Kūrybinėje stovykloje darbavosi jaunieji restauratoriai

Birželio 1–10 dienomis „Meninė drožyba“ įgyvendino tęstinį Lietuvos kultūros tarybos ir LR Kultūros ministerijos iš dalies finansuojamą projektą „Jaunimo meninių, profesinių įgūdžių tobulinimo stovykla“. Tai jau ketvirtoji jaunųjų restauratorių vasaros stovykla, po kurios bus atgaivinta nemaža dalis kryždirbystės objektų Prienų krašte.

 

„Meninės drožybos“ tradicinių amatų centras, kuriame gaivinamos, puoselėjamos ir skleidžiamos kryždirbystės amato tradicijos, bei nedidelis, bet labai kūrybingas šio centro kolektyvas ieško būdų, kaip istoriškai svarbius gyvenimo etapus, datas ir iškilius žmones menančius paminklinius statinius atgaivinti, apsaugoti nuo išnykimo. Iš begalinio rūpesčio mažosios architektūros paminklų išlikimu bene prieš penketą metų gimė projektas „Prienų ir Birštono krašto kryždirbystė ir meistrai. Sisteminis katalogas“, kurio metu buvo nufotografuota, aprašyta ir pažymėta didesnė dalis kryždirbystės objektų viešosiose erdvėse, kuriuos reikia restauruoti arba konservuoti. O 2009-aisiais buvo inicijuota ir pirmoji jaunimo kūrybinė stovykla, po jos – vienas, po to kitas, dar kitas tęstinis projektas „Jaunimo meninių, profesinių įgūdžių tobulinimo stovykla“.

Realizuoti sumanymus kasmet padeda akademinis jaunimas, vadovaujamas Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų fakulteto Dailės kūrinių konsultavimo ir restauravimo katedros vedėjo Bangučio Prapuolenio, o 2014 m. buvo pratęsta ir bendradarbiavimo sutartis su Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų fakultetu, atstovaujamu dekanės Sigitos Saulėnienės. Abi sutarties šalys įpareigojo toliau plėtoti švietimo institucijos ir amatininkų bendradarbiavimą, socialinę partnerystę abiem pusėms naudingose srityse.

 

„Meninės drožybos“ vykdomo projekto partnerių daugėja

Birželio 2 d. Prienų krašto muziejuje, kuris, kaip ir Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų fakultetas bei VšĮ Pasaulio lietuvių centras, šiais metais yra projekto partneris, vyko 2015 metų jaunųjų restauratorių stovyklos atidarymas bei projekto pristatymas. Renginyje dalyvavo Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas, Savivaldybės administracijos Kultūros, jaunimo ir sporto skyriaus vedėjas Rimantas Šiugždinis, Prienų seniūno pavaduotoja Irena Stasytienė, Kauno kolegijos Justino Vienožinskio Menų fakulteto dekanė, dr. Sigita Saulėnienė, Dailės kūrinių restauravimo ir konservavimo katedros vedėjas Bangutis Prapuolenis su savo studentais ir keletas Rygos statybos kolegijos Restauravimo katedros studentų, pakaitomis atvykstančių jau ne į pirmąją stovyklą.

Projekto pristatymo metu VšĮ Meninės drožybos direktoriaus pavaduotoja Zita Kuzminskienė papasakojo, kokį atnaujintų kryždirbystės paminklų turtą nuo 2009-ųjų sukaupė „Meninė drožyba“, pasidžiaugė šių metų projekto partneriais ir rėmėjais – Prienų rajono savivaldybe, Mocevičiaus firma „Ginalas“, UAB „Husqvarna Lietuva“, Kauno kolegija, visais tais, kurie padeda kartuįgyvendinti užsibrėžtus tikslus.

Sveikindamas jaunųjų restauratorių stovyklos dalyviusPrienų rajono savivaldybės meras A. Vaicekauskas pasidžiaugė, kad Prienų kraštas turi tokių aktyvių menininkų, ne tik puošiančių rajoną savo darbais, bet ir organizuojančių kūrybines stovyklas, mezgančių ir puoselėjančių kūrybinius ryšius su menų kolegijomis. Meras džiaugėsi ir tuo, kad prie projekto vykdymo galėjo prisidėti Prienų rajono savivaldybė, o paskutiniajame Tarybos posėdyje buvo patvirtinta parama „Meninės drožybos“ amatų centro bazės sustiprinti, kad ši įstaiga taptų dar patrauklesnė ir turtingesnė.

