Diskusijos apie vaikų ugdymą ir užimtumą

Lapkričio 16 d. Birštono meno mokykloje vyko konferencija „Vaikų socializacijos, pilietinio ir tautinio ugdymo programų įgyvendinimas Birštono savivaldybėje“, kurioje dalyvavo Birštono savivaldybės merės pavaduotojas Juozas Aleksandravičius, administracijos direktorius Valentinas Vincas Revuckas, ugdymo įstaigų vadovai, mokinių parlamento nariai, Birštono jaunimo klubo atstovai ir svečiai.

Konferencija buvo pradėta Jurgitos Uzelman (akordeonas) muzikavimu ir Adrijos Suchockaitės (vokalas) padainuota nuotaikinga dainele. Mergaitės lapkričio 13 d. Vilniaus rotušėje dalyvavo jaunųjų talentų šventėje „Žvaigždės ir žvaigždutės“.

Konferencijos dalyvius pasveikino Savivaldybės administracijos švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Angelė Žiūraitienė, merės pavaduotojas Juozas Aleksandravičius ir administracijos direktorius V. V. Revuckas.

Pranešimą „Vaikų socializacijos programų įgyvendinimas Birštono savivaldybėje“ skaitė A. Žiūraitienė. Ji pateikė duomenis apie gabių ir talentingų vaikų ugdymo projektų finansavimą2012 m., projektuose dalyvavusių vaikų skaičių, kuris kasmet didėja. Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja pasidžiaugė kryptinga programų vadovų veikla, vaikų užimtumo organizavimu. Veikloje išryškėja kūrybiškumas, auga pasitikėjimas savimi, bendravimo įgūdžiai. Daugelis projektų yra tęstiniai, ir vaikai kiekvienais metais gali tikėtis turiningai praleisti laiką.

Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė Vida Gadliauskienė pateikė vaikų socializacijos, pilietinio ir tautinio ugdymo programų vertinimą. Ji pasidžiaugė, kad ugdymo programos suteikia vaikams naujų žinių, ugdo motyvaciją, bendravimo įgūdžius, sudaro sąlygas prasmingai leisti laisvalaikį. Specialistės nuomone, reikia daugiau dėmesio skirti edukacinei veiklai, atlikti vaikų lūkesčių tyrimą, įtraukti daugiau socialinių partnerių.

Su įdomumu buvo išklausytas Vilkaviškio pagrindinės mokyklos vyr. socialinės pedagogės Dianos Tarnauskienės pranešimas „Projektinė veikla socialinio pedagogo darbe“. Patyrusi pedagogė supažindino su savo patirtimi vykdant projektines veiklas, atrandant naujus užsiėmimus, organizuojant susitikimus ir paskaitas vaikams, kurie daugiausia būna iš socialiai remtinų šeimų. Problemų niekur netrūksta, tačiau jos sprendžiamos kūrybiškai, atrandama naujų veiklų.

Birštono meno mokyklos direktorė Laimutė Raugevičienė supažindino su projektais „Meno pamokos kitaip“ ir „Dainuojanti mokykla“, kurie buvo įdomūs ir sėkmingi. Pasak direktorės, kai kuriuose renginiuose vaikai dalyvavo kartu su tėveliais ir seneliais, o kurorto šventėje pasirodė labai išradingai – su stovykloje pasigamintais barškaliukais dalyvavo eisenoje.

– Tačiau pagrindinis darbas šioje vasaros stovykloje buvo pasiruošimas dainų šventei. Kiekvienais metais stovyklos turės vis kitus prioritetus, kad ateitų vis kiti vaikai, – sakė direktorė.

Apie Birštono sporto centro vykdomą projektą „Judėkime ir plaukime kartu“ pasakojo SC treneris Jonas Juozaitis. Birštono savivaldybė, finansuodama šį projektą, sudaro sąlygas trečiųjų klasių mokiniams mokytis plaukti baseine, o vėliau, vasaros metu, yra organizuojamos stovyklos prie Guostos ežero.

Jau keletą metų Birštono policijos komisariato iniciatyva organizuojamos vasaros stovyklos socialiai remtinų ir daugiavaikių šeimų vaikams „Vaikystė Birštone visiems“. Vaikai ne tik gerai praleidžia laiką, aplanko daug įdomių vietų, organizuoja sporto žaidynes, bet ir mokosi bendravimo bei tolerancijos. Apie tai mintimis dalijosi Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Birštono policijos komisariato Viešosios policijos poskyrio specialistė Milda Vokietaitytė.

Nemajūnų dienos centro direktorė Irena Šliaužienė pasakojo, kaip rūpinamasi kaimo vaikų užimtumu, kokie projektai vykdomi ir kuo jie patinka vaikams ir jų tėveliams.

Birštono vienkiemio darželio-mokyklos mokytoja, programų vadovė Jolita Simonaitytė kalbėjo apie jų mokykloje vykstančias kasmetines stovyklas, ką jie veikia ir ko vieni iš kitų išmoksta.

Apie vykdomą projektą „1000 uolekčių“ kalbėjo Birštono parapijos katechetas, tikybos mokytojas ir savanorių vadovas Andrius Nakraševičius.

Asta Ferevičienė, Birštono gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui, pristatė projektus „Sparnai vaikystės svajonei“ ir pilietiškumo ugdymo projektą „Atrask save kūryboje Kalėdų žingsniams aidint“.

Viešnia iš sostinės Žana Orlova, projektų koordinatorė, Švietimo mainų paramos fondo atstovė, ragino dalyvauti tarptautiniuose projektuose, kuriuos laimėjus galima gauti finansavimą ir sėkmingai panaudoti lėšas ugdymo programoms įgyvendinti. Tačiau pastebėjo, kad paraiškas reikia pildyti labai atidžiai ir teisingai, gerai mokėti anglų kalbą.

Po pagrindinių pasisakymų vyko diskusijos, kuriose visi aktyviai dalyvavo. Vicemeras J. Aleksandravičius, apibendrindamas diskutuojamą temą, pažadėjo, kad Savivaldybė stengsis rasti lėšų ir remti vaikų ugdymo programas ir projektus, kurie yra įdomūs ir naudingi. Juk vaikų ir jaunimo kryptingas ir motyvuotas ugdymas labai svarbus darbas, formuojant ateities pilietį.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close