TALENTŲ SAMBŪRIS. Muzikos žvaigždžių ir žvaigždučių koncerte

Lapkričio 13 d. Vilniaus rotušėje vyko Lietuvos muzikų rėmimo fondo organizuotas profesionalių muzikos atlikėjų bei jaunųjų talentų koncertas, kuriame dalyvavo ir Prienų bei Birštono krašto talentai.

Kiekvieną rudenį fondo organizuojamame renginyje leidžiama pažvelgti į vieną iš regionų. Šįkart Vilniaus miesto rotušėje buvo sukviesti Kauno krašto jaunieji muzikantai, solistai ir ansambliai, jų pedagogai, taip pat iš čia kilę meno meistrai. Tai buvo nuostabi šventė, kurią papuošė Birštono, Prienų, Kaišiadorių, Kauno Garliavos, Veiverių, Kėdainių, Raseinių, Jonavos meno mokyklų ar muzikos gimnazijos moksleivių muzikos bei balsų skambesys.

Koncerto atidarymas įvyko kompozitoriaus Stasio Vainiūno namuose. Jo metu atidaryta Prienų neįgaliųjų vaikų meninės kūrybos paroda.

Prienų ir Birštono kraštui koncerte atstovavo net 5 atlikėjai, kurių muzika ir balsai užbūrė visus susirinkusiuosius. Birštono meno mokyklos auklėtinė Adrija Suchockaitė buvo jauniausia koncerto dalyvė. Ji muzikos pasaulyje nuo mažų dienų. 2007 m., būdama vienerių metų, jau lankė Yamahos mokyklėlę, o ketverių – ankstyvojo meninio ugdymo grupę Birštono meno mokykloje. Nors dainavimo meno dar tik pradeda mokytis, tačiau jau puikiai jaučiasi scenoje ir dažnai dalyvauja renginiuose. Adriją koncertui paruošė Prienų ir Birštono krašte puikiai žinoma Ramunė Liutvynskienė. Ne tik jos mokomi vaikai džiugina klausytojus koncertų metu. Dažnai ir jos pačios balsas užburia susirinkusiuosius.

Birštono meno mokyklai atstovavo ir akordeonistė Jurgita Uzelman. Ji groti mokosi jau septynerius metus. Dalyvauja daugelyje organizuojamų renginių bei konkursų. 2011 m. iš tarptautinio akordeonininkų konkurso Sarajeve parsivežė II vietos diplomą. Konkurse „Ascoltate 2012“ vėl pavyko užimti II vietą, o Italijoje jos gabumai buvo įvertinti aukščiausiai – I-ąja vieta. Jurgitą akordeonu groti moko Renata Alaveckienė. Ji nuo 1991 m. vaikus moko Prienų meno mokykloje, o nuo 2006 m. – ir Birštone.

Prienų meno mokyklai atstovavo smuiko subtilybių besimokanti Ugnė Alaburdaitė, bei jaunoji akordeonininkė Alvita Radzevičiūtė. Ugnė smuiką rankose laiko nuo penkerių metų. 2008 m. dalyvavo festivalyje-konkurse „Mažieji talentai“, kuriame tapo diplomante. O 2009 m. Lietuvos muzikos ir meno mokyklų X ARCO festivalyje ir Lietuvos jaunųjų stygininkų konkurse „Akimirkos-4“ tapo laureate. 2011 m. III tarptautiniame konkurse „Olimpo musicale“ pelnė „Muzikos olimpo vilties“ apdovanojimą. Į koncertą ji atvyko kartu su mama Rasa bei savo mokytoja Danguole Kolpakoviene, kuri smuiko klasei vadovauja jau 30 metų.

Alvita su akordeonu draugauja nuo šešerių metų. Dalyvauja beveik kiekviename, kasmet organizuojamame akordeonininkų festivalyje. 2010 m. tapo respublikinio konkurso „Sentimentai valsui-2010“ laureate. 2011 m. – III tarptautinio konkurso „Olimpo musicale“ diplomante, o 2012 m. – X tarptautinio akordeonininkų konkurso „Ascoltate-2012“ I vietos laimėtoja. Koncertui ją paruošė ir palydėjo jos mokytoja Lina Bendoraitienė, kuri pati yra baigusi Prienų meno mokyklą ir vaikus moko jau 26 metus.

