Elitinės aštuonių valstybių pajėgos susijungė ir Stakliškių seniūnijoje (GALERIJA)

Gegužės pabaigoje net keliose Lietuvos vietose bei Prienų rajone vietinius gyventojus išgąsdino ginklų tratėjimas, sprogimai bei virš galvų nardanti karinė oro technika.

Tačiau nebuvo dėl ko išsigąsti. Tratantys automatiniai ginklai bei galingi žemę sudrebinantys sprogimai nieko nesužeidė, juolab – nenukovė.

Gegužės 18–29 d. trijose Baltijos valstybėse vyko Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų organizuojamos tarptautinės pratybos „Liepsnojantis kalavijas 2015“ (angl. Flaming sword 2015). Jos organizuojamos nuo 2012 m. Nemaža dalis lietuvių organizuojamų pratybų vyko ir pačioje Lietuvoje. Pratybose dalyvavo aštuonių NATO narių – Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV), Danijos, Norvegijos, Švedijos, Lenkijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos – specialiųjų operacijų pajėgos.

Specialiųjų operacijų pajėgų (SOP) branduolį sudaro Ypatingosios paskirties tarnyba, Vytauto Didžiojo jėgerių batalionas, Kovinių narų tarnyba bei Karinių oro pajėgų Specialiųjų operacijų tarnyba. Specialiųjų operacijų pajėgos formuojamos remiantis savanoriškumo, atrankos bei specialaus parengimo principais. Pasak SOP atstovų, į jų sudėtį pageidaujančiam patekti kariui tenka praeiti trejus metus trunkančią atranką. Ypač sunki šios atrankos dalis yra kovinis pasirengimas.

Specialiųjų pajėgų užduotys – specialioji žvalgyba, tiesioginiai veiksmai ir karinė pagalba. Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgos gali būti pasitelktos Lietuvos teritorijoje taikos metu tais atvejais, kai teisėtvarkos institucijos neturi reikiamų pajėgumų ar jų neužtenka reaguoti į teroristinius išpuolius. Dėl savo galimybių specialiosios pajėgos yra šalies pagrindinės greitojo reagavimo pajėgos, vykdančios kovos su terorizmu bei esant suvereniteto pažeidimui operacijas. NATO sudėtyje esančios pajėgos turi dar vieną pareigą – nedelsiant reaguoti į bet kokią krizę veikiant NATO pagrindinių pajėgų smaigalyje Aljanso šalių teritorijoje.

Specialiųjų operacijų pajėgų įkūrėjai koviniam eskadronui yra davę „Aitvaro” vardą. Šis eskadronas pagarsėjo savo operacijomis Afganistane. Nuo 2007-ųjų SOP kariai dalyvauja NATO vadovaujamoje Tarptautinių saugumo paramos pajėgų misijoje Afganistano pietuose. Pasak SOP atstovų, netgi britų kariai vietos gyventojus gąsdindavo lietuvių pajėgomis.

Kaip minėjo SOP atstovai, Lietuvos pajėgos ir jų pasirengimas jau žinomas gana plačiai. Lietuvių kariai dažnai lenkia kolegas iš kitų šalių, gali būti, dėl savo universalumo. Pasiektas aukštas lygis atsispindi NATO sprendimuose – Lietuvos SOP jau antri metai yra NATO greitojo reagavimo pajėgų (NRF) sudėtyje.

Savo parengtį, baigiant „Liepsnojančio kalavijo“, besipuikuojančio ir ant Lietuvos SOP herbo, pratybas, specialiosios pajėgos pademonstravo Panevėžio r., Pajuostyje įsikūrusiame Karaliaus Mindaugo husarų batalione. Surengtoje svečių dienoje dalyvavo krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas, Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vadas Viktoras Grabauskas, Latvijos gynybos ministras Raimondas Vejonis, Ukrainos gynybos ministras generolas pulkininkas Stepanas Poltorakas, pratybose dalyvavusių šalių specialiųjų operacijų pajėgų vadai, gynybos atašė Lietuvoje bei labai daug kitų aukštų pareigūnų iš visų aštuonių šalių.

 

Šių pratybų metu Lietuvos kariai ypatingą dėmesį skyrė kovai su teroristais, diversinėmis priešo grupėmis, įsiveržėliais ir infiltruotais agentais, identifikuojant ardomosios veiklos židinius ir užkertant kelią bet kokioms galimoms provokacijoms.

