Seksualinė orientacija – ne kliūtis atlikti karo tarnybą

Reaguodami į  žiniasklaidoje  pasirodžiusias publikacijas apie galimą homoseksualių asmenų  diskriminaciją priimant juos į karo tarnybą, pateikiame oficialią  krašto apsaugos sistemos  poziciją šiuo klausimu.

„Krašto apsaugos sistemos įstatymuose ir įsakymuose nėra jokios diskriminacijos lytinės orientacijos klausimu. Lietuvos kariuomenėje gali tarnauti ir heteroseksualūs, ir homoseksualūs asmenys.  Lytinė orientacija nėra veiksnys, dėl  kurio  šie asmenys nėra  tinkami tarnauti Lietuvos kariuomenėje“, –  sako krašto apsaugos ministras apsaugos ministras  Juozas Olekas.

Karo prievolė yra numatyta visiems Lietuvos Respublikos piliečiams. Nuo jos asmenys gali būti atleisti dėl Karo prievolės įstatyme numatytų priežasčių, tarp jų ir dėl sveikatos būklės.

Visos ligos ir sutrikimai, dėl kurių nustatymo asmenys pripažįstami tinkamais ar netinkamais karo tarnybai, yra patvirtinti Krašto apsaugos ministro ir Sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintoje Ekspertinėje išvadų lentelėje. Šiuose teisės aktuose lytinė asmens orientacija nėra laikoma asmens netinkamumo karo tarnybai ar atleidimo nuo tarnybos kriterijumi.

Medicininiu požiūriu, vadovaujantis tarptautinės statistinės ligų ir sveikatos sutrikimų klasifikacija, pati seksualinė orientacija nelaikoma sutrikimu ar liga.  Tuo atveju, jei  asmeniui nustatyta suaugusiojo elgesio ir asmenybės sutrikimų, kurie, pagal tarptautinę klasifikaciją tarp kitų sutrikimų apima ir lyties tapatumo sutrikimus, seksualinio pasirinkimo sutrikimus, asmuo gali būti pripažintas netinkamu karo tarnybai, kaip ir dėl kitokių psichikos bei elgesio sutrikimų.

Karinės medicinos ekspertizės metu naudojamas psichologinio tyrimo klausimynas yra psichologinio asmens tyrimo dalis ir yra skirta išsiaiškinti galimus tiriamojo asmenybės, elgesio, psichologinės raidos, emocijų ir kitus sutrikimus, o ne jo seksualinę orientaciją.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba 2015 m. balandžio mėn. atliko tyrimą dėl galimos diskriminacijos lytinės orientacijos pagrindu krašto apsaugos sistemoje. Tačiau tyrimas, nenustačius objektyvių duomenų, liudijančių diskriminacijos apraiškų, buvo nutrauktas.

Be to, vykdydama Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos rekomendacijas, Krašto apsaugos ministerija rengia Karių etikos kodekso nuostatų pakeitimą, kuriuo šiame kodekse bus aiškiai reglamentuotas karių diskriminacijos lytinės orientacijos pagrindu draudimas.

 gay

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close