Šeimų šventėje trūko tik vietos automobiliams ir begalinės kantrybės jų vairuotojams (GALERIJA)

Gegužės 30 d. Prienų rajone, Vazgaikiemio kaime, Visuomenės harmonizavimo parke vyko jau tradicinė Šeimų šventė, į kurią šiemet neabejotinai atvyko šeimos iš visos Lietuvos.

Čia netrūko ir geros nuotaikos, ir pramogų vaikams bei vyresniems, taip pat neišsemiamų vaišių klodų.

Akį traukė ir žirgai, ir raiteliai

Norėdami pailsėti nuo pramogų, dauguma žiūrovų skubėjo pažiūrėti čia pat vykstančio tradicinio Lietuvos Respublikos Prezidento taurės konkūro.

Konkūrų rungtyje raitelio tikslas – kuo greičiau kartu su žirgu be klaidų įveikti specialiai kiekvienoms varžyboms pastatytą kliūčių maršrutą. Jojimo disciplina yra unikali tarp kitų sporto šakų – vyrai ir moterys varžosi vienodu lygiu, o žirgas ir raitelis drauge skelbiami nugalėtojais. Prieš porą savaičių Visuomenės harmonizavimo parke vykusios jaunųjų raitelių varžybos sulaukė daugiau dalyvių negu LR Prezidento taurės konkūras, tačiau raitelių ir žirgų pasirengimo lygis taip pat labai skyrėsi. Šeimų šventės dieną kliūtys ne tik išaugo iki maksimalių aukščių, bet ir pailgėjo. Tačiau tai nesutrukdė profesionaliems raiteliams šias kliūtys įveikti ypač greitai su minimaliu kiekiu klaidų. Šventės svečiams buvo suteikta galimybė ir pasimokyti jodinėti.

Nuo pat ryto skambėjo muzika

Nuo pačio ryto besirenkantys šventės žiūrovai galėjo iš karto pasinerti į muzikos garsų sąskambį. Visą dieną scenoje skambėjo įvairi muzika, dainos, šokėjai įsisuko į šokio judesius. Žiūrovus džiugino ir folklorinių ansamblių, ir vaikų grupių pasirodymai. Kai kurie atlikėjai ruošėsi vakariniam koncertui ir leido savo programą išvysti avansu, tiesa, be sceninių pasipuošimų. Jau saulei krypstant vakarų link į sceną žengė ir Lietuvos žvaigždės – Natalija Bunkė, Vaida Genytė, „Pikaso“, Violeta ir Vilius, Asta Pilypaitė su choru bei daugelis kitų. Savo dainas scenoje žiūrovams bei klausytojams pristatė ir Prienų rajono savivaldybės socialinių paslaugų centro atlikėjai. Koncertas vyko ir uždaroje erdvėje – operečių ir miuziklų vakaro programą viešbučio „Simboly“ restorane atliko Kauno valstybinio muzikinio teatro solistai.

Tie, kuriems sceninės žvaigždės įspūdžio nekėlė arba tiesiog norėjosi išeiti iš didelės minios klausytojų ir pasivaikščioti, galėjo aplankyti amatininkų mugę, kurioje buvo galima įsigyti ne tik dirbinių iš medžio bei metalo, bet ir paskanauti natūralių, o kartais ir tiesiog gardžių gaminių, ledinukų. Čia buvo galima įsigyti ir suvenyrų, knygų.

Vaikai galėjo džiaugtis daugybe pramogų

Vaikai galėjo džiaugtis ypač gausiomis jiems skirtomis pramogomis, tiesa, dėl atvykusio žiūrovų kiekio, pramogos gana greitai tapo neįžengiamos arba tiesiog baigėsi joms skirti resursai. Prie mažųjų mėgstamų batutų eilėje tėveliams teko luktelėti ir kiek daugiau nei valandą.

Jau išmėginę jėgas eilėje arba nepanorę dėl keleto minučių džiaugsmo prastovėti visą valandą tėveliai su mažaisiais keliavo į kūrybines dirbtuvėles mažiesiems. Šventės dalyviai vaikams pasiūlė veidų piešimą, smėlio paveikslų, papuošalų iš karoliukų, laivelių gamybą. Mažieji čia galėjo dalyvauti ir loterijoje, t. y. atlikti kūrybingumą lavinančias užduotis. Savo kūrybiškumą vaikai galėjo ugdyti ir Ebru meno – piešimo ant vandens – zonoje arba pažaisti su Lietuvoje sukurtais bei gaminamais netradiciniais edukaciniais žaislais „JonEly“. Čia vaikai galėjo iš kruopų ar smėlio kurti paveikslus ant šviečiančių molbertų.

Šalia kūrybinių dirbtuvių įsikūrė ir linksmojo meškino pramogų aikštelė, kurioje smagiai su pačiu meškinu ir jo padėjėjais varžėsi bei žaidė mažieji ir laimėjo prizus. Na, o ežio dirbtuvėse buvo galima išmokti daug naudingų dalykų, atlikti įdomias užduotis bei vaišintis miško gėrybėmis.

Japonijos agentūra „Yukari“ mažuosius mokė gaminti įvairius mažuosius stebuklus iš popieriaus. Vaikai ypač noriai mokėsi jau populiaraus origamio meno, užrašyti savo vardą japoniškai, pasigaminti savo „daruma“ figurėlę. Daruma – tai japoniškas tikslo siekimo simbolis. Japonai perka apvalias figūreles, kad šios padėtų išpildyti norus ar siekius. Nenorintys figūrėlių galėjo pasidaryti japonišką vėduoklę.

