Stebėtojais savo rinkimų apylinkėse nebegalės būti skiriami seniūnai ir jų pavaduotojai

Seimas plenariniame posėdyje nusprendė uždrausti stebėtojais skirti seniūnus ir seniūnų pavaduotojus tose rinkimų apylinkėse, kurios įeina į jų seniūnijų aptarnaujamą teritoriją. Priimtos tai numatančios Seimo rinkimų, Prezidento rinkimų ir Rinkimų į Europos Parlamentą įstatymų pataisas (projektai Nr. XIIP-2068(2), Nr. XIIP-2066(2), Nr. XIIP-2067(2) pataisos. Ši nuostata galios vykdant rinkimus į Respublikos Prezidentus, Seimą, Europos Parlamentą.

„Seniūnai, seniūnų pavaduotojai, nuolat būdami rinkimų apylinkėje ir pasitikdami rinkėjus, kurie ateina balsuoti, sukelia spaudimą rinkėjo pasirinkimui, todėl draudimas seniūnui ir seniūno pavaduotojams tapti rinkimų stebėtojais užtikrintų Lietuvos Respublikos rinkimų įstatymuose nurodytą slapto balsavimo teisę“, – teigiama dokumento aiškinamajame rašte.

Pagal šiuo metu galiojantį reglamentavimą, stebėtojais gali būti asmenys, kuriuos paskyrė partijos, visuomeniniai rinkimų komitetai, iškelti ar išsikėlę kandidatai.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close