Kauno kolegijos Justino Vienožinskio Menų fakulteto dekanė, dr. Sigita Saulėnienė taip pat pasidžiaugė studentų galimybe dalyvauti kūrybinėse stovyklose Prienuose, kur, kaip pabrėžė, mato didelę šių veiklų prasmę, turinčią keletą dedamųjų. „Viena jų – žmonės, suprantantys medį, gebantys jį kurti ir restauruoti, kita – galimybė dirbti su profesionalia įranga, trečia – gamta, kuri menininkui yra pati svarbiausia. Tai aplinka, kurioje jis geba įžvelgti tam tikrus dalykus, kurių paprastas žmogus galbūt ir nepamatytų, nepastebėtų. Paskutinė dedamoji – galimybė pamatyti nugyventą, restauruojamą objektą natūralioje aplinkoje ir suteikti jam pirmapradį vaizdą. Taip ugdoma restauratoriaus atsakomybė – prisiliesti prie autentiško kūrinio, nesugadinti jo, bet pabandyti jį konservuoti, restauruoti ir palikti kitoms kartoms. Čia erdvė ir vieta ugdyti studentų profesiniams gebėjimams“, – pabrėžė S. Saulėnienė, padėkojusi „Meninės drožybos“ vadovams už tokius projektus ir galimybę studentams tęsti savo studijas bei gilinti profesinius gebėjimus, už tai, kad rūpinasi jų gyvenimo ir kūrybos sąlygomis, leidžia čia jausti gerai ir saugiai. (Pridurdamas rajono meras A. Vaicekauskas pašmaikštavo, kad Prienuose, kur dirba tokie meistrai kaip Algimantas Sakalauskas, galima būtų atidaryti ir kolegijos filialą).

Po apsikeitimų komplimentais, „Meninės drožybos“ direktorius A. Sakalauskas įteikė rajono merui rajoninės dainų ir šokių šventės metu drožėjų pagamintą milžinišką medinį šaukštą su simboliniu palinkėjimu, kad iš jo būtų po lygiai padalinta visoms dešimčiai seniūnijų. Praktišką daiktą – medinį dubenį, kaip dovaną ir palinkėjimą nuo buvusio studento, A. Sakalausko mokinio Vaido Šeškevičiaus, direktorius įteikė kitai garbingai viešniai – Kauno kolegijos Justino Vienožinskio Menų fakulteto dekanei, dr. S. Saulėnienei. Dar vienas malonus lauknešėlis – meninės žvakidės – buvo skirtas renginyje negalėjusiai dalyvauti stovyklautojų maitintojai, restorano „Beržas“ direktorei Augustei Pociūtei.

Sveikinimo žodį renginio metu tarė ir Prienų krašto muziejaus direktorė L. Batutienė. O Prienų rajono savivaldybės administracijos Kultūros, jaunimo ir sporto skyriaus vedėjas R. Šiugždinis įteikė „Meninės drožybos“ direktoriui ir visam kolektyvui padėką už gražias idėjas, tvirtą tikėjimą savo darbo prasme ir Amatų kiemelio pristatymą rajoninėje dainų ir šokių šventėje, vildamasis ir tolimesnio bendradarbiavimo, pagalbos sutelkiant rajono amatininkus bei tautodailininkus.

Po renginio jaunųjų restauratorių stovyklos dalyviai turėjo galimybę, Prienų krašto muziejaus edukacinės duonos kelio programos vykdytojų padedami, išsikepti po kepalėlį kvapnios duonelės.

 

Projektų tikslas – užtikrinti jaunimo kūrybiškumo, meninių ir bendrųjų įgūdžių ugdymą

