Siūloma atsisakyti kai kurių teismams nebūdingų funkcijų

Teisingumo ministerija siūlo, kad nuo kitų metų sausio 1 d. būtų atsisakyta kai kurių teismams nebūdingų funkcijų: nebereikėtų kreiptis į teismą dėl leidimo parduoti ar įkeisti nekilnojamąjį daiktą, kuris yra šeimos turtas; santuokos nutraukimo procedūrą abiem sutuoktiniams sutinkant perduoti notarams ir t.t.

Tokioms įstatymų pataisoms šiandien pritarė Vyriausybė ir perdavė jas svarstyti Seimui.

Pernai apylinkių teismai išdavė apie 13,5 tūkst. įvairiausių leidimų. Teisingumo ministerijos skaičiavimais, maždaug apie 90 proc. šių leidimų sudaro būtent leidimai dėl šeimos turto pardavimo ar įkeitimo. Tokios bylos dėl leidimų išdavimo sudaro beveik 7 proc. visų pirmos instancijos teismuose per metus išnagrinėjamų civilinių bylų.

Parduodant ar įkeičiant butą, kuris yra šeimos turtas, sutuoktiniai turės pateikti notarui rašytinį patvirtinimą, kad dėl šio sandorio nenukentės nepilnamečio vaiko interesai. Tais atvejais, kai šeima yra įtraukta į socialinės rizikos šeimų, auginančių vaikus, apskaitą, notaras, prieš tvirtindamas sandorį, turės kreiptis į valstybinę vaiko teisių apsaugos instituciją, kad ši pateiktų savo išvadą.

Teisingumo ministerija siūlo atsisakyti teismų leidimų norint pakeisti vedybų sutartį, taip pat atsisakyti teismo funkcijų nutraukiant santuoką abiejų sutuoktinių bendru sutikimu. Tokiais atvejais asmenims dėl santuokos nutraukimo reikėtų kreiptis pas notarą ir pasirašyti sutartį dėl santuokos nutraukimo pasekmių.

Pernai teismai išnagrinėjo apie 11 tūkst. santuokos nutraukimo bylų, iš kurių 8 tūkst. buvo nagrinėjamos abiejų sutuoktinių sutikimu.

Jeigu šiems Teisingumo ministerijos pasiūlymams Seimas pritars, teismuose maždaug dešimtadaliu sumažėtų civilinių bylų krūvis, teisėjai daugiau laiko galėtų skirti sudėtingoms byloms, o pati teismų sistema dirbtų sparčiau ir efektyviau.

Su parengtais teisės aktų projektais galima susipažinti Teisingumo ministerijos interneto svetainėje.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close