Vairavimo kursai – smagiai, be streso ir mokslo metų metu

Prienų „Revuonos“ pagrindinė mokykla trečius metus teikia iš dalies mokamo neformaliojo švietimo paslaugas ir organizuoja pirminio vairavimo mokymo kursus 17-18 metų moksleiviams, gyvenantiems Prienų rajono savivaldybėje. Mokykla turi licenciją ir nuo kitų mokslo metų formuoja grupes B kategorijai ir C1 kategorijai įgyti. Vaikinai gali rinktis B ir C1 kategorijas kartu.

 

„Revuonos“ pagrindinės mokyklos direktorė Ilona Balčiukynienė informavo, kad nuo rugsėjo pirmosios numatyta formuoti dvi mokymo grupes B kategorijai ir BC1 kategorijoms įsigyti: viena grupė – nuo rugsėjo 1 d. iki vasario 1 d., kita – nuo vasario 1 d. iki mokslo metų pabaigos. Birželio mėnesį Prienų rajono savivaldybės taryba patvirtins mokestį už iš dalies mokamą neformalųjį švietimą. Norint įgyti teisę vairuoti B kategorijos transporto priemones, mokestis liks toks pat – 185 eurai už 30 val. kelių transporto priemonių vairuotojų rengimo programą, BC1 kategorijų kursų kaina – 210 eurų už 45 val. rengimo programą.

Pasak I. Balčiukynienės, kadangi vaikinai ir merginos programą įsisavina trumpiau nei per vienerius mokslo metus (kas buvo praktikuojama anksčiau), nuo praeitų mokslo metų mokymosi kursas sutrumpintas iki 4,5 mėnesio.

Kaip minėta, kursus gali lankyti tik Prienų rajono savivaldybėje gyvenantys moksleiviai, nesvarbu, ar jie mokytųsi Prienų rajono bendrojo lavinimo mokyklose, ar kitų savivaldybių mokyklose (negali suaugusieji ir dirbantys asmenys). Sudaroma atskira Prienų „Žiburio“ gimnazijos mokinių grupė. Verta atkreipti dėmesį, kad ūkininkavimu užsiimantys ūkininkų vaikai, gavę BC1 kategorijas, gali vairuoti ir traktorių.

Su mokiniais dirba teorinio mokymo instruktorius ir du praktinio vairavimo instruktoriai. Atsižvelgiant į pageidavimus, vairavimo mokoma ne tik Prienuose pagal sudarytą maršrutą, bet ir ten, kur mokiniai laikys valstybinius egzaminus „Regitroje“, pavyzdžiui, Kaune arba Alytuje. Pasak mokyklos vadovės, dauguma besimokančiųjų renkasi Alytų. Mokykliniai egzaminai laikomi „Revuonos“ pagrindinėje mokykloje, kadangi ji yra prisijungusi prie „Regitros“ sistemos, o valstybiniai egzaminai – pasirinktame „Regitros“ egzaminų centre. Nors yra galimybė teorijos egzaminą laikyti pasiruošus savarankiškai, bet praktinio vairavimo būtinai reikia išvažinėti 30 valandų, ir tai kainuoja brangiau, negu mokiniams sudarius sutartį su mokykla.

I. Balčiukynienė pasidžiaugė, kad mokykla turi du praktinio vairavimo instruktorius, tad dauguma merginų ir vaikinų išlaiko egzaminus iš pirmo karto. „Štai ir dabar turime jau šiemet „Regitroje“ išlaikiusiųjų egzaminus. Mus tai labai džiugina. Kviečiame visus norinčiuosius prisijungti, bus sudarytos palankios sąlygos. Jeigu kam nors reikia papildomų valandų, yra galimybė užsisakyti, įkainiai taip pat bus patvirtinti“, – patikino direktorė.

 

Mokiniai, užsiregistravę į B kategorijos praktinio vairavimo programą, mokslo metų pradžioje turi turėti 17 metų. 17-os bus galima laikyti ir mokyklinius egzaminus (praktika ir važiavimas mokykloje), o valstybinius („Regitroje“) – sulaukus 18-os. Naujovė mokiniams, siekiantiems įgyti teisę vairuoti B kategorijos transporto priemones ir norintiems mokytis praktinio vairavimo su šeimos nariu. Jeigu mokinys pageidauja (nors jam dar nesukako 18-ka), mokyklai perdavus mokyklinių egzaminų išlaikymo duomenis „Regitrai“, joje būtina išlaikyti valstybinį teorijos egzaminą ir, šalia sėdint tėvams ar vienam iš jų, važinėti su M raide, kitaip tariant, pradėti mokytis praktinio vairavimo su šeimos nariu bei užbaigti privalomą kursą vairavimo mokykloje.

