Panaikinta teisinė spraga, leidusi išsisukinėti dešimtims tūkstančių žmonių

Nuo šiol statinių savininkui atlikus statybos užbaigimo procedūras jis privalės statinį įregistruoti Nekilnojamojo turto registre ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo statybos užbaigimo akto gavimo ar deklaracijos apie statybos užbaigimą patvirtinimo dienos.

Tokius Teisingumo ministerijos pasiūlytus įstatymų pakeitimus, kurie įsigalios nuo š. m. lapkričio 1 d., priėmė Seimas.

„Iki šiol kai kurie turto savininkai sąmoningai vengdavo užbaigti pradėtas statybas ir įteisinti jas tiek statybos užbaigimo aktais, tiek ir jų įregistravimu Nekilnojamojo turto registre. Tokiu būdu siekiama išvengti mokesčių mokėjimo, nuslėpti savo turo vertę ar dirbtinai sumenkinti pertvarkomų objektų vertę“, – pažymi teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Pavyzdžiui, 2014 m. balandžio 1 d. duomenimis, pastatų ir patalpų, kurie buvo pradėti statyti iki 2004 metų, tačiau jų statyba neužbaigta, Lietuvoje buvo 34,93 tūkst.

Įstatymų pakeitimuose taip pat reglamentuojamas Nekilnojamojo turto kadastre įrašytų nebaigto statyti ar rekonstruoti statinio kadastro duomenų atnaujinimo periodiškumas. Nustatyta, kad tokie duomenys turi būti atnaujinami ne rečiau kaip vieną kartą per 5 metus nuo nebaigto statyti ar rekonstruoti statinio įregistravimo Nekilnojamojo turto registre.

Šiais pakeitimais siekiama skatinti asmenis užbaigti pradėtas statybas ir įteisinti jas tiek statybos užbaigimo aktais, tiek ir jų įregistravimu Nekilnojamojo turto registre. Šie pakeitimai taip pat susiję su mokesčių apskaičiavimu, nes įteisinus užbaigtas statybos procedūras, nekilnojamojo turto savininkams nebebus galimybių išvengti mokesčių mokėjimo ar nuslėpti savo turo vertę.

Už šių reikalavimų nesilaikymą Administracinių teisės pažeidimų kodekse bus numatytos piniginės baudos – nuo 145 iki 290 eur.

Su šiais teisės aktais galima susipažinti internete.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close