Gedulo ir vilties dienos rytas išaušo su apverstomis Lietuvos vėliavomis (atnaujinta)

Birželio 14-oji jau 74 metus minima kaip viena iš siaubingiausių akimirkų Lietuvos istorijoje. Būtent šią dieną, 1941 metais, Rusijos okupuotoje Lietuvoje prasidėjo masiniai lietuvių trėmimai į tolimuosius Rusijos rytus – Sibirą. Iš viso 1941–1952 m. iš Lietuvos buvo ištremta apie 132 000 žmonių, apie 28 000 jų žuvo.

Kasmet ši diena paminima ir iškeliant juodu kaspinu perrištą šių žmonių krauju iškovotą Lietuvos trispalvę, jau 25 metus mus lydinčią kaip mūsų valstybės simbolį. Deja, panašu, kad ne visiems šis simbolis reiškia laisvę, ne visi jį ir atpažįsta. Neretai jau šimtmetį skaičiuojanti Lietuvos vėliava yra didelė paslaptis ją kabinantiems asmenims. Nors vėliavos iškėlimas yra aiškiai aprašytas LR įstatymuose, dviejų Prienų mieste esančių įstaigų pastatus jos papuošė jau birželio 13 d. Negana to, ant šių pastatų vėliavos buvo pakabintos aukštyn kojomis. Įstatymuose yra aiškiai numatytos ir tyčiojimosi iš valstybės simbolių aplinkybės, tačiau tai nepadarė didelio įspūdžio labai glaudžiai su aukščiausiąja valstybės valdžia bendradarbiaujančioms įstaigoms.

Tiesa, jau šeštadienį abi įstaigas perspėjus apie neteisingai pakabintą tūkstančių lietuvių kraujo pareikalavusį laisvės simbolį, šią klaidą ištaisyti pasiskubino viena. Pačiame Prienų centre esančio DNB banko Prienų skyriaus pastatą sekmadienio rytą vis dar puošė netaisyklingai pakabinta Lietuvos Respublikos vėliava.

DNB banko Prienų skyriaus bei kitos įstaigos pastatus prižiūri ir administruoja UAB „Prienų butų ūkis“. Pastarosios bendrovės darbuotojai taip pat yra atsakingi ir už vėliavų iškėlimą bei jų iškėlimo tvarkos laikymąsi.

Pasak DNB banko atstovų, „DNB banko skyrius Prienuose yra įsikūręs nuomojamosiose patalpose, kurias administruoja UAB „Prienų butų ūkis“. Vos tik šeštadienį pastebėję, kad šalia mūsų banko skyriaus Lietuvos vėliava iškelta neteisingai, informavome atsakingus asmenis ir vėliava buvo iškelta teisingai.“

Deja, išaušus sekmadienio rytui buvo pataisyta tik viena iš neteisingai iškeltų vėliavų. Ant banko pastato apversta vėliava plevėsavo ir vakarėjant.

Primename, kad remiantis LR administracinių teisės pažeidimų kodekso 188 straipsnio pirmąja dalimi Lietuvos valstybės vėliavos iškėlimo nustatytos tvarkos pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą įstaigų, išskyrus valstybės ir savivaldybių įstaigas, įmonių ir organizacijų administracijos vadovams, gyvenamųjų namų savininkams arba asmenims, atsakingiems už gyvenamųjų namų eksploatavimo organizavimą, nuo dviejų iki aštuonių eurų, o valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų administracijos vadovams – nuo aštuonių iki septyniolikos eurų.

Tokie pat veiksmai, padaryti asmens, bausto administracine nuobauda už šio straipsnio pirmojoje dalyje numatytą pažeidimą, – užtraukia baudą įstaigų, išskyrus valstybės ir savivaldybių įstaigas, įmonių ir organizacijų administracijos vadovams, gyvenamųjų namų savininkams arba asmenims, atsakingiems už gyvenamųjų namų eksploatavimo organizavimą, nuo aštuonių iki septyniolikos eurų, o valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų administracijos vadovams – nuo septyniolikos iki trisdešimt keturių eurų.

DSC_9007

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close