Ūkininkai įsitikino: be naujausių technologijų – gero derliaus nebus

Birželio 17-18 d. į Šakių rajone, Briedžių kaime, esantį Antano Blockio ūkį sugužėjo didžioji dalis Lietuvos ūkininkų. Jie rinkosi į tradicinį, jau trečius metus iš eilės AB „Kauno Grūdai“ organizuojamą, renginį „Grūdo kelias 2015“. Šiemet ūkininkai ne tik susipažino su naujausiomis augalininkystės technologijomis, bet liko nustebinti jų veikimu. Ūkininkai išvydo beveik 2 metrus siekiančius rapsus, gausius žieminių ir vasarinių kviečių pasėlius, mobilią žemės ūkiui skirtą aplikaciją, specialius keturračius, paimančius dirvožemio mėginius, ypač modernią žemės ūkio techniką ir kitas naujoves.

„Šiandien Lietuvos žemės ūkis nenusileidžia vakarietiškam. Turime šansų būti konkurencingi ne tik gimtinėje, bet ir Europoje, jei ir toliau domėsimės naujausiomis augalininkystės technologijomis, mokysimės iš gerosios praktikos pavyzdžių, turėsime ambicijų, išauginti gerą produktą užsienio rinkoms. Linkiu koja kojon žengti su technologijomis, tik tada užsigarantuosime sėkmę“, – „Grūdo kelio 2015“ atidarymo metu ūkininkams iš visų Lietuvos regionų sakė įmonių grupės „KG Group“ vadovas Tautvydas Barštys. Jis taip pat pabrėžė, kad grūdai – biologinis procesas ir ūkininkas, norėdamas gero derliaus, turi tuo, tiesiog, gyventi.

Šiais metais „Grūdo kelyje“ augalų apsaugos produktų gamybos kompanija „Adama“, kuri kartu su AB „Kauno Grūdai“ organizavo renginį, kur pristatė savo produktus žieminiams rapsams, cukriniams runkeliams ir javų auginimui. Taip pat džiaugiasi herbicidų „Goltix Queen“, skirto cukriniams runkeliams, ir „Elegant“, skirto javams, rezultatais. „Lietuvos ūkininkai šiandien yra pažengę žemės ūkio specialistai, todėl ypač malonu iš jų sulaukti labai gerų atsiliepimų. Jie išbandė mūsų pristatytus produktus ir savo laukuose jau turi gerų rezultatų“, – kalbėjo kompanijos „Adama“ generalinė direktorė Erika Povilionienė. Šiuo metu kompanija „Adama“ intensyviai investuoja į naujus javų technologijai skirtus produktus.

Veikliųjų medžiagų registracija Baltijos šalyse nuolat mažėja dėl įvairių Europos Sąjungos apribojimų. „Esamos ir gerai rinkai žinomos veikliosios medžiagos išlieka ir tampa vis populiaresnės. „Adama“ produktų paletėje yra daugybė gerai žinomų ir ilgą laiką naudotų veikliųjų medžiagų, kurias kombinuojant, galima gauti pačių efektyviausių rezultatų. Tuo buvo galima įsitikinti Antano Blockio laukuose“,- komentavo Erika Povilionienė.

Renginio šeimininkas 1500 ha turintis ūkininkas Antanas Blockis, paklaustas, kodėl sutiko įsileisti beveik 1000 ūkininkų iš visos Lietuvos į savo kiemą ir laukus, sakė, kad tai lėmė ilgametis pasitikėjimas AB „Kauno Grūdai“ ir „Adama“ specialistais. „Man malonu, kad tokiam renginiui buvo pasirinktas mano ūkis. Nors pasiruošimas pareikalavo tikrai daug darbo, kuris buvo pradėtas jau nuo praėjusių metų rudens, tačiau pasitikėjimas AB „Kauno Grūdai“ aukšto lygio konsultantais, jų siūlomais kokybiškais augalų apsaugos produktais ir nulėmė apsisprendimą sutikti, kad bandymai būtų atlikti mano ūkyje. Manau, kad kiekvienam ūkininkui labai svarbu nuolatos mokytis, gauti naujausią informaciją apie šiuolaikiškiausias augalininkystės technologijas, tik taip galima tikėtis gero derliaus“, – atviravo vienas didžiausių Šakių raj. ūkininkų, Antanas Blockis.

