Krašto apsaugos ministras: „Lietuva atliko visus namų darbus ir NATO štabas Vilniuje bus pasirengęs laiku priimti sąjungininkus”

Birželio 12 d. krašto apsaugos  ministras Juozas Olekas apsilankė patalpose, kuriose veiklą netrukus pradės tarptautinis NATO štabas – NATO pajėgų integravimo vienetas (angl. NATO Force Integration Unit, NFIU).

„Lietuva atliko visus namų darbus ir yra pasirengusi priimti šiame štabe tarnausiančius Lietuvos ir NATO sąjungininkų  karius. Šis, rudenį veiklą pradėsiantis štabas, – tai dar viena ir labai svarbi aljanso atgrasymo priemonė mūsų šalyje, padėsianti užtikrinti efektyvesnę Lietuvoje dislokuotų NATO rotacinių pajėgų integraciją su mūsų nacionalinėmis pajėgomis“, –  sakė krašto apsaugos ministras J. Olekas.

Šis NATO štabas bus atsakingas už sklandų NATO itin aukštos parengties pajėgų (angl. Very High Readiness Joint Task Force, VJTF) ir papildomų greitojo reagavimo elementų atvykimo į Lietuvą užtikrinimą, mūsų šalyje dislokuotų sąjungininkų pajėgų pratybų organizavimą ir ryšio tarp NATO operacinių vadaviečių palaikymą. Jame tarnaus apie 40 karių, kurių pusę sudarys Lietuvos karininkai ir puskarininkiai, likę bus skiriami iš NATO šalių.

Veiklos pradžioje naujasis NATO vienetas veiks tame pačiame pastate, kuriame yra įsikūręs ir Lietuvos kariuomenės Jungtinis štabas. Vėliau šalia Vilniaus pastačius naują karinę infrastruktūrą, į ją bus perkeltas ir šis vienetas. Apžiūrėjęs ir įvertinęs atliktus pasiruošimo darbus, krašto apsaugos ministras J. Olekas teigė esąs įsitikinęs, kad pasirengimo darbai yra vykdomi tinkamai ir nuo vasaros pabaigos Lietuva yra pasirengusi priimti NATO partnerių karius.

Besiruošiant NATO vadavietės atidarymui, be patalpų remonto ir jų įrengimo, yra tvarkomi ir su tuo susiję teisiniai klausimai. Birželio 9 d. krašto apsaugos ministras Juozas Olekas pateikė Seimui ratifikuoti Lietuvos ir NATO vadaviečių veiklą reglamentuojantį Paryžiaus protokolą, kurio nuostatos bus taikomos ir naujojo štabo kariniam personalui. Planuojama, kad dokumentas bus ratifikuotas Seimo pavasario sesijos metu.

NATO pajėgų integravimo vienetas Vilniuje steigiamas pagal 2014 m. NATO  Velso viršūnių susitikime  patvirtintą NATO parengties veiksmų planą. Tokie NATO pajėgų integravimo vienetai taip pat bus įsteigti Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Rumunijoje ir Bulgarijoje.

Tęsiant tarnybai NATO pajėgų integravimo vienete atrinktų Lietuvos karių paruošimą, dalis jų šiuo metu dalyvauja Lenkijoje vykstančiose NATO pratybose „Noble Jump 2015“. Šiose pratybose išbandoma NATO pajėgų integravimo vienetų koncepcija, kuriamos reikiamos procedūros ir tobulinami iki šiol padaryti darbai. 

 0GIE_2711

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close