Dvišaliu susitarimu įtvirtinamas JAV pajėgų buvimas ir saugumo priemonių įgyvendinimas Lietuvoje

Lietuvos Respublikos Vyriausybė birželio 17 d. pritarė susitarimo su Jungtinių Amerikos Valstijų  (JAV) Vyriausybe sudarymui, kuris apibrėžia JAV pajėgų buvimą Lietuvos karinėse teritorijose.  Šis dokumentas  taip pat sudaro sąlygas JAV pajėgoms iš anksto dislokuoti  ir laikyti  Lietuvoje karinę techniką, ginkluotę ir įrangą, vykdyti  JAV finansuojamus Lietuvos kariuomenės infrastruktūros gerinimo darbus. Susitarimas, kuris įsigalios Lietuvai ir JAV apsikeitus diplomatinėmis notomis, bus sudaromas dviejų metų laikotarpiui su galimybe jį pratęsti.

„Susitarimas įtvirtina vieną pagrindinių Lietuvos nacionalinio saugumo interesų – strateginės partnerės JAV buvimą Lietuvoje ir jos paramą mūsų gynybai.  Sveikinu  šį JAV Vyriausybės sprendimą, kuris sudaro teisinį pagrindą  JAV planams dislokuoti ginkluotę mūsų regione. JAV skiriamos  lėšos taip pat  sustiprins ir nacionalinius poligonų plėtros projektus, gerinančius sąlygas mūsų bendroms pratyboms ir pasirengimą gynybai,“ – komentuodamas pasirašytą susitarimą sakė  krašto  apsaugos ministras Juozas Olekas.

Pasak ministro,  vykstant militarizacijai prie mūsų sienų, stebint nedraugiškus veiksmus iš Rusijos pusės,  šiuo susitarimu JAV dar kartą patvirtina, kad pirmieji atvykę į Lietuvą bei kitas kaimynines valstybes  įtampai padidėjus, neketina atsitraukti, o liks stiprinti Aljanso kolektyvinės gynybos priemonių  savo narių saugumui užtikrinti.

JAV lėšos skiriamos iš JAV „Europos saugumo užtikrinimo iniciatyvos“ programos ir  bus naudojamos Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos  bazei Šiauliuose, poligonams Rukloje, Pabradėje ir kitų karinės infrastruktūros objektų, karinio rengimo, pajėgų priėmimo sąlygoms gerinti.  Šio susitarimo pagrindu dar šiais metais minėtiems projektams JAV  skirs apie 15 mln. JAV dolerių.

Visi infrastruktūros projektai, kurių įgyvendinimui bus skiriamos  JAV lėšos, jau  derinami su Krašto apsaugos ministerija. Ji  prižiūrės ir atidžiai vertins visą projektų įgyvendinimo procesą ir jo atitikimą Lietuvos įstatymams.

Iki šiol JAV pajėgų buvimą ir atsigabenamą ginkluotę Lietuvoje apibrėžė Šiaurės Atlanto sutartis, pasirašyta 1949 m. balandžio 4 d.,  ir   1951 m. birželio 19 d. Londone pasirašytas Šiaurės Atlanto sutarties šalių susitarimas dėl jų karinių pajėgų statuso (angl. NATO SOFA).

Pasirašius  naująjį Lietuvos ir  JAV susitarimą, jo nuostatos bus taikomos ir dvišaliam  Lietuvos ir  JAV techniniam susitarimui dėl operacijos „Atlanto ryžtas“ (angl. „Operation Atlantic Resolve“), pagal kurį Lietuvoje nuo 2014 m. pavasario dislokuojamos rotacinės JAV pajėgos.  Nuostatos galios ir susitarimui dėl  pratybų ir mokymo paramos, kuris buvo  pasirašytas  2014 m., kai į Lietuvą atvyko  pirmosios  JAV rotacinės pajėgos.

JAV Prezidentas B. Obama dar 2014 m. birželio 3 d.  Varšuvoje paskelbė apie Europos saugumo užtikrinimo iniciatyvą,  kuria skiriama 1 mlrd. JAV dolerių sustiprinti JAV karių, aviacijos ir karinių jūrų pajėgų dalyvavimą Europoje. Šiai iniciatyvai buvo pritarta JAV Atstovų Rūmuose ir Senate, patvirtintas biudžetas ir šiuo metu iniciatyva yra pradedama įgyvendinti.

***

Šiuo metu  Lietuvoje nuo  2014 m.  pavasario pagal  JAV operaciją „ Atlanto ryžtas“  dislokuota jau šešta rotacinė JAV pajėgų kuopa su karine technika ir įranga, taip pat į Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse ir Lenkijoje šiuo metu  vykstančias  NATO pratybas „ Kardo kirtis 2015“  yra atvykę apie 50 karių su technika iš  JAV  Pensilvanijos nacionalinės gvardijos 56-osios „Stryker“ brigados.

 JAV reaguodamos į pasikeitusią saugumo situaciją dėl agresyvių Rusijos veiksmų Ukrainoje  operaciją „Atlanto  ryžtas“   pradėjo  2014 metų pavasarį, pagal kurią į visas Baltijos šalis ir Lenkiją JAV  atsiuntė savo rotacines karių pajėgas.

PL3_8216

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close