„Po žvaigždėtu vasaros dangum. Literatūriniai vakarai Birštone 2015 m.“

Birštono viešoji biblioteka vėl kviečia į jau 5-tus metus organizuojamus, šiais metais visą vasarą vyksiančius, projekto ,,Po žvaigždėtu vasaros dangum. Literatūriniai vakarai Birštone 2015 m.“ renginius.

Kaip ir ankstesniais metais, susirinkusieji galės ne tik iš arčiau susipažinti su žymių Lietuvos kūrėjų, su šiuo kraštu susijusių garsių žmonių kūryba, prisiminti svarbias literatūrines sukaktis, bet ir pamatyti, išgirsti talentingus, profesionalius šalies menininkus, gėrėtis jų pasirodymais.

Šiuo projektu siekiame populiarinti lietuvių rašytojus, jų kūrybą, skatinti skaitymą, kviečiame prisiminti galbūt jau pamirštų autorių tekstus, atrasti naujus. Sudominti literatūros mylėtojus, perteikdami emocinę bei estetinę patirtį, stengsimės originaliomis, vaidybinėmis, muzikinėmis interpretacijomis.

Keletą renginių organizuosime bendradarbiaudami su vietos bendruomenėmis: Nemajūnų bendruomenės santalka, Siponių krašto, Birštono vienkiemio.

Birželio 6 dieną vyko pirmasis literatūrinis renginys, kuriame dalyvavo poetas, bardas Edmundas Janušaitis. Susirinkusieji susipažino su jo knyga „Žaliakalnis – Prisikėlimo parapija“, klausėsi eilėraščių iš knygos ,,Nesupakuoti“ bei autorinių dainų ir gyvos Gintauto Velykio muzikos.

Birželio 25 d. (ketvirtadienį) 19 val. prie sanatorijos „Versmė“ fontano (jei lis – Kurhauze) į ,,Žemaitiškų paskaitymų“ vakarą pakviesime kartu su aktoriumi Egidijumi Stanciku. Klausysimės Motiejaus Valančiaus, Simono Daukanto tekstų. Minėdami Žemaitės jubiliejinę sukaktį, prisiminsime jos ir Gabrielės Petkevičaitės-Bitės vasarą Birštone. Klausysimės poetų Vytauto Mačernio, Lietuvos Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Marcelijaus Martinaičio eilėraščių. Muzikuos Gediminas Gelgotas (fleita).

Liepos 15 d., kartu su Birštono vienkiemio bendruomene minėsime poetų Henriko Nagio 95-ąsias ir Henriko Radausko 110-ąsias gimimo metines. Jų kūrybą kviesime prisiminti su aktore Virginija Kochanskyte. Autorinės eilėraščių interpretacijos žiūrovus ves poetų gyvenimo ir kūrybos keliais – per jų svajones, troškimus, dramatiškus išgyvenimus, emigracijos patyrimus, apmąstymus apie kūrybą. Vakaro metu taip pat skambės poetų A. Nykos-Niliūno, B. Brazdžionio, T. Venclovos eilėraščiai. Muzikuos gitaristas Artūras Kelpša.

Šie metai – ypatingi. Minime net keleto 1930 m. gimusių poetų jubiliejines sukaktis.

Liepos mėn. pakviesime į vakarą, skirtą poetui Justinui Marcinkevičiui. Dalyvaus aktorė Dalia Jankauskaitė, kompozitorius, dainų atlikėjas Andrius Kulikauskas, birbyne gros Kastytis Mikiška.

Dar 2-iejų sukaktuvininkų: A. Baltakio, poetės A. E. Puišytės kūrybai skirsime vakarą ,,Žodžio duona ir vynas“. Skambės poetų eilėraščiai, mintys, dainos pagal jų tekstus. Aktoriai primins svarbiausius poetų gyvenimo ir kūrybos faktus. Vakaro programą parengė ir atliks aktoriai: Liucija Zorūbaitė, Petras Venslovas, dainininkė Skaidra Jankaitė, fleitininkas Andrius Radziukynas. Vakaras planuojamas rugpjūčio mėn.

Nemajūnų bendruomenėje organizuosime literatūrinį vakarą su aktoriumi Petru Venslovu ir keleto populiarių knygų autore, aktore Doloresa Kazragyte. Klausysimės fragmentų iš jos knygų, monologų iš spektaklių, skaitomų mėgstamų poetų eilių bendrine bei žemaičių ir aukštaičių tarmėmis, minčių apie literatūrą, aktorystę, teatrą, gyvenimą.

Paskutinis projekto vakaras bus skirtas susitikimui su rašytoja Aldona Ruseckaite. Dalyvaus aktoriai Vilija Grigaitytė, Henrikas Savickas.

Maloniai kviečiame pasimėgauti darnia gamtos, literatūros, meno ir žmogaus harmonija, kurią atrasite jaukiuose literatūriniuose vakaruose. Iki malonaus susitikimo!

Parengta pagal Birštono viešosios bibliotekos informaciją

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close