Daugiausiai klausimų iš ūkininkų „Grūdo kelio 2015“ metu sulaukė AB „Kauno Grūdai“ Augalininkystės verslo vadovas Raimundas Surdokas, kuris trumpai pateikė šių metų grūdų tendencijas. Pasak jo, šiemet pasėliai peržiemojo ypač gerai, todėl tikimasi sulaukti 1000000 tonų didesnio kviečių derliaus nei pernai. Vidutinis derlingumas šiuo metu yra puse tonos didesnis praktiškai visuose kviečių laukuose. Akivaizdžiai išaugo pupų plotai, jų šiemet mūsų šalyje turėtų būti pasėta 80000 hektarų. „Suprantama, tokie kiekiai pupų mūsų šalies rinkai yra per dideli, o jų užsienio rinkos yra tikrai ne Europoje. Ar mums pavyks pupas parduoti Azijos rinkai?“, – retoriškai klausė Raimundas Surdokas. Jis taip pat paminėjo, kad AB „Kauno Grūdai“ pupas supirks Alytuje ir jau dabar ūkininkai iš įvairių rajonų planuoja, kaip reikės ten nugabenti pupų derlių. „Jei oro sąlygos išliks tokios pat, tai dabar prasidėjusi sausra gali pakenkti būsimam derliui, bet oro sąlygos yra nenuspėjamos, tad tiksliai prognozuoti būsimą derlių ir jo kainas, kol kas dar sunku“, – sakė Raimundas Surdokas.

Antano Blockio laukuose ūkininkai galėjo išvysti žieminių ir vasarinių kviečių, pupų, žieminių rapsų, cukrinių runkelių pasėlius. Renginio metu pamatė, kaip veikia kompanijos „Ivabaltė“ purkštuvai, trąšų barstytuvai, kita profesionali žemės ūkio technika, galėjo daugiau sužinoti apie mobilią programėlę išmaniam ūkininkavimui „Farmis“ bei išbandyti jos „SOS agronomo“ funkciją. Sėklininkystės specialistai iš kompanijos „KWS“ ir „Saatbau“ papasakojo apie naujausias sėklų veisles, „Chemcentras“ specialistai pristatė paviršiaus aktyvias medžiagas, aminorūgštis, mikroorganizmus ir kitas savo siūlomas naujoves. Be jau išvardytų dalykų, Antano Blockio laukuose ūkininkai galėjo pamatyti kompanijos „Yara“ ir „APC“ trąšų ir augalų auginimo programų poveikį bei kaip „AgTech“ keturračiai paima dirvožemio mėginius visame lauke, kuriuos vėliau tiria ir nustato dirvožemio pH, mikro ir makro elementus. Vėliau pateikia ūkininkui tręšimo rekomendacijas kiekvienam auginamam kultūriniam augalui. Ūkininkams taip pat buvo pristatytos AB „Kauno Grūdai“ kenkėjų kontrolės padalinio siūlomos paslaugos, parodyta kenkėjų naikinimo aruoduose specialiais dūmais demonstracija.

Renginio metu vyko tradicinis aukcionas, kurio metu ūkininkai galėjo varžytis dėl augalų apsaugos priemonių, kurias renginio metu pristatė dalyvavusios kompanijos, ar kitų prizų. Daugelis ūkininkų aukojo pinigus net ir neįsigiję jokių prekių. Kadangi „Grūdo kelias 2015“ vyko Šakių rajone, tai tradiciškai visi surinkti pinigai buvo skirti to rajono vaikų globos namų vaikų svajonėms įgyvendinti. Dainininkas Egidijus Dragūnas telefonu renginyje dalyvavusiems vaikams pranešė, kad liepos 4 d. kviečia juos į savo koncertą Klaipėdoje „SEL Grand Show 2015“.

Šių metų „Grūdo kelyje“ dalyvavo: „Kauno Grūdai“ „Adama“, „Ivabaltė“, „Farmis“, „Chemcentras“, „Yara“, „KWS“, „APC“, „Saatbau“, „Autotoja“, „AgTech“.

Rapsu purskimo technikos demonstravimas_2

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close