Vyriausybė pritarė siūlymui sumažintų pensijų kompensavimo neskaičiuoti į pajamas skiriant piniginę socialinę paramą

Gegužės 27 d., Vyriausybės posėdyje pritarta siūlymui patobulinti Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymą ir pakeisti jį taip, kad skiriant piniginę socialinę paramą, senatvės ir netekto darbingumo (invalidumo) kompensuojamoji suma nebūtų įskaitoma į asmens gautas pajamas. Šį įstatymo projektą teikė Seimo Darbo partijos frakcijos narys Vytautas Gapšys.

Įstatymo projekte siūloma nustatyti, kad pagal 2014-aisias priimtą valstybinių socialinio draudimo senatvės ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų kompensavimo įstatymą, išmokėta kompensuojamoji suma, skiriant piniginę socialinę paramą nebūtų įskaitoma į visų bendrai gyvenančių asmenų arba vieno gyvenančio asmens gautas pajamas. Tai suteiktų galimybę nepasiturintiems asmenims gauti jiems reikalingą socialinę paramą.

 

Pagal šiuo metu galiojantį įstatymą išmokėta kompensuojamoji suma įskaitoma į asmens pajamas – taip padidėja visų bendrai gyvenančių asmenų arba vieno gyvenančio asmens gautos pajamos, todėl, pavyzdžiui, atskirais atvejais būsto šildymo, karšto ir geriamojo vandens kompensacijos gali sumažėti.

Įstatymo projekto nuostatai įgyvendinti preliminariais skaičiavimais, reikėtų apie 5,66 mln. eurų per metus (būsto šildymo išlaidų, geriamojo vandens išlaidų ir karšto vandens išlaidų kompensacijoms – 5,6 mln. eurų, socialinei pašalpai – 0,06 mln. eurų). Kompensacijų dydis apie 90 tūkst. pensinio amžiaus asmenų, turinčių teisę gauti kompensacijas, vidutiniškai padidėtų apie 10,2 euro per mėnesį, socialinės pašalpos dydis apie 1650 asmenų – 3,2 euro per mėnesį.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close