Veiverių Antano Kučingio meno mokykla į koncertą atvažiavo su visu ansambliu.  Klausytojų ausis džiugino Veiverių triolės – Mingailės Skiečiūtės, Faustės Simonavičiūtės ir Paulinos Simonavičiūtės fortepijono skambesys.  Nors ansamblis kartu tik vieneri metai, jau spėjo nuskinti I vietos laurus fortepijoninių ansamblių šešiomis ir aštuoniomis rankoms konkurse Marktoberdorfe, Vokietijoje, II vietos – jaunimo muzikos konkurse „Su muzika per Europą“ Vilniuje, bei II vietos – „Musica pianoforte“ Birštone. Jų grojamos muzikos skambesio paklausyti kviečiasi Prienų rajono renginių organizatoriai ir kameriniai ansambliai. Mergaites ruošia dvi mokytojos: Rūta Bimbaitė ir Renata Morkūnienė. Rūta mokykloje dirba nuo 1996 m. Už aktyvią veiklą ne kartą apdovanota ir LR Prezidentų padėkos raštais. Renata mokykloje dirba dar neseniai, tačiau jau yra užsitarnavusi vaikų padėkas už konkursuose pelnytas aukštas vietas.

Kartu su jaunaisiais talentais scenoje pasirodė ir profesionalai. Klausytojus užbūrė Aušros Cicėnaitės balsas, kuris dar šią vasarą vykusioje 510 metų Balbieriškio minėjimo šventėje žiūrovų buvo pavadintas perliniu. Klausytojų dėmesį patraukė ir  fortepijono meistrė Šviesė Čepliauskaitė, kuri yra ne tik dalyvavusi begalėje festivalių visame pasaulyje, bet yra pelniusi ir Lenkijos Respublikos kultūros ir nacionalinio paveldo ministro skirtą ordiną „Už nuopelnus Lenkijos kultūrai“.

Koncerte klausytojus stebino akordeonistės iš Kauno Miko Petrausko muzikos mokyklos Akvilės Volbergaitės pirštų miklumas, jos sugrotas tango nustebino net visko mačiusiuosius. Ne mažiau stebino ansamblių balsų skambėjimas. Bet labiausiai visus nudžiugino baigiamasis akordas – Kėdainių muzikos mokyklos bigbendo pasirodymas. Atrodė, kad muzika groja ne scenoje, o kiekvieno žiūrovo širdyje. Gal todėl 2001 m. suburto bigbendo pasiekimų sąraše gausu konkursuose laimėtų pirmųjų vietų. Pasirodymas klausytojus pavergė garsu, įspūdinga  muzika ir džiugia nuotaika, bent minutėlei leisdamas pamiršti rūpesčius.

Į mažųjų žvaigždučių ir didžiųjų žvaigždžių susitikimą sugužėjo visų Kauno regiono savivaldybių vicemerai, kai kurių ir merai. Prienų kraštą palaikyti atvažiavo Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotoja Loreta Jakinevičienė bei švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Laimutė Jančiukienė, Prienų „Revuonos“ vidurinės mokyklos direktorė Ilona Balčiukynienė. Jos dalyvavo ir Prienų neįgaliųjų vaikų parodos atidaryme, kur mero pavaduotoja įteikė vaikams įspūdingo dydžio saldainį. Į koncertą atvyko ir švietimo skyriaus vedėjas Rimvydas Zailskas bei švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Virginija Zujienė, Birštono meno mokyklos direktorė Laimutė Raugevičienė, Birštono savivaldybės mero pavaduotojas Juozas Aleksandravičius ir švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Angelė Žiūraitienė. Talentus palaikė ir į savo darbų parodą atvykę Prienų „Revuonos“ vidurinės mokyklos specialiojo ugdymo skyriaus auklėtiniai su direktorės pavaduotoja Kristina Belenavičiene. Koncerto metu švietimo skyriaus vedėjas įteikė jauniesiems talentams atminimo dovanėles. Mero pavaduotoja L. Jakinevičienė įteikė mero padėką Lietuvos muzikų rėmimo fondui, bet ir padėkojo už rastą nišą neįgalių vaikų kūrybai. Visai Prienų ir Birštono krašto jaunųjų talentų palaikymo komandai po dvi su puse valandos trukusio renginio pajudėjus namo, netrūko įspūdžių kupinų kalbų ir diskusijų. O vaikams neišdildomą įspūdį paliko vieno iš renginio rėmėjų – „Maximos“ – dovanoti heliu užpildyti balionai.

Kaip pastebėjo šio renginio organizatorė, Lietuvos muzikų rėmimo fondo direktorė Liucija Stulgienė, renginys yra skirtas naujų talentų ieškojimui ir atskleidimui. Šis vakaras parodė, kad talentų tikrai turime, tik reikia juos atskleisti.

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close