Lietuva nepateko į laimingiausių šalių šimtuką

Kurios šalies žmonės yra laimingiausi pasaulyje? Kur geriausia pasileisti į laimės paieškas? Į šiuos klausimus atsakymų ėmėsi ieškoti „Gallup Healthways International“ mokslininkai. Tyrime buvo apklausta daugiau nei 146,000 respondentų visame pasaulyje, buvo reitinguojamos 145 šalys. Lietuviai, deja, per pastaruosius metus laimingesni netapo. Atlikto tyrimo duomenimis, Lietuva užima 103 vietą pagal nustatytus laimės rodiklius. Pagal laimingumą šalia Lietuvos įsitaisė Irakas, po mūsų seka Kroatija.

Kaimynai laimingesni

Respondentų buvo prašoma atsakyti klausimus, apie penkis pagrindinius gyvenimo kokybės rodiklius: pagrindinis gyvenimo tikslas, finansinė situacija, socialiniai ryšiai, įsitraukimas į bendruomenę ir fizinė sveikata. Pagal tai, kaip jie vertina šiuos penkis aspektus, dalyviai buvo suskirstyti į kategorijas: „klesti“, „kovoja“, „kenčia“. Galutinis šalių sąrašas sudarytas pagal duomenis, kuriuose daugiau nei 3 gyvenimo kokybės kategorijose žmonės klesti. Remiantis duomenimis mūsų kaimynai kur kas laimingesni nei lietuviai. Lenkija užima 57 vietą sąraše, Estija – 79, latviai taip pat gali pasidžiaugti geresniu įvertinimu – 88 vieta. Tačiau iš visų mūsų kaimynų laimingiausi yra rusai! Jie užima 47 vietą sąraše!

Geriausia laimės ieškoti Lotynų Amerikoje

Pirmą vietą pagal laimės rodiklius užėmė Panama. Panašu, kad šiltas klimatas, Lotynų amerikiečių karštas temperamentas ir dažniau reiškiamos teigiamos emocijos Panamai užtikrino pirmą vietą tarp pusantro šimto šalių! Panama taip pat pastaraisiais metais demonstruoja ekonomikos augimą, politinė situacija šalyje taip pat palyginti stabili. Kitos Pietų Amerikos šalys taip pat neatsilieka pagal šalies sukurtą gerbūvį. Kosta Rika, Puerto Rikas, Čilė, Gvatemala, Meksika taip pat patenka į pirmąjį dešimtuką!

Turtingas nereiškia, kad ir laimingas

Dažnai žmogaus laimė yra siejama su jo turtais. Kuo didesnę finansinę gerovę sau susikuriame, tuo laimingesni jaučiamės. Tačiau yra išimčių. Viena iš neturtingiausių pasaulio šalių Gvatemala, kurioje nemaža dalis žmonių, gyvena prie skurdo ribos, patenka į pirmąjį dešimtuką pagal laimės indeksą. Panašu, kad geri tarpusavio ir bendruomeniniai ryšiai svarbiau už finansinį gerbūvį. Tuo tarpu, turtingiausia pasaulio šalimi, ekonomikos galiūne tapusi Kinija negali pasigirti, kad pinigai atnešė daug laimės, jie atsidūrė sąrašo apačioje – 127 vietoje. Antri pagal turtingumą yra amerikiečiai, tačiau jie kur kas laimingesni už kinus, – 23 vietoje. Europoje turtingiausi vokiečiai, atsidūrė 28 sąrašo vietoje. Europoje laimingiausi šveicarai, jie užima garbingą 4 vietą, nedaug nuo jų atsiliko danai su 7 vieta.

 Sunkiausia padėtis – Afganistane

Labiausiai nusivylusios gyvenimu yra Azijos ir Afrikos šalys. Paskutinėje, liūdniausioje sąrašo vietoje, atsidūrė Afganistanas. Karai, nestabili politinė sistema, žmonių nepasitenkinimas šalį privedė prie stagnacijos. Savaime aišku, visi šie aspektai nekuria čiabuviams laimės, vietos gyventojams kurti geresnes gyvenimo sąlygas sudėtinga ar netgi beveik neįmanoma!  Nusistovėjusi šalies sistema juos labiau skurdina ir išvargina. Panašioje situacijoje atsidūrė Butanas, Kemerūnas ir Togo Respublika. Šios visos šalys atsidūrė „nelaimingųjų“ sąraše.

Kurti gerovę nesunku

Anot „ Gallup Healthways International“ mokslininko Peter Choueiri, bendra gerovė žmogui itin svarbi, mat jeigu jam užtikrinamos socialinės garantijos, vyrauja geri bendruomeniniai ryšiai, jaučiamas finansinis stabilumas, tai  padeda žmogui būti sveikesniam, produktyvesniam ir padeda greitai atsigauti po ištikusių sunkumų. „Pavyzdžiui, bendruomenės lyderiai gali sukurti daugiau savanoriškų, labdaringų organizacijų, kurioje kiekvienas būtų naudingas ir svarbus. Taip pat darbdaviai gali prisidėti prie savo darbuotojų geros savijautos aprūpindami juos tinkamu sveikatos draudimu arba pakeisdami nesveiką maistą, pietų metu, į sveikus, maistingus užkandžius.“

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close