Planuojama spręsti jaunimo problemas

Lapkričio 6 dieną Prienų kultūros ir laisvalaikio centre vyko jaunimo problemų sprendimo Prienų rajone plano pristatymas. Tai projekto, vykdomo visoje respublikoje, viena iš tęstinių dalių. Pavasarį vykusiuose seminaruose buvo aiškinamasi, kokios jaunimo užimtumo problemos vyrauja Prienų rajone ir kokia jaunimo politika čia vykdoma. Šįkart apibendrintos problemos ir jų sprendimo galimybės buvo pateiktos jau numatomame tvirtinti plane.

 

Seminaro metu buvo įvardinta jaunimo vizija: tai rajone gyvenantis kūrybingas, sportiškas, aktyvus ir savo rajone dirbti motyvuotas jaunimas. Ankstesniuose seminaruose bandant nustatyti rajone vyraujančias jaunimo problemas, pats jaunimas buvo nusiteikęs savikritiškai. Tačiau kaip svarbiausią argumentą, skatinantį kuo greičiau spręsti jaunimo užimtumo ir darbo problemas, įvardijo didelį norą gyventi ir kurti šeimas gimtajame rajone. Tačiau susiduriama su ekonominėmis problemomis: galimybes riboja nedidelė rajono pramonė ir mažas darbo vietų skaičius. Siūlomas  darbo atlyginimas taip pat mažina motyvaciją. Todėl vyksta nuolatinė jaunimo emigracija į ekonomiškai aktyvesnius rajonus. Tai ir buvo vienas aktualiausių klausimų sprendžiant jaunų šeimų motyvaciją kurtis gimtajame Prienų rajone. Keisčiausia, kad vyresniųjų specialistų, dirbančių su jaunimu, ir jaunimo atstovų požiūris į problemas skyrėsi. Pastarieji pripažino, kad problema gali būti jų pačių pasyvumas bei motyvacijos stoka. Vyresnieji tvirtino, kad jaunimas pakankamai aktyvus ir motyvuotas, tiesiog trūksta įvairių tarnybų, institucijų pagalbos. Trūksta pramogų, neformaliojo ugdymo užsiėmimų bei tam skirtų vietų. Pavasario seminarų metu buvo konstatuota, kad trūksta jaunimo ir vyresniųjų specialistų sutarimo, nes skirtingų kartų skirtingi pomėgiai ir požiūriai.

Sprendimo plane viena pirmųjų problemų buvo įvardinta prasta įstatyminių aktų,  dokumentų integracija į jaunimo politiką. Tarp ekonominių veiksnių vienas aktualiausių – gyventojų demografinė situacija. Statistikos duomenimis, 2012 m. I ketvirtį Prienų rajone gyveno 29 588 gyventojų, kuomet 2001 m. – 35 713, t. y. sumažėjo 6 125 gyventojų. Prienų rajono savivaldybė tik antroji po Kėdainių rajono savivaldybės, kur  vyko didelė gyventojų emigracija. Tai didžia dalimi sąlygojo nedarbo lygis Prienų rajone. 2011 m. duomenimis, nedarbo lygis savivaldybėje siekė 13,4 proc. Pagal atliktus tyrimus, 90 proc. apklaustųjų norėtų darbo ieškoti užsienyje, 40 proc. nurodė, kad jiems sunku susirasti nuolatinį darbą, 21 proc. nurodė, kad darbo rasti jiems išvis nepavyksta. Iš dirbančiųjų 39 proc. dirba ne pagal specialybę, 25 proc. dirba neturėdami jokios specialybės. 18 proc. apklaustųjų ne pagal specialybę dirba tik dėl darbo užmokesčio dydžio. 49 proc. žada keisti darbo vietą, iš jų – 79 proc. ieškodami didesnio atlyginimo. Dėl užmokesčio ir nedarbo Prienų rajone gyventojų kasmet mažėja: 2007 m.  gyventojų skaičius sumažėjo 55, 2008 m.  – 50, 2009 m. – 101. Tai 15-44 metų amžiaus darbingi asmenys, pasitraukę iš Prienų rajono darbo rinkos.

Pagal ataskaitą, Prienų rajone didžiąją dalį jaunimo (71 proc.) sudaro žemo politinio aktyvumo kategorijos jaunimas, nedalyvavęs arba dalyvavęs 1-2 politinį-pilietinį aktyvumą realizuojančiose veiklose. 26 proc. pasižymi vidutiniu aktyvumu ir tik 3 proc. – aukštu aktyvumu. Atliekant tyrimus apie žalingus įpročius, Prienų rajono savivaldybėje 80 proc. apklaustųjų nurodė, kad nėra bandę ir nenorėtų išbandyti narkotines medžiagas, 60 proc. nėra rūkę. Teko pripažinti, kad Prienų rajone nepakankamas jaunimo užimtumas bei darnių šeimų vertybių puoselėjimas. Didelė problema yra ir menkas jaunuolių dalyvavimas jaunimo veiklose. Prisirišimas prie informacinių technologijų bei kompiuterių jaunimą ne tik atitolina nuo mokymosi, bet ir nuo sveikos mitybos, bei sporto. 23 proc. apklaustųjų per dieną sportui skiria 1,5 val. ar šiek tiek daugiau, 24 proc. – 30-60 min, 28 proc. – iki pusvalandžio.

