įpročius. Sergantieji cukriniu diabetu gali valgyti tą patį maistą kaip ir sveiki žmonės, tačiau reikia kontroliuoti ne tik kalorijų, bet ir angliavandenių kiekį, valgyti dažnai ir po nedaug. Dienos maisto kiekį padalinti į tris pagrindinius valgymus: pusryčius, pietus ir vakarienę. Fizinis aktyvumas teigiamai veikia sergančiųjų cukriniu diabetu medžiagų apykaitą. Pagerėja audinių jautrumas insulinui. Sportavimas gali būti labai paprastas, nereikalaujantis specialių priemonių ar gabumų: greitas vaikščiojimas, važinėjimas dviračiu, plaukiojimas ir pan. Įvairius pratimus galima daryti ir namie, ir lauke. Galima daryti tai, kas sportuojančiajam patinka. Svarbiausia judėti ir būti aktyviam.

 

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close