„Norfos“ kaimynystė nedžiugina

Kai mieste ar kaimo vietovėje statomas naujas objektas, vietiniai gyventojai dažniausiai džiaugiasi. Tačiau vargu ar kas labai patenkintas sparčiai dygstančiu „Norfos“ prekybos centru. Anot prieniečių, šis objektas pastatytas tikrai ne vietoje. Pirmieji prekybos centro statybą pradėjo keiksnoti turgaus prekiautojai ir pirkėjai. Turgaus prieigose didžiausia grūstis – nėra kur pastatyti automobilių, jie dažnai apibraižomi. Žmonės nori privažiuoti arčiau, ir tai visai suprantama, kadangi turguje tenka nusipirkti maišą grūdų ar bulvių, taip pat gyvūnų, medelių. Taip apsikrovus tikrai nėra malonu keliauti vos ne iki miesto centro.

 

Su bulvių maišu ant pečių – iki automobilio

Tiek kaimo, tiek miesto gyventojai savo gyvenimo neįsivaizduoja be turgaus, kuriame galima nusipirkti šviežių vaisių ir daržovių, pieno ir mėsos produktų. Turgus šioje vietoje buvo nuo senų laikų, tad valdžia, pasak žmonių, turėjo irgi pasirūpinti, kad žmonėms būtų sudarytos geresnės sąlygos prekiauti savo pagaminta produkcija.

„Negi visame Prienų mieste neatsirado geresnės vietos prekybos centrui, kad jį prilipdė tiesiog prie turgaus? Kiek žinom, šį sklypą „Norfa“ pirko iš privataus asmens, bet savivaldybė galėjo atsižvelgti į situaciją ir neleisti statyti tokio objekto“, – šeštadienį turguje kalbėjosi žmonės, ne pirmą kartą diskutuojantys šia tema.

Suprantama, kad dabar vargu ar kas ką gali pakeisti. Žmonės kaip nors apsipras, kad norint nueiti į turgų automobilius reikia statyti miesto centre, o su bulvių maišu žingsniuoti atgal.

 

Baiminasi, kad vanduo užlies namus

Tačiau ką daryti Maironio gatvės gyventojams, kuriems ta kaimynystė sukels dar didesnių nemalonumų negu triukšmas nuo ankstaus ryto iki vėlaus vakaro.

Štai Maironio gatvės 28 namo gyventojai turi rimtų įtarimų, kad įsikūrus prekybos centrui kitapus gatvės, dėl didelio nuolydžio lietaus vandenys užsems jų namus.

Ona Pūkienė netgi UAB „Rivona“ generaliniam direktoriui Dainiui Dunduliui rašė raštą, kuriame išdėstė savo nuogąstavimus ir pasiūlymus.

„Kai ruošėsi statyti šį prekybos centrą, niekas su mumis nederino ir pasirašyti neprašė. Sužinojome, kai pradėjo vežti blokus. Sako, kad svarstymas buvo, bet iš kur mums žinoti, jeigu savivaldybėje retai lankomės, o interneto neturime ir nemokame juo naudotis. Tačiau meras buvo pažadėjęs, kad bus padaryta apsauginė tvorelė ir aukštas bordiūras. Dabar nieko šito nėra“, – pasakojo J. Pūkas.

„Norfos“ pusėje, kitapus kelio padaryta 14 automobilių stovėjimo aikštelė, o apie 0,5 m nuolydis yra į gatvės, t. y. gyvenamųjų namų, pusę. Žmonės pageidauja, kad aikštelė būtų atskirta nuo gatvės bordiūru ir padaryti atskiri įvažiavimas ir išvažiavimas.

Prapliupus stipriam lietui, vanduo nuo „Norfos“ bėgs į gatvę ir į abu namo įvažiavimus. Vienas įvažiavimas yra į kiemą, kitas – namo pusrūsiu žemyn, kur įrengtas garažas bei gyvenamieji kambariai. Tad akivaizdu, kad vanduo patekęs į namo vidų padarys daug žalos. Pūkai šioje vietoje gyvena jau 40 metų, tai netikėti jų patirtimi būtų nelogiška.

Seniau Prienų seniūnijos iniciatyva prie gatvės buvo iškastas griovys, kad vanduo nutekėtų į upelį, bet dabar statybininkai jį panaikino.

 

Komisija nieko gero nepažadėjo

Žmonės rodo, kur gatvėje yra įrengti šulinukai vandeniui surinkti. Deja, jie labai negilūs, ir pasak J. Pūko, žiemą užšals, o polaidžio vanduo tekės į namus. Be to, šulinukai netruks užsinešti purvu ir šiukšlėmis.

Pūkai taip pat prašė, kad būtų įrengta apsauginė sienelė. Jų miegamojo langai yra kaip tik į „Norfos“ pusę, tad lango negalės atsidaryti nei ryte, nei vakare, nes teks kvėpuoti automobilių išmetamomis dujomis, miegą trikdys durelių trankymas. Žodžiu, gyvenimo kokybė labai pablogėja. Bet ar kam tai rūpi?

„Atvažiavo komisija patikrinti visų šių faktų. Buvo ir techninis prižiūrėtojas Valentinas Damušis, ir Prienų savivaldybės mero pavaduotojas Egidijus Visockas bei architektė Dalia Joneliūnienė. Tačiau problemos spręsti nežadėjo, nes jos nemato. Kai išsakiau savo pastebėjimus ir pageidavimus, buvau paklaustas, kuo mes prie to prisidėsime. Aš jau sutinku nupirkti ir parvežti bordiūrus, kad tik jie padarytų užtvarą“, – sako J. Pūkas.

Namo šeimininkas sako, kad pažadėjo padaryti prie namo šaligatvį, gal dar papildomą šulinuką. Bet kas iš to – padarys šaligatvį, o vanduo bėgs ant tvoros ir į sklypą.

Kyla klausimas, kodėl žmogus turi pirkti medžiagas ir prašyti, kad darytų užtvarą ne jo namų valdoje? Juk ne dėl jo kaltės susidarė tokia situacija. Gerai, kol sausi orai ir nėra liūčių, bet kas prisiims atsakomybę ir atlygins nuostolius, kai atsitiks bėda?

 

Kur dar kreiptis pagalbos?

Žmonės, atsidūrę nepavydėtinoje situacijoje, jau nežino kur kreiptis pagalbos, kad būtų išgirsti – „Norfos“ vadovybei ir Prienų savivaldybės atsakingiems specialistams problema žinoma. Ko gero, dabar beliko kreiptis į Seimo narį Andrių Palionį, nes, pasak J. Pūko, niekas jų problemos nemato ir negirdi.

Apibendrinant šią situaciją būtų galima pasakyti, kad trūksta komunikavimo, vadovaujančių asmenų susikalbėjimo su paprastais žmonėmis.

DSCF0554

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close