Šiose edukacinėse vasaros stovyklose jaunimas ne tik dalijasi įgytomis žiniomis su amatininkais ir vietos jaunimu, bet ir atlieka konkrečius, naudingus reikšmingų, viešosiose erdvėse esančių mažosios architektūros statinių atnaujinimo, konservavimo darbus. Projektų tikslas – užtikrinti jaunimo kūrybiškumo, meninių ir bendrųjų įgūdžių ugdymą siekiant konkretaus, apčiuopiamo rezultato. 2009 metais surengtos jaunimo kūrybinės stovyklos „Darbai – giedantys paukščiai“ metu buvo restauruoti Prienų Revuonos parko mediniai mažosios architektūros statiniai, kurie 1998 m., 2002 m. Tarptautinių medžio drožėjų simpoziumų metu buvo sukurti ir pastatyti autorių iš Japonijos, Ukrainos, Baltarusijos, Lenkijos, Latvijos, Čekijos ir Lietuvos (viso 17 darbų). 2011 m. kūrybinės stovyklos metu Prienų jaunimas ir studentai restauravo Prienų globos namų teritorijoje esančius paminklinius stogastulpius ir lauko suolus (iš viso 10 objektų), 2 paminklinius stogastulpius šalia Prienų miškų urėdijos administracijos pastato, 1 stogastulpį Prienų Revuonos parke, Česlovo Milošo gimtinėje Šeteniuose ir Kėdainių rajono sankryžose (Cinkiškių,Vilainių, Naciūnų, Aristavos, Gimtinės) bei Kėdainių žiede (buvo restauruota 16 objektų). Šie svarbūs darbai atlikti pasitinkant Nobelio literatūros premijos laureato Česlovo Milošo 100-ąsias gimimo metines. Taip pat buvo restauruoti medžio dirbiniai vaikų literatūros poeto Anzelmo Matučio gimtinėje – Zomčinės km., Igliaukos sen., Marijampolės sav. (iš viso 30 objektų). 2 kryžiai ir 2 koplytstulpiai buvo restauruoti partizanų kapuose prie Mikališkio koplyčios. Lankomoje viešojoje erdvėje, Alksniakiemio miške (Birštono saviv.), yra skulptūrų takas, kuris buvo sukurtas 1988 metais. 2014 metais medžio skulptūrų ansamblis „Atminties takas“, skirtas Lietuvos kančioms įamžinti, minėjo savo gyvavimo 25-metį. Projekto, iš dalies finansuoto Kultūros tarybos lėšomis, metu buvo atnaujinti „Atminties tako“ mediniai statiniai (11 objektų), atkurtos dingusios tradicinės kalvystės detalės.

Projektas sulaukė žiniasklaidos, visuomenės dėmesio ir įvertinimo. O bendruomenės aktyvinimą etninės kultūros puoselėjimo ir saugojimo srityje, bendražmogiškųjų ir tautinių vertybių sklaidą, dalijimąsi patirtimi, bendravimo ir komandinio darbo įgūdžių tobulinimą jo autoriai ir įgyvendintojai laiko labai svarbiais projekto tikslais.

Šiais metais drožėjai kreipėsi pagalbos į muziejininkus, kad jie patartų ir sudarytų sąrašą, ką reikėtų restauruoti. Buvo pasižymėti 24 objektai, tačiau dalis jų, deja, jau nerestauruotini. Kaip projekto pristatyme sakė Prienų krašto muziejaus direktoriaus pavaduotojas Leonas Sakalavičius, kai kuriuos objektus sunkiai prieinamose vietose yra paveikusi drėgmė, jie supuvę, todėl atgaivinti juos nėra tikslinga. Tačiau tuos, kuriuos įmanoma atgaivinti, bus stengiamasi restauruoti. „Meninės drožybos“ direktorius A. Sakalauskas svarstė, kad suradus papildomų jėgų būtų galima sutvarkyti ir daugiau paminklų, kurių sąrašas gali pailgėti, tačiau tokiems objektams kaip partizanų žūties įamžinimo vietos, jo nuomone, reikėtų vieningo sprendimo – kažkokio vieno ženklinimo, nes miško sąlygomis medinis kryžius yra trumpalaikis paminklas, galintis stovėti daugiausiai 10–15 metų.

Šių metų stovyklos metu projekto organizatoriai kartu su jaunųjų restauratorių stovyklos vadovu Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų fakulteto Dailės kūrinių konsultavimo ir restauravimo katedros vedėju Bangučiu Prapuoleniu, praktinių užduočių vadovais – Leonu Sakalavičiumi, Algimantu Sakalausku, Arūnu Venslavičiumi, Aidu Andriekumi, Vaidu Šeškevičiumi suplanavo atnaujinti, konservuoti nemažai mažosios architektūros paminklų Prienų krašte: kryžių partizanų žūties vietoje Ašmintos seniūnijoje, 12 mažosios architektūros statinių (kryžių, skulptūrų): koplytstulpius rašytojui J. Vilkutaičiui-Keturakiui, mokytojui B. Pacevičiui, partizanams Miškiniui, Pypliui ir kt. atminti, kryžių netoli Skriaudžių bei partizanų Onos ir Simano Lukšų sodyboje Juodbūdžio k., 2 koplytstulpius Stuomenų k. ir Mikališkių k. žuvusiųjų Sibire atminimui ir žuvusiems partizanams, kryžius tremtiniams ir Vyčio tėvonijos partizanų atminimui Šiauliškių k., paminklą tremtiniams ir politiniams kaliniams Išlaužo miestelio kapinėse, kryžių partizanų žūties vietoje Prienų šile, netoli Naravų k., paminklą žuvusiems partizanams Vazgaikiemio k., kryžių žuvusiems Žiūronių kaimo partizanams, paminklą prelatui M. Krupavičiui Balbieriškyje.

DSC_4276

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close