Prienų rajone trūksta ir jaunimui skirtos informacijos. Infromacija, kurią jie gali lengvai pasiekti, nėra aktuali. Dažnai informacijos trūksta arba ji nėra pateikiama lengvai pasiekiamu būdu. Skrajutės ir spauda nėra pats geriausias būdas. Jaunimas informaciją norėtų gauti elektroniniu paštu arba per tam skirtus interneto puslapius, per savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorių. Nėra nei strategijų, nei jaunimo politikos plano. Šių dokumentų trūkumas trukdo konkrečių jaunimo švietimo, užimtumo, politikos planų įgyvendinimą. Rajono savivaldybė nėra numačiusi konkrečių jaunimo tikslinių grupių, kurioms galėtų skirti prioritetus, spręsti kylančias problemas ar veiklos finansavimo galimybes. Galima pasidžiaugti, kad Prienų rajono savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorius Adomas Kubilius dirba labai aktyviai. Jo iniciatyva jau sudaryta Prienų rajono savivaldybės Jaunimo reikalų taryba. Šios tarybos sudėtis, nors ir buvo sukėlusi labai daug klausimų, diskusijų ir ginčų,  jau patvirtinta ir Prienų rajono savivaldybės taryboje. Ji jau ruošiasi pirmajam posėdžiui.

Seminare taip pat buvo aptarti ir uždaviniai, kuriais remiantis būtų galima lengviau spręsti jaunimo problemas. Didelis dėmesys turėtų būti skiriamas jaunimo poreikių tyrimui, įstaigų galimybių ir jų darbo kokybės tyrimui. Turėtų būti audituojama ir biudžetinių įstaigų bendradarbiavimo su jaunimu ir jo organizacijomis kokybė. Gavus bendrus rezultatus būtų galima lengviau ir kokybiškiau pasirūpinti jaunimo užimtumo, švietimo sąlygomis.

Ypač svarbu jaunimui suteikti vietą bei infrastruktūrą veiklai. Galima pasidžiaugti, kad Prienų rajone ši problema jau dalinai išspręsta – visos mokyklos ir kultūros bei sporto įstaigos be sunkių derybų su malonumu suteikia jaunimui patalpas veiklai. Švietimo įstaigos yra pasirengusios suteikti patalpas ne tik pamokų, bet ir popamokiniu laiku. Galintiems užsiimti veikla tik po 17 val. jaunuoliams taip pat yra galimybė susitarti su įstaigų vadovais.

Vienas iš uždavinių yra finansavimas. Prienų rajone finansavimas jaunimo organizacijoms taip pat teikiamas. Nors jis nėra ypač didelis, tačiau yra numatytas ir Tarybos sprendimuose. Pagal juos yra numatyta ir finansinė pagalba steigiant tokias organizacijas bei jas konsultuojant.

Ne mažiau dėmesio turėtų būti atkreipta ir į specialius jaunimo mokymus. Dauguma jaunimo organizacijų nežino, kaip gauti lėšų savo rengiamiems projektams, renginiams, veiklai. Nežino, kaip būtų galima prašyti struktūrinių fondų lėšų. Norint gauti lėšų, būtina pildyti daug dokumentų, reikia paruošti veiklos, išlaidų sąmatas. Jaunimui turėtų būti teikiamos konsultacijos. Jaunimas ne tik turėtų žinoti, kaip rengti dokumentus projektinėms lėšoms gauti, bet ir turi būti supažindinamas su civilinių profesijų pobūdžiu. Tai padėtų ne tik renkantis civilinę specialybę, bet ir gautas žinias panaudoti savo veikloje. Gautos žinios praverčia ne tik kiekvienam individualiai tobulėjant. Šios žinios perduodamos ir kitiems jaunuoliams. Taip informacija sklinda plačiau, pasiekia ir mažiausiai informuotus jaunuolius. Prienų bendruomenės dienos centre nuolat apmokomi savanoriai, kurie savo žinias perteikia kitiems savanoriams. Sukūrus apmokymo centrus, būtų galima lengviau skleisti informaciją.

Šio seminaro metu buvo sudėlioti paskutinieji taškai. Planas netrukus bus patvirtintas artimiausiems trims metams.

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close