Iš Anglijos – tarnauti Lietuvos kariuomenėje

1977 – tiek norą atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą birželio 26 d. duomenimis pareiškė vaikinų ir merginų. Tarp jų ir jau ketverius metus Anglijoje gyvenantis 19- metis vilnietis Edgaras Jankauskas. Anglijoje Edgaras mokėsi verslo vadybos ir informacinių technologijų, turėjo darbą, bet iš jo išėjo – nori rasti tokį, kuris būtų susijęs su studijuotais mokslais. Tarnyba Lietuvos kariuomenėje jam – ir piliečio pareiga, ir noras patirti naujų dalykų.

Praėjęs sveikatos patikrinimą, Edgaras pasirinko tarnauti viename iš Rukloje dislokuotų Lietuvos kariuomenės dalinių. Vaikinas dabar laukia, kada pradės tarnybą.

 

Kodėl nusprendėte būti savanoriu?

Savo noru nusprendžiau tapti šauktiniu dėl to, kad man tai – kaip piliečio pareiga, kurią reikia atlikti. Manau, kad kario kelias yra garbingas, jis rizikuoja savo kailiu dėl savo įsitikinimų, su kuriais atėjo į kariuomenę, nežiūrint to, kokie jie būtų. Bet einu į kariuomenę ne tik dėl to – noriu joje tarnauti ir dėl savęs. Noriu išbandyti naujų dalykų ir noriu pabūti kareivio batuose, pajausti, ką tai reiškia.

Devyni mėnesiai tarnybos: daug ar mažai?

Devyni mėnesiai – tai pakankamai trumpai, net ne metai. Juk ne dviem-penkeriems metams tave paima, kaip seniau būdavo. Mano mėgstamiausias argumentas yra tai, kad seniau Romos imperijoje žmogus tarnaudavo net dešimt metų ir siųsdavo jį nežinia kur kariauti – o čia mat devyniems mėnesiams į pratybas išveža. Palyginus – čia kaip stovykla.

 

 Kaip iki šiol įsivaizdavote gyvenimą kariuomenėje, jos kasdienybę?

 

Net nežinau. Aš mėgdavau per youtube žiūrėti įvairius video apie Anglijos ir Amerikos karių pratybas ir treniruotes ir ten visada būdavo toks piktas rėkiantis instruktorius, kuri vadina jį „ drill sergeant“. Tai ir aš panašiai įsivaizduoju, kad ir mes tokį turėsime, kuris rėks man į ausį, kol  bėgiosiu ar šliaušiu per purvyną per kiekvieną treniruotę. Jei taip atsitiks – bus linksma, tai tikrai .

 

Būti savanoriu ar nebūti?

O ko laukti ? Jei šiemet nepašaukė dabar – pašauks kitais metais ar dar kitais – jei esi šaukiamojo amžiaus – to neišvengsi. Geriau ateiti savo noru – nes dar ir galėsi pasirinkti, kuriame dalinyje tarnauti, yra ir kitų pliusų: išmokti disciplinos, veikti komandoje ar vienam, fiziškai sustiprėti. Aišku, surinkt ir išrinkt ginklą, šaudyti iš ginklo ir be abejo, susipažinti ir išbandyti įvairią Lietuvos kariuomenės ginkluotę.

O ir pagalvok: tavo proseneliai ėjo būti partizanais, neturėdami nieko, išskyrus kokį rūdijantį automatą su keliomis apkabomis. Dabar esame geriau aprūpinti, pasiruošę ir turime daug draugų, kurie padės, jei kažkas atsitiktų. Tai ko čia bijoti?

O svarbiausia – juk ne į karą eini, tik į pratybas – praeis devyni mėnesiai – ir iškart namo.

 

Edgaras, kaip pats sako, yra DIDELIS istorijos mėgėjas. Vaikinui ypač patinka Lietuvos, Skandinavijos, vikingų, Anglijos istorija. Jis užsiima viduramžių Normandų rekonstrukcija ir tai yra jo pagrindinis pomėgis.

***

Lietuvos kariuomenė ir toliau kviečia jaunuolius nuo 18 iki 38 metų, kurie nepateko į 2015 šaukimo sąrašus, taip pat ir merginas, atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą ir registruotis regioniniuose Karo prievolės ir komplektavimo skyriuose. Atėję savo noru, jaunuoliai galės rinktis pageidaujamą tarnybos vietą, jiems taip pat bus mokamos ketvirtadaliu didesnės finansinės išmokos.

Seimui priėmus sprendimą atnaujinti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą 2015 m. ją atliks 3 tūkst. jaunuolių  – dalis savo noru,  dalis jų bus iš atsitiktine elektronine sistema sudarytų 2015 m. šaukimo sąrašų.

Pirmieji nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai tarnybą pradės rugpjūčio 24 d. Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione Klaipėdoje.

 

Nuotrauka iš asmeninio E. Jankausko archyvo.

 IMG_7797

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close