Funkcinė treniruotė – ir grožiui, ir sveikatai

Paskaičius internete straipsnių sveikos gyvensenos temomis ir atkreipus dėmesį į komentarų kiekį po jais galima suprasti, jog šiuo laikotarpiu itin reikia informacijos apie sveikatą ir sveikatinimą. Bet ir ieškantiems to stebuklingo sveikatos šaltinio yra iš ko rinktis – nuo vitaminų, papildų (kas jais įtikėjęs) iki įvairių rekomendacijų maisto produktų derinimo klausimais, milžiniškos pasiūlos sporto klubų, jogos, ajurvedos akademijų ir kitų mokyklų ar studijų.

 

To, kas išvardinta, jau netrūksta ir Prienuose. Jei norite skirti laiko sau, mokytis sveikai gyventi, nemokamai sportuoti, junkitės prie sveikos gyvensenos klubo „Versmenė“ arba sporto klubo „Vėjas“. Gal norite atrasti jogą, išbandyti treniruoklius arba lankyti funkcines treniruotes ir turite tam šiek tiek lėšų? Jūsų laukia Jogos studija Strielčiuose arba Prienų kūno kultūros ir sporto centro Pramogų ir sporto arenoje įsikūrę net du (pavadinkime) sporto klubai: KKSC treniruoklių salė ir Funkcinių treniruočių salė.

Funkcines treniruotes neseniai vesti pradėjo sveikatingumo specialistė, trenerė Virginija Petkevičienė. Ji daug metų dalyvavo profesionaliame sporte, buvo žinoma lengvaatletė, šuolininkė į tolį ir ilgametė šalies trišuolio rekordininkė. Prieš 11 metų pasitraukė iš aktyvaus sporto, bet ne iš sporto apskritai. Ilgą laiką vos ne kasdien važinėdama pro Prienus link Dzūkijos Virginija tarsi prisijaukino Prienus, juolab šis miestas jai sako patikęs, o visai neseniai trenerė nutarė pasiūlyti prieniečiams kitokią fizinio aktyvumo formą – funkcines treniruotes. Jeigu ieškote pratimų komplekso visam kūnui, kuris tiktų tiek pradedančiajam (reguliuojant pratimų intensyvumą), tiek sportavusiam, tiek tebesportuojančiam, funkcinės treniruotės – kaip tik Jums. Toks įspūdis susidarė stebint Virginijos treniruotę.

Pati Virginija, remdamasi Lietuvos sveikatos universiteto dėstytojų sudaryta medžiaga, apie funkcinę treniruotę aiškina moksliškai, bet kiekvienam suprantamai: „Funkcinė treniruotė (FT) – tai integruojanti visas kūno grandis treniruočių kryptis, vienu metu stiprinanti tiek raumenis, sausgysles, kaulus, tiek širdies ir kraujagyslių sistemą (SKS). Tai reiškia, kad vienu metu formuojame (gražiname) kūną ir geriname jo darbingumą. Ji tinka įvairaus fizinio pasirengimo žmonėms. Pagrindiniai FT požymiai: tai daugiasąnarinių pratimų visuma, kai judesiai atliekami įveikiant savo kūno pasipriešinimą; visas kūnas įjungiamas atlikti pratimą; vienodai efektyviai stiprinami ne tik raumenys, bet ir raiščiai bei sausgyslės; FT reikalauja mažiau laiko tam pačiam efektui pasiekti, palyginti su kitomis treniruočių kryptimis; FT tinka bet kokio fizinio pajėgumo, amžiaus, lyties, kūno masės asmenims; FT nereikalauja brangios įrangos. Be to, sustiprinti raumenys ir sąnariai, geresnė judesių koordinacija parengia kūną kasdienei veiklai, netikėtiems iššūkiams arba, kitaip tariant, sumažina traumų riziką (pvz., krintant paslydus ant ledo).“

Jeigu nusprendėte, jog verta lankyti FT – pirmyn į sporto salę. Sakoma, gera pradžia – pusė darbo. Po pirmos treniruotės galbūt pamatysite, kad sportuoti gali būti ne tik naudinga, bet ir malonu.

Beje, šios treniruotės rekomenduojamos ir norintiems numesti svorio, ir sustiprėti – tiek fiziškai, tiek psichiškai, norintiems aktyviai ir naudingai praleisti laisvalaikį.

Sporto salėje sutiktos moterys prisipažino, jog šios treniruotės patinka tuo, kad pratimai vyksta nuosekliai, visoms raumenų grupėms, ir patikino, jog po tokios intensyvios treniruotės jaučiasi gerai pasportavusios, išsikrovusios.

FT vyksta Prienų pramogų ir sporto arenoje (sporto klube, II aukšte, šalia treniruoklių salės).

Treniruočių laikas:

Pirmadieniais – 18:30–19:20 val.

Antradieniais – 19:00–19:50 val.

Trečiadieniais – 19:30–20:20 val.

Ketvirtadieniais – 19:00–19:50 val.

Penktadieniais – 16:00–16:50 val.

Registracija nebūtina. Ateidami atsineškite sportinę aprangą ir sportinę avalynę.

DSC_9291

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close