Parodomųjų pratybų metu senajame aerodrome esančiame namelyje įsikūrė iš lėktuvo parašiutais nusileidusi ginkluotų asmenų grupė. Ją neutralizuoti atvyko specialiosios pajėgos. Filmuose matytos dailininko teptuku padailintos karinės operacijos tikrai nublanko prieš tai, ką matė susirinkę svečiai. Ypač tiksliai, sekundžių tikslumu organizuota operacija parodė tikrąsias SOP galimybes. Per keletą minučių prie namelio SOP karius atgabeno karinė oro technika – lėktuvas C-130 „Hercules“ nusileidęs ir dar riedėdamas pakilimo taku atvėrė krovinių skyrių ir iš jo pabiro koviniai keturačiai, bagiai bei motociklai su SOP kariais. Dviem sraigtasparniams pakibus virš aerodromo iš jo lynais nusileido didelė grupė ginkluotų SOP pėstininkų, po jų tuoj pasirodė visų susižavėjimą keliantis vertikalaus kilimo lėktuvas V-22 „Osprey“, iš jo pažiro dar vienas būrys karių. Po sėkmingos operacijos visi SOP kariai ta pačia karine oro technika ir išgabenti iš operacijos zonos. Operatyvumu ir greičiu stebinančią operaciją dar labiau pagyvino karinė oro technika, kuri visą laiką suko ratus virš operacijos zonos ir žemę palietė tik keletui akimirkų – karių išlaipinimui, įlaipinimui ir po operacijos – jos apžiūrai.

Panaši operacija vyko ir Prienų rajone. SOP atstovų pasiteiravus, ar Stakliškių seniūnijos vietovė yra sudėtinga operacijoms, jie pabrėžė, kad šiais metais pratybos vyko skirtinguose Lietuvos miestuose, daugumoje jų, taip pat ir Stakliškėse, – pirmą kartą. Naujos, neišbandytos vietovės visada sudėtingesnės, tačiau kartu jos suteikia galimybę mokytis ir tobulėti. Labai svarbu ne tik atlikti tam tikrus veiksmus, bet ir gerai išsistudijuoti rajoną, jo žmones, galimybes veikti tokioje teritorijoje taikos metu ar ištikus krizei.

Tiesa, nepamiršta istorija ir dėl seniūnijos gyventojų informavimo. Pasak atstovų, panašaus pobūdžio pratybos, kai treniruotis iš miškingų vietovių išeinama į gyvenamas, ganėtinai nauja patirtis ne tik veiksmų vykdymo, bet ir organizavimo klausimais. Jie pritaria, kad gyventojus informuoti būtina, tačiau stengiamasi informuoti kuo mažiau, kad pratybos netaptų parodomosiomis ir jų metu nesusirinktų „žiūrovų“, kad būtų galima išsiaiškinti, kaip tokiais atvejais reaguoja vietos gyventojai. Po pratybų analizuojamos klaidos, įskaitant ir pratybų organizavimo, kad būtų ateityje išvengta nesusipratimų. Gyventojų palaikymas ir supratimas Lietuvos kariuomenei labai svarbus, tai viena iš priežasčių, skatinanti stengtis dar labiau. Stakliškių gyventojų reakcija į minėtas pratybas buvo tokia, kokios ir galima tikėtis. Verta pažymėti, kad ateityje bus stengiamasi geriau įspėti gyventojus apie karines treniruotes mieste. Specialiųjų operacijų pajėgos džiaugiasi Stakliškių gyventojais, kurie sureagavo į „netvarką“ jų mieste. Tai geras ženklas gyvenvietės vadovams – žmonės nėra abejingi tam, kas vyksta jų mieste.

SOP atstovai neatmetė galimybės, kad tokios pratybos bus rengiamos dažniau. Visa pažintis, patirtis ir įdirbis įgyjamas tik atliekant praktinius veiksmus. Neužtenka vien girdėti, reikia ir mokėti reaguoti į įvairiausias krizes, kartu paskatinant miestų vadovus ir gyventojus susimąstyti, kaip jie elgtųsi tokiu atveju. Tikėtina, kad pratybos gali būti organizuojamos Prienų rajone. Specialiųjų operacijų pajėgos tikisi, kad praėjusių mokymų patirtis nesutrukdys ateityje planuojamų mokymų, o padės juos įgyvendinti dar geriau, galbūt net įtraukiant ir vietos gyventojus. Žinoma, su jų sutikimu ir palaikymu.

Pažvelgus į šias pratybas iš šono aišku, kad SOP pareiga ginti šalį yra labai svarbi Lietuvos saugumui. Žinoma, nereikia tikėtis, kad milijonus apatiškų ir pasisakančių prieš kariuomenę gyventojų pavyks apginti nedidelei grupei puikiai pasiruošusių karių.

Kaistanti atmosfera kadaise egzistavusių Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės sienų prie Juodosios jūros pakraščiuose privertė sunerimti ir karines pajėgas visame pasaulyje.

Turbūt daugeliui mylinčių Lietuvą tik liepos 6 d. giedant himną ir mojuojant trispalve, o jau po akimirkos bėgančių iš Lietuvos ir prieštaraujančių pareigai bei galimybei ginti savo šalį reikėtų gerai įsiklausyti į vieno SOP kario žodžius: „Tarnauti Tėvynei yra garbinga pareiga, garbingesnės nė nežinau“.

DSC_4930

 

galerija0906

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close