Jeigu mokinys pageidauja įsigyti BC1 kategorijas kartu, nors jam dar nėra 18 metų, rugsėjo mėnesį gali pradėti lankyti 4,5 mėnesio trukmės vairavimo mokymo grupę tuo atveju, jeigu per laikotarpį, kol reikės laikyti egzaminus, jam sukaks 18 metų. Priešingu atveju sudaromos sąlygos mokytis 4,5 mėn. B kategorijos, o vėliau registruotis į 4,5 mėn. trukmės kursus C1 kategorijai gauti už papildomą simbolinį 60 eurų mokestį.

 

Jaunimo klasių mokiniams ikiprofesinis mokymas nieko nekainuoja

„Revuonos“ pagrindinės mokykloje 9–10 jaunimo klasėse dėstomas ikiprofesinis mokymas. Merginoms siūlomas siuvimas ir modeliavimas, vaikinams – automobilizmas. Vaikinai, pasirinkę automobilizmą, 9–10 klasėse mokosi teorijos. 10 klasėje jie gali mokytis pirminio vairavimo programos ir taip pat važinėti su instruktoriais. Mokyklos direktorė I. Balčiukynienė pabrėžė, kad šiems mokiniams mokymas nekainuoja, jiems viską finansuoja mokykla. „Tai yra tolygu technologijų pamokoms bendrojo lavinimo mokykloje. Jaunimo mokyklų mokiniai gauna tą patį pagrindinio mokslo išsilavinimo pažymėjimą su automobilizmo dalyku. Vėliau, kai išlaiko mokyklinius egzaminus, registruojasi „Regitroje“ ir gali laikyti valstybinius vairavimo egzaminus“, – aiškino direktorė. Dauguma mokinių neturi 17–18 metų, bet šiemet du moksleiviai lanko automobilizmą ir, pasak įstaigos vadovės, tikimasi, jog vienas iš jų, kuriam sukaks 18 metų, sėkmingai išlaikys egzaminą.

 

Puikiai įrengtose teorinio mokymo klasėse sudarytos sąlygos dirbti po vieną

„Revuonos“ pagrindinėje mokykloje yra teorinio vairavimo mokymo klasės. Teoriją dėsto didelę vairavimo patirtį turintis teorinio mokymo mokytojas Arūnas Ramanauskas. Pasak mokytojo, užsiėmimai vyksta kartą per savaitę, todėl mokiniams lieka laiko ir mokytis, ir pasiruošti brandos egzaminams. Vieną kartą per savaitę išklausomos paskaitos, o važinėjimas pritaikomas, atsižvelgiant į mokinio pageidavimus.

Kompiuterių klasėje yra 14 kompiuterių, prie kurių sėdi po vieną mokinį, kad kiekvienas turėtų savo darbo vietą. Mokiniai turi galimybę spręsti testus klasėje, taip pat įsigyti kodą-raktą ir, gavę 5 valandas, spręsti testus ir namuose. „Jeigu rimtai dirba kabinete, namuose reikia pridėti minimaliai jėgų – pailsint nuo pamokų ruošos, lietui lyjant už lango ar šiaip nuobodžiaujant“, – šmaikštauja iš pažiūros ramus kalbant, tačiau labai reiklus pamokose mokytojas. Jis būsimiems jauniems vairuotojams kelia didelius reikalavimus, dažnai panaudodamas posakį: „Geriau 20 minučių vėliau, negu 20 metų anksčiau…“. Tačiau jo mokiniai būna paruošti taip, kad egzaminų laikyti eina drąsiai.

Štai klasėje sutikti trys mokiniai – dvi merginos ir vaikinas – ruošėsi mokykliniam teorijos egzaminui: kartojosi, ką išmokę, sprendė užduotis prie kompiuterių. Ir ką gi – rezultatai puikūs, atrodo, kad nebus problemų išlaikyti mokyklinį teorijos egzaminą iš pirmo karto.

Gerda ir Vaida iš Birštono gimnazijos, taip pat savo gimtadienio dieną 18 metų sulaukęs Laimis iš Plutiškių gimnazijos džiaugėsi galimybe nevagiant laiko nuo mokslų, nepersitempiant ir – kas labai svarbu – gerokai pigiau išmokti vairuoti ir gauti vairuotojo pažymėjimus.