Daug dėmesio skirta ir sveikatai

Kol tėveliai su mažaisiais laukė eilėje prie batuto, net keliose vietose buvo galima užsiimti kalanetika, pilatesu bei joga arba tiesiog pašokti. Mamytės savo pačius mažiausius dar vežiojančios vežimėliuose buvo pakviestos į specialiai joms skirtą mankštą. Nemėgstantys aktyviai sportuoti viešumoje galėjo paklausyti paskaitų net keliomis sveikatingumo temomis.

Itin daug lankytojų pritraukė ir Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Sveikatos palapinė“. Čia lankytojai galėjo išmokti pažinti augalus, skirtus sveikatai stiprinti, išbandyti šiaurietiškąjį ėjimą arba tiesiog nemokamai pasikonsultuoti sveikos gyvensenos (mitybos, fizinio aktyvumo, lėtinių neinfekcinių ligų prevencijos) klausimais, pasimatuoti arterinį kraujo spaudimą, sužinoti savo kūno masę ir kūno riebalų procentinį kiekį, pasitikrinti pirmosios pagalbos teikimo įgūdžius, susipažinti su prevencinėmis mokomosiomis priemonėmis, pasitikrinti sveikatos žinias viktorinoje ir, žinoma, laimėti įvairių prizų.

Žinoma, koks sveikatingumo skatinimas be sporto? Čia Prienų rajono gyventojų bei svečių iš visos šalies laukė futbolo, krepšinio, tinklinio, badmintono, petankės, baidarių, irklenčių, išskirtinio dydžio šachmatų varžybos. Krepšininkams bei futbolininkams gelbėjo ir į šventę atvykę profesionalai. O kaip gi patys mažiausi? Čia buvo galima išmokti mankštelių ir kūdikiams. Patyrusi instruktorė mamytes mokė, ką reiktų daryti siekiant išvengti mažųjų pilvuko dieglių bei kaip sveikai augti. Na, o vyresni mažieji kartu su tėveliais galėjo dalyvauti šeimų ropojimo varžybose. Vaikai, kuriems jau ropojimo varžybos kelia gėdą, o sporto šakos – neįdomios, galėjo dalyvauti ekstremaliose karstymosi po medžius arba dėžių statymo po savimi varžybose.

Žinoma, visko išvardinti ir neįmanoma. Visur suspėti vienu metu – tiesiog neįmanoma. Tačiau ir nepanorę piešti, sportuoti ar užsiimti kita veikla galėjo tiesiog įsigyti čia pat kepamų kepsnių ar gėrimų, sėsti prie šalia scenos esančių staliukų arba tiesiog ant žemės ir ramiai stebėti šventę.

Neišvengta ir nesklandumų

Tiesa, renginį aptemdė keletas nesklandumų, kurie greitai virto milžinišku galvos skausmu tūkstančiams renginio lankytojų bei tiesiog pasitaikiusių pakeliui į šią pramogų vietą vairuotojų. Greitai Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, surengę savo bei technikos pristatymą visuomenei ir daiktų žymėjimą, turėjo imtis ne itin džiugaus darbo šventės metu – eismo reguliavimo.

Erdvi parko zona vos talpino lankytojus bei jų automobilius, o artėjant renginio kulminacijai – pagrindiniam visų žvaigždžių koncertui, į parką plūstelėjo dar daugiau norinčiųjų pamatyti scenos žvaigždes savo akimis. Dalis lankytojų, buvusių renginyje nuo ryto, jau norėjo išvykti – bandė sukti atgal keliu, kuriuo ir atvažiavo, tačiau automobiliais apstatytas pagrindinis įvažiavimas į parką tapo visiškai neišvažiuojamas. Automobiliai slinko ypač lėtai, daugeliui norint įveikti bent 20 metrų prisireikė gero pusvalandžio. Laimei, kaimas turi dar keletą susisiekimo su civilizacija kelių, ir žvyrkeliais, keldami didelius debesis dulkių, pajudėjo kolonos kantrybę Visuomenės harmonizavimo parko automobilių aikštelėse (pievose) praradusių vairuotojų automobiliai. Tuomet nukentėjo silpnoji susisiekimo vieta – magistralinis kelias Kaunas–Prienai–Alytus. Dviejų juostų kelias greitai sustingo, nes norintieji įvažiuoti į parką jau buvo nebeįleidžiami, o nukreipiami automobilius statyti greta esančiame žvyrkelyje arba tiesiog magistralinio kelio šalikelėse. Netrukus magistralinis kelias tapo keturių juostų, iš kurių visiškai stovėjo ne tik kraštinės, bet ir dėl susidariusio kamščio – vidinės. Automobilių, laukiančių galimybės tiesiog išvažiuoti iš šios vietos, kolona išaugo iki 12 kilometrų ir pasiekė Prienus, situacija iš Alytaus buvo šiek tiek lengvesnė, tačiau čia vėl kamštyje stojo automobiliai, kurie iš parko „pabėgo“ žvyrkeliu, vedančiu pro Balbieriškį. Bandžiusieji šiuo keliu pasiekti Kauną vėl pateko į milžinišką kamštį. Jau vakarėjant kolona nusidriekė ir iki sankryžos į Pakuonį – Pabališkius. O vėliau ir iki Garliavos.

 

DSC_5986

 

DSC_5740

galerija0906 galerija0906

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close