Kito rajono mokykloje besimokantis, tačiau Prienų rajono savivaldybėje gyvenantis Laimis sužinojo apie galimybę dalyvauti vairuotojų rengimo programoje „Revuonos“ pagrindinėje mokykloje iš „Žiburio“ gimnazijoje besimokančio draugo ir nusprendė įgyti B ir C1 kategorijas. Anot jo, kodėl nepasinaudoti proga įsigyti abi kategorijas, juolab kad kartais labai prisireikia važiuoti didesniu automobiliu, pavyzdžiui, parsivežti kokį krovinį, kuris netelpa į lengvąjį automobilį. Ir dar už tokią priimtiną kainą. „Man labai patiko, kad lankyti kursus reikia vieną kartą per savaitę. Ilgas mokymosi laikas – ir pamokų nereikėjo praleisti, ir parengimas buvo puikus“, – džiaugėsi tą pačią dieną pilnametystės sulaukęs Laimis. Vaikinas iškart po mokyklinių egzaminų galės laikyti ir valstybinius egzaminus „Regitroje“, o mokyklą baigęs bus įgijęs net dvi vairavimo kategorijas. Viskas laiku ir savo vietoje.

Gerda taip pat nutarė nieko nelaukti. Kadangi jai tik šių metų gruodžio mėnesį sukaks 18 metų, mergina nutarė iki to laiko išsilaikyti mokyklinius teorijos ir vairavimo egzaminus „Revuonoje“ bei valstybinį teorijos egzaminą „Regitroje“ ir, kol sukaks 18-ka, važinėti su tėvais. „Toks variantas buvo geriausias: niekur neskubėjau, mokiausi, ruošiausi egzaminams. Ir mokslai nenukentėjo, nes su mokykla galima buvo suderinti. Patiko mokytis visus šiuos keturis su puse mėnesio. Norėjosi pasiimti visas žinias, kurias mums perteikė mokytojas. Be to, jis labai įdomiai pasakoja, su gyvenimiškais pavyzdžiais – daug lengviau atsiminti, negu knygelę skaitant“, – kalbėjo Gerda.

Gerdos mama Nijolė paantrino dukrai: „Rinkomės vairavimo mokymosi pamokas vienuoliktoje klasėje dėl to, kad laisvesnis laikotarpis prieš dvyliktą klasę. Dabar dukra išsilaikys mokyklinį egzaminą ir liks tik valstybinis vairavimo egzaminas. Tokio mokymosi privalumas tas, jog po teorijos išlaikymo gali su M raide važinėti su tėvais. Nėra skubėjimo ir streso: vieną kartą per savaitę – teorija, vieną kartą – vairavimas. Teorijos instruktorius taip pat labai profesionalus, labai moka perteikti žinias. Patenkintos ir vairavimo instruktoriais. Mano įsitikinimu, nuo instruktoriaus darbo ir jo autoriteto labai priklauso, kaip bus paruoštas mokinys. Jeigu instruktorius moka perteikti žinias ir surasti kontaktą su mokiniu, vaikai sukaups tokį bagažą, kokį jam vyresnis vadovas perduos.“

Visi kalbinti mokiniai ir vieno jų mama sutartinai aiškino, kad apie šį neformalųjį švietimą ir iš dalies mokamus vairuotojų rengimo kursus trūksta daugiau viešos informacijos. Laimis aiškino sužinojęs iš draugo, Gerdos mama – perskaičiusi kažkada skelbimą, Vaida taip pat kažkur nugirdusi. Jų manymu, reikėtų didesnės reklamos, galbūt galėtų būti nuolat skelbiama tokia informacija ir savivaldybės tinklapyje, socialiniuose tinkluose.

Bebaigiantys šiuos kursus dar septyniolikmečiai ir tik vienas aštuoniolikmetis rekomendavo savo bendraamžiams nepraleisti progos įsigyti pigiau vairuotojo pažymėjimus ir, svarbiausia, visą programą baigti be streso, neapleidžiant mokslų.

Dėl registracijos į naujai renkamą grupę nuo rugsėjo 1 d. kreiptis telefonu 831960212 – „Revuonos“ pagrindinė mokykla. Dėl papildomos informacijos kreiptis telefonu 8 678 12818.

DSC_4388

DSC_4398

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close